Ισραηλινά πλήγματα σε σχολείο όπου φιλοξενούνταν οικογένειες εκτοπισμένων στη βόρεια Γάζα είχε ως αποτέλεσμα 13 Παλαιστίνιοι να χάσουν σήμερα τη ζωή τους, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να καταστρέφουν σπίτια και κτίρια στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του θύλακα.
Υγειονομικοί δήλωσαν ότι τα δύο πλήγματα είχαν στόχο το Σχολείο Καραμά στην Τούφαχ, προάστιο στην Πόλη της Γάζας. Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν είναι ένας τοπικός δημοσιογράφος, ο Νουρ Αμπντού, όπως μετέδωσαν παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης. Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.
Δύο ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σε άλλο σχολείο, με οικογένειες εκτοπισμένων στο κεντρικό τμήμα της Γάζας, είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 29 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, χθες, Τρίτη, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι χτυπά «τρομοκράτες» που επιχειρούν από κέντρο διοίκησης στο συγκρότημα αυτό.
Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ, η στρατιωτική πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, δήλωσαν σήμερα ότι οι μαχητές τους πυροδότησαν νάρκες που είχαν ήδη τοποθετήσει με στόχο ισραηλινή δύναμη τεθωρακισμένων ανατολικά της Χαν Γιούνις. Δήλωσαν ότι προκάλεσαν θύματα, ενώ ακολούθησε βομβαρδισμός με όλμους στην περιοχή.
Στην κοντινή περιοχή της Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, κάτοικοι και πηγές της Χαμάς δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις, που έχουν πάρει υπό τον έλεγχό τους την πόλη, συνεχίζουν να ανατινάσσουν και να κατεδαφίζουν κατοικίες και άλλα κτίρια.
Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν ήδη καταλάβει περιοχή που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της Γάζας, εκτοπίζοντας τους κατοίκους και αναγείροντας παρατηρήτρια σε έδαφος που έχει εκκαθαριστεί και που ο στρατός έχει περιγράψει ως ασφαλή ζώνη.
Το γραφείο ενημέρωσης της ελεγχόμενης από τη Χαμάς κυβέρνησης στη Γάζα δήλωσε ότι ο θάνατος του Νουρ Αμπντού αύξησε σε 213 τον αριθμό των Παλαιστίνιων δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά από την έναρξη του πολέμου.

EPA/HAITHAM IMAD
ΟΗΕ: «Περισσότερη καταστροφή, περισσότερο μίσος, περισσότερη απανθρωποποίηση»
Το σχέδιο του Ισραήλ για την «κατάκτηση» της Λωρίδας της Γάζας, της οποίας ένας υπουργός της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου προέβλεψε την πλήρη καταστροφή, απλώς εντείνει το σπιράλ βίας και εχθρότητας, κατήγγειλε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε συνέντευξή του στο AFP.
«Αυτό που βλέπουμε είναι μόνο περισσότερη καταστροφή, περισσότερο μίσος, περισσότερη απανθρωποποίηση», σχολίασε ο Φόλκερ Τουρκ.
Ο ίδιος έκανε λόγο για «μια πολύ επικίνδυνη περίοδο για τους αμάχους».
Τη Δευτέρα η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα, η οποία προβλέπει και την «κατάκτηση» του παλαιστινιακού θύλακα και τον μαζικό εκτοπισμό του πληθυσμού της προς το νότιο τμήμα του.
Πολλές χώρες έχουν καταδικάσει το σχέδιο αυτό και έχουν ζητήσει να εισέλθει βοήθεια στη Γάζα.
Για τον Ύπατο Αρμοστή ο αποκλεισμός που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα «πρέπει να αρθεί αμέσως».
«Πρέπει να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι υποχρέωση, είναι υποχρέωση βάσει του διεθνούς δικαίου», υπενθύμισε ο Τουρκ.
«Δεν μπορώ παρά να καλώ το Ισραήλ να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια ανάλογη με τις ανάγκες ενός πληθυσμού που υποφέρει σε ακραίο βαθμό», πρόσθεσε.
Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι υφαρπάζει την ανθρωπιστική βοήθεια και δικαιολογεί την επιβολή πλήρους αποκλεισμού στη Γάζα λέγοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να ασκηθεί πίεση στην παλαιστινιακή οργάνωση ώστε να απελευθερώσει τους ομήρους που εξακολουθεί να κρατά.
«Πρέπει επιτέλους να καταλήξουμε σε ένα πεδίο λογικής και ειρήνης», επέμεινε ο Τουρκ.
«Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει, θα πρέπει να υπάρξει εκεχειρία, θα πρέπει να υπάρξει μια πολιτική λύση, όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και χωρίς όρους», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον Τουρκ, η τρέχουσα κατάσταση καταδεικνύει την ανάγκη να επαναβεβαιωθούν οι αρχές της πολυπολικότητας.
«Στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία είναι ακόμη πιο σημαντικό να επιστρέψουμε στις αρχές, στις αξίες, στους κανόνες, στους θεσμούς διότι έχουν υπηρετήσει σωστά την ανθρωπότητα τα τελευταία 80 χρόνια», εκτίμησε.
«Αν τις χάσουμε, θα χάσουμε πολλά από όσα ήταν δυνατά όσον αφορά την ανθρώπινη πρόοδο, την ανάπτυξη ακόμη και την ανθρωπιστική δράση και τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημείωσε ο Τουρκ.
Κατά συνέπεια είναι απαραίτητο «ο κόσμος να ενωθεί ξανά (…) οι πιο ισχυρές χώρες του κόσμου να δουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να ενεργήσουν υπέρ της ειρήνης και όχι υπέρ του πολέμου», κατέληξε ο Τουρκ.

EPA/MOHAMMED SABER
Το Ισραήλ διαψεύδει τον Τραμπ: 24 όμηροι είναι ζωντανοί στη Γάζα
Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι 24 όμηροι είναι ζωντανοί στη Γάζα, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο αριθμός τους είναι 21, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στις οικογένειες των απαχθέντων.
Ο Γκαλ Χιρς, ο συντονιστής του Ισραήλ για τα θέματα που σχετίζονται με τους ομήρους, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι η Χαμάς κρατά 59 ομήρους, από τους οποίους οι 24 είναι ζωντανοί και οι 35 νεκροί -αριθμοί που παραμένουν αμετάβλητοι.
«Όλες οι οικογένειες των απαχθέντων ενημερώνονται πάντα για τις πληροφορίες που έχουμε για τους αγαπημένους τους», δήλωσε.
Μιλώντας σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο χθες, ο Τραμπ δήλωσε ότι 24 όμηροι ήταν ζωντανοί πριν από μία εβδομάδα, αλλά ο αριθμός τώρα είναι 21.
«Λέω 21, διότι σήμερα είναι 21. Τρεις πέθαναν», δήλωσε ο Τραμπ, χωρίς να επικαλείται κάποια πηγή για την πληροφορία αυτή ή να δίνει άλλες λεπτομέρειες.
Το σχόλιο του Τραμπ είχε ως αποτέλεσμα οργάνωση που εκπροσωπεί τις οικογένειες των ομήρων να ζητήσει από την ισραηλινή κυβέρνηση να μοιραστεί μαζί τους αμέσως όποια νέα πληροφορία διαθέτει.
Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε ότι οι οικογένειες των ομήρων «καλούν και πάλι τον πρωθυπουργό να σταματήσει τον πόλεμο έως την επιστροφή και του τελευταίου απαχθέντος. Είναι το πιο επείγον και σημαντικό εθνικό εγχείρημα».
Συνολικά 251 άνθρωποι απήχθησαν ως όμηροι κατά τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, στις οποίες περίπου 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον απολογισμό των ισραηλινών αρχών.
Το Ισραήλ ανταπάντησε με αεροπορική και χερσαία επίθεση στη Γάζα, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 52.000 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων χιλιάδες παιδιά, σύμφωνα με τις ελεγχόμενες από τη Χαμάς υγειονομικές αρχές του θύλακα. Εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης, οι περισσότεροι από τους κατοίκους έχουν εκτοπιστεί ενώ το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα έχει ισοπεδωθεί.
Η τύχη των ομήρων είναι εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα για τους περισσότερους Ισραηλινούς και προκαλεί αυξανόμενη ταραχή και διχασμό στην ισραηλινή κοινωνία όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.
Οικογένειες ομήρων και οι υποστηρικτές τους έχουν δηλώσει από την αρχή ότι η απελευθέρωση όλων όσων απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα.
Οι περισσότεροι από τους ομήρους που επέστρεψαν ζωντανοί στο Ισραήλ έως τώρα αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο συμφωνιών με τη Χαμάς στη διάρκεια δύο προσωρινών εκεχειριών στα τέλη του 2023 και τις αρχές του 2025.
Η πιο πρόσφατη κατάπαυση πυρός κατέρρευσε τον Μάρτιο και η οργάνωση των οικογενειών υποστηρίζει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να διαπραγματευθεί την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων.
Η κυβέρνηση λέει ότι οι δύο στόχοι της στον πόλεμο είναι να καταστρέψει τη Χαμάς και να απελευθερωθούν οι όμηροι. Αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε επέκταση της επίθεσης στη Γάζα, προκαλώντας ταραχή και πανικό μεταξύ των οικογενειών των ομήρων, που υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή θα θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους αγαπημένους τους.