Το Πεκίνο ζήτησε από τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες να αναστείλουν τις παραλαβές αεροσκαφών από την αμερικανική εταιρεία Boeing εν μέσω όξυνσης του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα ύψους 145%. Αντιδρώντας η Κίνα απάντησε με δασμούς 125% στα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα.
Εξάλλου το Πεκίνο ζήτησε από τις κινεζικές αεροπορικές εταιρίες «να αναστείλουν οποιαδήποτε αγορά εξοπλισμού και εξαρτημάτων αεροσκαφών από αμερικανικές εταιρείες», επεσήμανε το Bloomberg, το οποίο επικαλέστηκε πρόσωπα που έχουν γνώση της υπόθεσης.
Η εντολή αυτή εκδόθηκε αφού το Πεκίνο επέβαλε επιπλέον δασμούς στα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Οι αμερικανικοί επιπλέον δασμοί υπερδιπλασιάζουν το κόστος των αεροσκαφών και των εξαρτημάτων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και εισάγονται στην Κίνα και θα επιβάρυναν σημαντικά τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες οι οποίες θα δυσκολεύονταν να αντεπεξέλθουν στα νέα κόστη.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει επίσης να βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες που ενοικιάζουν αεροσκάφη Boeing και οι οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με πιο υψηλά κόστη.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και η Boeing αρνήθηκαν να απαντήσουν άμεσα σε αίτημα του AFP να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.
Η Κίνα κατονομάζει «μυστικούς πράκτορες» των ΗΠΑ που εμπλέκονται στις κυβερνοεπιθέσεις του Χαρμπίν 2025
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι προσφέρει «αμοιβή» για τη σύλληψη τριών «μυστικών πρακτόρων» της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA), οι οποίοι είναι ύποπτοι ότι τον περασμένο Φεβρουάριο πραγματοποίησαν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των χειμερινών Ασιατικών Αγώνων.
Η αμερικανική NSA, μία από τις κύριες υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικεύεται στις υποκλοπές και την κυβερνοκατασκοπεία.
Η υπόθεση δεν έχει συνδεθεί με τον εμπορικό πόλεμο που εξαπολύθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Κίνας, όμως η ανακοίνωση αυτή γίνεται σε μια περίοδο ισχυρών εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον για το θέμα αυτό.
Η αστυνομία της Χαρμπίν (βορειοανατολική Κίνα) ανακοίνωσε σήμερα πως περιέλαβε στον κατάλογο των καταζητουμένων τρεις «μυστικούς πράκτορες» της NSA.
Τα πρόσωπα αυτά, τα οποία ανακοινώθηκε πως ονομάζονται «Katheryn A. Wilson, Robert J. Snelling και Stephen W. Johnson», κατηγορούνται ότι διεξήγαγαν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των χειμερινών Ασιατικών Αγώνων, που πραγματοποιήθηκαν το Φεβρουάριο στη Χαρμπίν. Διαπιστώθηκε ότι «πραγματοποίησαν επανειλημμένα κυβερνοεπιθέσεις στην κρίσιμης σημασίας κινεζική υποδομή πληροφορικής και συμμετείχαν σε κυβεροεπιθέσεις εναντίον της Huawei και άλλων επιχειρήσεων».
Η αστυνομία, αφού διεξήγαγε έρευνες, κατηγόρησε επίσης το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Virginia Tech ότι εμπλέκονται στις επιθέσεις, σύμφωνα με σημερινό τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua). Η αστυνομία δεν διευκρίνισε ωστόσο πώς εμπλέκονται τα δύο αμερικανικά πανεπιστήμια.
Οι κινεζικές αρχές είχαν ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου ότι κατέγραψαν περισσότερες από 270.000 προερχόμενες από το εξωτερικό κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των συστημάτων των Ασιατικών Αγώνων της Χαρμπίν.
Έκτοτε έρευνα «αποκάλυψε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις της αμερικανικής NSA είχαν κυρίως στόχο τα κρίσιμης σημασίας συστήματα πληροφορικής» των Ασιατικών Αγώνων που σχετίζονται με τις εγγραφές, με τη διαχείριση των αφίξεων και των αναχωρήσεων και με τη μαγνητοσκόπηση των αγωνισμάτων, διευκρίνισε σήμερα το πρακτορείο Νέα Κίνα.
Αυτά τα συστήματα «περιείχαν ευαίσθητα δεδομένα για τους συμμετέχοντες» και «η NSA προδήλως επεδίωκε να κλέψει τις ιδιωτικές πληροφορίες των αθλητών», υπογράμμισε το πρακτορείο.
Η αστυνομία της Χαρμπίν λέει πως προσφέρει «αμοιβή» σε όποιον παράσχει «χρήσιμες πληροφορίες» ή «συμβάλει στη σύλληψη των υπόπτων».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ύποπτοι ως πράκτορες της NSA στοχοθέτησαν επίσης κινεζικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων τον κινεζικό γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Huawei, που από το 2019 είναι στόχος αμερικανικών κυρώσεων στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα ανταλλάσσουν τακτικά κατηγορίες για κατασκοπεία.
Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα πρόσωπα που κρίνονται ένοχα για κατασκοπεία στην Κίνα μπορεί να καταδικασθούν σε θάνατο ή σε ισόβια κάθειρξη.
Ένας κινέζος μηχανικός καταδικάσθηκε σε θάνατο επειδή διαβίβασε διαβαθμισμένες πληροφορίες σε μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών, είχε ανακοινώσει το Μάρτιο η κινεζική υπηρεσία εθνικής ασφαλείας.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)