Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει σκοπό να απαγορευτεί κάθε χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους στο Χάρβαρντ, εν μέσω του μπραντεφέρ στο οποίο έχει εμπλακεί το περίβλεπτο πανεπιστήμιο με τον Ρεπουμπλικάνο, αποκαλύπτει επιστολή της υπουργού Παιδείας που απηύθυνε χθες Δευτέρα η Λίντα ΜακΜάον στον πρόεδρό του Άλαν Γκάρμπερ.
«Το Χάρβαρντ δεν πρέπει πλέον να ζητεί ομοσπονδιακές δωρεές διότι δεν θα λάβει καμιά», ανέφερε η υπουργός στην επιστολή της, που δημοσιοποίησε η ίδια μέσω X.
«Το Χάρβαρντ δεν θα είναι πλέον θεσμός χρηματοδοτούμενος από το κράτος και μπορεί να λειτουργεί ως ιδιωτικός θεσμός (...) συγκεντρώνοντας κεφάλαια από τους πλούσιους πρώην μαθητές του», αναφέρεται στη δεύτερη σελίδα της επιστολής. Η υπουργός ΜακΜάον αναφέρει πως το πανεπιστήμιο, εγκατεστημένο κοντά στη Βοστόνη (βορειοανατολικά), «λαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια από τους φορολογούμενους κάθε χρόνο», χωρίς να διευκρινίζει το ποσό.
Μέγας υποστηρικτής του Ισραήλ, ο πρόεδρος Τραμπ κατηγορεί για «αντισημιτισμό» το Χάρβαρντ και άλλα πολύ γνωστά αμερικανικά πανεπιστήμια όπως το Κολούμπια, διατείνεται πως άφησαν να θάλλει ο αντισημιτισμός κατά τη διάρκεια φοιτητικών κινητοποιήσεων εναντίον του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που οι διοικήσεις τους διαψεύδουν κατηγορηματικά.
Το Χάρβαρντ και ευρύτερα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια βρίσκονται πολύ συχνά στο στόχαστρο της αμερικανικής δεξιάς, καθώς τα βρίσκει υπερβολικά αριστερά για τα γούστα της.
Το παλαιότερο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, πολύ συχνά στην κορυφή της κατάταξης με τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο, κατακεραυνώνεται συχνά από τον κ. Τραμπ ειδικά διότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον του παγώματος ομοσπονδιακών χρηματοδοτήσεων και επιδοτήσεων ύψους 2 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, διότι απέρριψε αξιώσεις της κυβέρνησής του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει οι αρχές να αποκτήσουν δυνατότητα να ελέγχουν τις διαδικασίες εγγραφών φοιτητών, πρόσληψης εκπαιδευτικών, αλλά και προγράμματά του στο στόχαστρό του.
Στην επιστολή της η υπουργός Παιδείας ΜακΜάον κατηγορεί το Χάρβαρντ για «συστηματική» παραβίαση της «ομοσπονδιακής νομοθεσίας», πως εμφορείται από «άσχημο ρατσισμό» και για «καταστροφική διαχείριση» των διαθεσίμων του.
«Η σημερινή επιστολή σηματοδοτεί το τέλος νέων δωρεών στο πανεπιστήμιο», αναφέρει στην προτελευταία παράγραφο.
Σε επιστολή του προς πρώην φοιτητές του ιδρύματος, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Άλαν Γκάρμπερ τόνισε πως το πανεπιστήμιο έχει εμπλακεί σε μακρά και υπαρξιακή μάχη και απηύθυνε έκκληση για δωρεές.
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τελευταία το Χάρβαρντ —μεταξύ άλλων— «αντισημιτικό θεσμό της άκρας Αριστεράς» και «απειλή για τη Δημοκρατία».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διατάσσει να περιοριστούν επιστημονικές έρευνες για τους ιούς
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα μέτρα με σκοπό να περιοριστούν ορισμένες έρευνες ιολογίας που θεωρεί πως είναι «επικίνδυνες» και ερίζει πως προκάλεσαν την πανδημία του νέου κορονοϊού.
Πλαισιωμένος από αξιωματούχους διαφόρων οργανισμών υγείας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με σκοπό να «βελτιωθεί η ασφάλεια της βιολογικής έρευνας».
Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ο τερματισμός των αμερικανικών ομοσπονδιακών χρηματοδοτήσεων σε κάποια προγράμματα έρευνας που είναι γνωστά με τον όρο «gain of function»
Πρόκειται για εσκεμμένη, γενετική τροποποίηση παθογόνων παραγόντων. Στη βιολογία, αυτό επιτρέπει για παράδειγμα να μελετηθεί η εξέλιξη του ιού, πόσο σοβαρή νόσο προκαλεί, ή να γίνει τεχνητά πιο μεταδόσιμος, ώστε να μπορούν να αποτραπούν μελλοντικές πανδημίες ή να σχεδιαστούν εμβόλια. Για ορισμένους ειδικούς ωστόσο, αυτή η μέθοδος αυξάνει πολύ τους κινδύνους ατυχήματος με χαμηλό όφελος.
Κατά την άποψη της κυβέρνησης Τραμπ., αυτές οι έρευνες «προκάλεσαν» την πρόσφατη πανδημία της COVID-19, που άφησε πίσω της πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς στις ΗΠΑ και εκατομμύρια όλους σε όλη την υφήλιο.
Κατ’ αυτήν, ο SARS-CoV-2 γεννήθηκε στο πλαίσιο τέτοιων ερευνών που μεταξύ άλλων χρηματοδοτούνταν και από την αμερικανική κυβέρνηση και διεξάγονταν στο κινεζικό ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν — την πόλη που υπήρξε λίκνο της πανδημίας.
«Αυτός ο εφιάλτης πιθανόν ήταν το αποτέλεσμα κάποιων επιστημόνων που χειραγώγησαν τη μητέρα φύση μέσα σε εργαστήριο με τεχνολογία που εξήχθη από τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Μάρτι Μάκαρι, νέος επικεφαλής του αμερικανικού ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA).
Η θεωρία, που άλλοτε χαρακτηριζόταν συνωμοσιολογική, πως η «φυγή» από εργαστήριο ήταν η αιτία της πανδημίας κερδίζει δημοτικότητα στις ΗΠΑ, κι υποστηρίζεται πλέον από αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες, με διάφορους βαθμούς βεβαιότητας. Πάντως γενικά αποκρούεται από τους επιστήμονες.
Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες αναφέρεται ρητά η Κίνα ανάμεσα σε χώρες όπου δεν μπορούν να χρηματοδοτούνται πλέον τέτοιες έρευνες.
«Δεν υπάρχει κανένα εργαστήριο απαλλαγμένο από διαρροές» και το διάταγμα του προέδρου Τραμπ «θα αποτρέψει να συμβούν στο μέλλον θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρωπότητα», ανέφερε μέσω X ο υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι ο νεότερος.
Το διάταγμα καλεί ακόμη να καταρτιστεί στρατηγική για την «αντίδραση», τον «περιορισμό» και την «επιτήρηση» αυτού του είδους της έρευνας στις ΗΠΑ και να τερματιστούν οι χρηματοδοτήσεις σε χώρες όπου δεν κρίνεται ότι υπάρχει επαρκής επίβλεψη.
Το διάταγμα εγγράφεται στο πλαίσιο ευρύτερων προσπαθειών της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να αλλάξει άρδην την επιστημονική και υγειονομική πολιτική των ΗΠΑ, που συμπεριλαμβάνει ιδίως πελώριες περικοπές στους προϋπολογισμούς για την έρευνα και μαζικές απολύσεις ερευνητές σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)