Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
12.02.2025

Η Ιαπωνία ζητάει απαλλαγή από τους δασμούς των ΗΠΑ

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι δεν θα ανταποδώσει τυχόν δασμούς του Τραμπ στο αλουμίνιο και στον χάλυβα που εξάγει.

Η Ιαπωνία ζήτησε από τις ΗΠΑ να εξαιρεθεί από τους πελώριους και γενικευμένους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που αναγγέλθηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πως θα τεθούν σε εφαρμογή τη 12η Μαρτίου, δήλωσε σήμερα ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε προχθές Δευτέρα στην Ουάσιγκτον δυο εκτελεστικά διατάγματα που προβλέπουν την επιβολή τελωνειακών δασμών 25% στον χάλυβα και στο αλουμίνιο «χωρίς εξαίρεση ή απαλλαγή».

Τα μέτρα αφορούν τον χάλυβα και το αλουμίνιο απ’ όπου κι αν προέρχονται, θα πλήξει ακόμη και οικονομικούς εταίρους των ΗΠΑ, που ωφελούνταν ως τώρα από απαλλαγές (Αργεντινή, Αυστραλία, Καναδάς, Μεξικό, Ηνωμένο Βασίλειο).

Η Ιαπωνία θέλει να εξαιρεθεί.

«Είμαστε ενήμεροι για τη δημοσιοποίηση προεδρικού διατάγματος που αφορά επιπρόσθετους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο (...) ζητάμε από την αμερικανική κυβέρνηση να εξαιρεθεί η χώρα μας από αυτά τα μέτρα», δήλωσε στο Τύπο ο Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

Το αίτημα αυτό επιδόθηκε από την ιαπωνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, διευκρίνισε.

Η ιαπωνική κυβέρνηση θα «μελετήσει προσεκτικά το περιεχόμενο αυτών των μέτρων και τον αντίκτυπό τους στη χώρα μας και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα», είπε ο κ. Χαγιάσι.

Ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλαν χθες την επιβολή των δασμών. Η Νότια Κορέα κι η Βρετανία προτίμησαν να εκφράσουν τη βούλησή τους να συνεργαστούν με την Ουάσιγκτον.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να υπάρξει «απαλλαγή» για τη χώρα του.

Το Μεξικό από την πλευρά του κάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο να μην «καταστρέψει» τις εμπορικές ισορροπίες και την ανάπτυξη στη βόρεια Αμερική.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας (2017-2021), ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στην επιβολή δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Υπήρξε κατόπιν άρση των μέτρων αυτών στην πλειονότητά τους, τόσο από τον ίδιο όσο και από τον Δημοκρατικό διάδοχό του Τζο Μπάιντεν.

Η Ιαπωνία εξασφάλισε το 2022 δασμολογική ατέλεια για την εξαγωγή 1,25 εκατ. τόνων χάλυβα στις ΗΠΑ. Για το αλουμίνιο, η Ιαπωνία το τρέχον διάστημα υπόκειται σε δασμούς 10%.

Η Αυστραλία «δεν θα ανταποδώσει» τυχόν δασμούς του Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν θα λάβει μέτρα ανταπόδοσης ακόμη και σε περίπτωση μη εξαίρεσης του αλουμινίου και του χάλυβα που εξάγει στην αγορά των ΗΠΑ από τους τελωνειακούς δασμούς που ανήγγειλε αυτή την εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ο αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζιμ Τσάλμερς.

Δεν σχεδιάζεται κάτι τέτοιο από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζι, είπε ο υπουργός ερωτηθείς πώς θα αντιδρούσε η Καμπέρα αν η Ουάσιγκτον αποφάσιζε τελικά να μην εξαιρεθούν ο χάλυβας και το αλουμίνιο της Αυστραλίας από τους επιπρόσθετους δασμούς 25%.

Προχθές Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε δυο εκτελεστικά διατάγματα που προβλέπουν την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών 25% στον χάλυβα και στο αλουμίνιο από τη 12η Μαρτίου, «χωρίς εξαίρεση ή απαλλαγή», καθώς σκληραίνει την πολιτική του ως προς το εμπόριο και όχι μόνο.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι διαβεβαίωσε, έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, πως ο αμερικανός πρόεδρος «δέχτηκε να προβλεφθεί απαλλαγή» της Αυστραλίας «προς το συμφέρον των δυο χωρών μας».

Ο κ. Τσάλμερς είπε σήμερα πως κάνει το παν για να εξασφαλιστεί η απαλλαγή και δεν προετοιμάζει πιθανά αντίμετρα.

«Η προτεραιότητά μας είναι να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε απαλλαγή, εν ονόματι των βιομηχανιών και των εργαζομένων μας εδώ στην Αυστραλία», επέμεινε.

Η Καμπέρα υπογραμμίζει τις στενές σχέσεις της με την Ουάσιγκτον στα πεδία της άμυνας και της διπλωματίας και ότι οι ΗΠΑ καταγράφουν εμπορικό πλεόνασμα στις διμερείς συναλλαγές.

Οι εξαγωγές της Αυστραλίας δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 1% των αμερικανικών εισαγωγών χάλυβα και το 2% των εισαγωγών αλουμινίου, σύμφωνα με την Καμπέρα.

Η χώρα της Ωκεανίας διαθέτει τεράστια κοιτάσματα άνθρακα, αερίου, μετάλλων και ορυκτών, ανάμεσά τους σιδήρου, που εξάγει κυρίως στην Κίνα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Save