Η Τουρκία, η οποία διαθέτει τον δεύτερο σε μέγεθος στρατό του ΝΑΤΟ, είναι έτοιμη να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία «αν υπάρξει ανάγκη», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας.
«Το θέμα της συμβολής σε μία αποστολή (...) θα αξιολογηθεί με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές αν κριθεί αναγκαίο για την αποκατάσταση της τοπικής σταθερότητας και της ειρήνης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας.
«Έπειτα από τις πρόσφατες εξελίξεις, δεν είναι δυνατή η προστασία της ευρωπαϊκής ασφάλειας χωρίς την χώρα μας... Ως μέλος του ΝΑΤΟ και του Οργανισμού για την Ασφάλεια κι την Συνεργασία στην Ευρώπη, η Τουρκία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συστήματος της ευρωπαϊκής ασφάλειας με την αναπτυσσόμενη αμυντική της βιομηχανία, τον σημαντικό της ρόλο στην διευθέτηση τοπικών κρίσεων και τον ισχυρό της στρατό».
Τουρκία: Το PKK καλείται να καταθέσει «αμέσως και άνευ όρων» τα όπλα
Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) οφείλει να καταθέσει τα όπλα «αμέσως και άνευ όρων», απαίτησε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
«Το PKK και όλες οι ομάδες που συνδέονται με αυτό οφείλουν να βάλουν ένα τέλος στις τρομοκρατικές δραστηριότητές τους και να διαλυθούν αμέσως και χωρίς όρους και να καταθέσουν τα όπλα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε εξάλλου πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν 26 κούρδους μαχητές στο Ιράκ και τη Συρία αφού ο φυλακισμένος κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν έκανε έκκληση για αφοπλισμό.
Την περασμένη εβδομάδα ο Οτσαλάν κάλεσε το εκτός νόμου PKK να καταθέσει τα όπλα και να διαλυθεί και η μαχητική οργάνωση κήρυξε το Σάββατο κατάπαυση του πυρός.
«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους και θα παρακολουθούν τις δραστηριότητες στην περιοχή για την επιβίωση και την ασφάλεια της χώρας μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Θα συνεχίσουν τη μάχη τους εναντίον της τρομοκρατίας με αποφασιστικότητα μέχρι να μην έχει απομείνει ούτε ένας τρομοκράτης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ο εκπρόσωπος Ζεκί Ακτούρκ δήλωσε πως μαχητές του PKK «εξουδετερώθηκαν» στο Ιράκ και τη Συρία, χωρίς να διευκρινίσει πού έγιναν τα πλήγματα.
Το PKK, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να συγκαλέσει συνέδριο, όπως ζήτησε ο Οτσαλάν, πρόσθεσε όμως πως θα πρέπει να υπάρξουν για τον Οτσαλάν οι απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας ώστε να μπορέσει «να το διευθύνει και να το διεξαγάγει προσωπικά».
Η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, σύμμαχος-κλειδί των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία που η Άγκυρα θεωρεί προέκταση του PKK, έχει δηλώσει πως το μήνυμα του Οτσαλάν δεν ισχύει γι' αυτή.