Έμπειρους πολιτικούς, στενούς συνεργάτες της ηγεσίας, αλλά και έναν δημοσιογράφο και ένα στέλεχος της αγοράς περιλαμβάνει η πρόταση της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την στελέχωση των υπουργείων που της αναλογούν στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Γιόχαν Βάντεπουλ θα γίνει ο πρώτος χριστιανοδημοκράτης (CDU) υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έπειτα από 60 χρόνια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγού του CDU και κατά πάσα πιθανότητα νέου καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς, ο Γιόχαν Βάντεπουλ, 62 ετών, εκ των κορυφαίων στελεχών του κόμματος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, μετά και την άρνηση του ευρωβουλευτή Ντέιβιντ Μακάλιστερ να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες. Ο κ. Βάντεπουλ έχει ήδη συναντηθεί ανεπίσημα με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Βρετανίας.
Το κομβικής σημασίας για την μεταναστευτική πολιτική υπουργείο Εσωτερικών θα αναλάβει ο 56χρονος Αλεξάντερ Ντόμπριντ από την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση υπό την Άγγελα Μέρκελ την περίοδο 2013-2017.
Το υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας θα αναλάβει η Κατερίνα Ράιχε, πρώην ομοσπονδιακή βουλευτής από το Βραδεμβούργο, η οποία έχει διατελέσει και επικεφαλής της Ένωσης Κοινοτικών Επιχειρήσεων (VKU). Η 51χρονη κυρία Ράιχε είναι η μόνη υπουργός από την πρώην ανατολική Γερμανία, από την πλευρά τουλάχιστον της Χριστιανικής Ένωσης.
Η 59χρονη αντιπρόεδρος του CDU Κάριν Πριν θα είναι η νέα υπουργός Παιδείας, Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας. Από το 2017 είναι η υπουργός Παιδείας του Σλέσβιγκ-Χολστάιν.
Ο στενότερος συνεργάτης του Φρίντριχ Μερτς Τόρστεν Φράι θα παραμείνει στο πλευρό του αρχηγού του, ως υπουργός - επικεφαλής των υπηρεσιών της καγκελαρίας. Ο 51χρονος κ. Φράι δεν έχει υπηρετήσει μέχρι τώρα σε κυβερνητική θέση, ενώ ήταν δήμαρχος της πόλης Ντοναουεσίνγκεν στην Βάδη-Βυρτεμβέργη.
Από το ίδιο κρατίδιο προέρχεται και η 45χρονη πρώην αρχηγός της οργάνωσης νεολαίας του CDU Νίνα Βάρκεν, η οποία θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας.
Ο μέχρι τώρα επικεφαλής του Ομίλου MediaMarkt/Saturn Κάρστεν Βιλντμπέργκερ θα αναλάβει το νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Μετάβασης και Εκσυγχρονισμού του Κράτους. Ο 56χρονος έχει περάσει από υψηλές θέσεις στις εταιρίες T-Mobile, Vodafone και EON και η επιλογή του αποτελεί μία από τις εκπλήξεις της νέας κυβέρνησης.
Ο Πάτρικ Σνίντερ, 56 ετών, γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης, θα είναι ο νέος υπουργός Μεταφορών, ενώ η 46χρονη βουλευτής και μέλος του προεδρείου του CDU Ντοροτέ Μπερ θα αναλάβει το επίσης νεοσύστατο υπουργείο Έρευνας και Διαστήματος και ο Αλόις Ράινερ το υπουργείο Διατροφής και Αγροτικής Οικονομίας. Ο 60χρονος κ. Ράινερ, πρώην κρεοπώλης, διευθύνει εδώ και χρόνια την οικογενειακή επιχείρηση στο Χάιμπαχ και είναι μέλος της Bundestag από το 2013 για την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) της Βαυαρίας.
Ο 60χρονος Βόλφραμ Βάιμερ θα γίνει υφυπουργός Πολιτισμού και ΜΜΕ και η επιλογή του θεωρείται επίσης έκπληξη. Ο κ. Βάιμερ έχει διατελέσει αρχισυντάκτης της εφημερίδας «WELT» και του περιοδικού «Focus» και από το 2012 είναι επικεφαλής των δικών του εκδόσεων (Business Punk, The European).
To Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) θα στελεχώσει τα υπουργεία Οικονομικών, 'Αμυνας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Περιβάλλοντος και Προστασίας του Κλίματος, Οικοδομής και Κατοικίας, Δικαιοσύνης και Προστασίας Καταναλωτή. Αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία ψηφοφορίας των μελών του SPD για την έγκριση της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση και, εκτός απροόπτου, τις επόμενες ημέρες θα οριστούν και τα στελέχη που θα αναλάβουν τα υπουργεία.
Γιόχαν Βάντεπουλ: Ενας σφοδρός επικριτής του Πούτιν επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας
Ο Γιόχαν Βάντεπουλ, ο υποψήφιος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) για την θέση του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, είναι πρώην μέλος του γερμανικού στρατού, ένας από τους δριμύτερους επικριτές του Βλαντίμιρ Πούτιν και χαρακτηρίζει την Ρωσία υπ' αριθμόν 1 εχθρό για την Ευρώπη.
Και αυτό δεν είναι αυτονόητο σε μία Γερμανία που ακολούθησε τις τελευταίες δεκαετίες, και μέχρι την αφυπνιστική ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μία πολιτική κατευνασμού και συνεργασίας με την Μόσχα του Πούτιν, με στόχο, μεταξύ άλλων, την εξασφάλιση φθηνού φυσικού αερίου.
«Η πιο σοβαρή απειλή για μας - για τις ζωές μας, για το δικαιικό σύστημα, αλλά επίσης για την ίδια την ζωή όλων των κατοίκων της Ευρώπης - είναι πλέον η Ρωσία», δήλωσε πρόσφατα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.
Ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Frankfurter Αllgemeine Zeitung είχε δηλώσει ότι ο Πούτιν είναι «ταραξίας, επιθετικός και πεινασμένος».
Ελάχιστα γνωστός στο ευρύ κοινό, εκτός των ραντάρ των πολιτικών παρατηρητών, ο 62χρονος που στα μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζεται πραγματιστής υπερασπίζεται ξεκάθαρες θέσεις υπέρ της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.
Είχε λάβει θέση υπέρ της άδειας προς το Κίεβο να πλήττει το ρωσικό έδαφος με όπλα που έχουν σταλεί από τους δυτικούς συμμάχους, την ώρα που οι δυτικές πρωτεύουσες το απέκλειαν επισήμως από τον φόβο τυχόν πολεμικής κλιμάκωσης με την ρωσική πυρηνική δύναμη.
Υποστηρίζει επίσης την αποστολή στην Ουκρανία πυραύλων Taurus με βεληνεκές 500 χιλιομέτρων, ενδεχόμενο που δεν έχει αποκλείσει ο νέος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, αλλά που η Μόσχα θεωρεί απευθείας συμμετοχή στον πόλεμο την Ουκρανία.
Ο Γιόχαν Βάντεπουλ διατηρεί μία αδυναμία για τις ένοπλες δυνάμεις: υπηρέτησε στον γερμανικό στρατό από το 1983 μέχρι το 1986 μόλις τελείωσε το λύκειο. Σήμερα, είναι υποστηρικτής της επαναφοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας , την οποία πάντως απορρίπτουν οι σοσιαλδημοκράτες του SPD, κυβερνητικοί εταίροι της CDU.
Μετά τη στρατιωτική του θητεία, ακολούθησε σπουδές Δικαίου και έγινε δικηγόρος. Κατά την κοινοβουλευτική του καριέρα εξειδικεύθηκε στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και έγινε αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU στην γερμανική βουλή.
Όπως και ο Μερτς, είναι υποστηρικτής της αναβίωσης του γαλλογερμανικού άξονα ως κινητήριας δύναμης της ευρωπαϊκής μηχανής, που παραμελήθηκε επί της καγκελαρίας του Ολαφ Σολτς, σε μία κρίσιμη πολιτικά στιγμή που οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ γυρνούν την πλάτη τους στην γηραιά ήπειρο και αφήνουν να πλανάται η αμφιβολία για την πολιτική τους βούληση ως προς την διατήρηση της αμερικανικής πυρηνικής ομπρέλας για την προστασία της Ευρώπης.
Ήδη από το 2020, ο Γιόχαν Βάντεπουλ τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με το Παρίσι στον πυρηνικό τομέα θεωρώντας ότι η Γαλλία θα πρέπει να θέσει το πυρηνικό της αποτρεπτικό οπλοστάσιο υπό την αιγίδα της Ατλαντικής Συμμαχίας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γιόχαν Βάντεπουλ, υποψήφιος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) για την θέση του επικεφαλής του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών. EPA/HANNIBAL HANSCHKE
ReARM Europe: Η Γερμανία υπέβαλε αίτημα για ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής
H Κομισιόν επιβεβαίωσε σήμερα ότι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έλαβε επιστολή από τη Γερμανία για την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής, στο πλαίσιο του σχεδίου ReARM Europe, το οποίο ορίζει την ιδέα της συλλογικής ενεργοποίησης, καλώντας τις χώρες να το πράξουν μέχρι το τέλος Απριλίου.
«Μπορώ λοιπόν να επιβεβαιώσω ότι η πρώτη χώρα που υπέβαλε τέτοιο αίτημα είναι πράγματι η Γερμανία» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπαλάς Ουζβάρι. Όπως τόνισε ο ίδιος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κράτη μέλη της «και δεν θέλω να προβλέψω το μέλλον, αλλά μπορεί κανείς να περιμένει ότι θα έρθουν και άλλα αιτήματα τις επόμενες ημέρες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα εξεταστούν τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί και στις 4 Ιουνίου θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα από τις αναλύσεις που θα έχουν πραγματοποιηθεί. Ο κ. Ουζβάρι δεν επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αίτημα και από την Πορτογαλία, τονίζοντας ότι μπορεί να υπάρχουν δημοσιεύματα στον Τύπο, αλλά η Κομισιόν δεν έχει λάβει ανάλογο αίτημα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολλές είναι οι χώρες που εξετάζουν την ενεργοποίηση, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν και άλλες που θα το πράξουν τα επόμενα 24ωρα.
Ο ίδιος απάντησε και στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από ορισμένες χώρες λέγοντας πως «προφανώς, εάν ένα κράτος μέλος ενεργοποιήσει αυτή τη ρήτρα, αυτό δημιουργεί την ανάγκη να τροποποιηθούν αυτά τα σχέδια μεσοπρόθεσμα», καταλήγοντας ότι «αν ένα κράτος μέλος ενεργοποιήσει την εθνική ρήτρα διαφυγής, θα του δώσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα».