Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έθεσε εκ νέου εν αμφιβόλω χθες Πέμπτη τόσο τη δέσμευση των ΗΠΑ στο NATO όσο και την αλληλεγγύη των χωρών της ατλαντικής συμμαχίας, πυροδοτώντας την αντίδραση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που απαίτησε «σεβασμό».
«Νομίζω πως είναι κοινή λογική. Αν δεν πληρώνουν, δεν θα τους υπερασπιστώ», πέταξε ο Ρεπουμπλικάνος, που δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει τοποθέτηση τέτοιας φύσης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. Αναγνώρισε πως είχε επικριθεί «πολύ» όταν είχε κάνει ανάλογες τοποθετήσεις στο παρελθόν.
Αλλά παρότι διαβεβαίωσε πως οι εταίροι στο NATO είναι «φίλοι» του, επέμεινε πως «πρέπει να πληρώνουν περισσότερα» για τις στρατιωτικές τους δαπάνες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αμφισβήτησε επίσης το κατά πόσον οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα κινητοποιούνταν αν παρουσιαζόταν ανάγκη. «Το μεγαλύτερο πρόβλημά μου με το NATO (...) είναι πως αν οι ΗΠΑ είχαν πρόβλημα, και καλούσαν τη Γαλλία ή άλλες, χώρες, δεν θα τις κατονομάσω, κι έλεγαν ‘έχουμε πρόβλημα, Γαλλία’ - νομίζετε πως θα έρχονταν να μας προστατεύσουν; Δεν είμαι σίγουρος...»
«Είμαστε πιστοί σύμμαχοι», αντέτεινε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως η Γαλλία αντιμετωπίζει με «σεβασμό και φιλία» τις ΗΠΑ και τους ηγέτες και η χώρα του έχει «δικαίωμα να ζητεί το ίδιο» από τους Αμερικανούς.
Αναφέρθηκε στη συμβολή του μαρκησίου ντε Λαφαγιέτ στην ανεξαρτησία των ΗΠΑ. «Ήμασταν πάντα εκεί ο ένας για τον άλλο», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος επίσης στην αμερικανική απόβαση στη Νορμανδία το 1944.
Οι ευρωπαϊκές χώρες για δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βασίζονταν στις ΗΠΑ για την άμυνά τους, που εγγυάτο η Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του NATO, κι είχαν μειώσει τις στρατιωτικές τους δαπάνες.
Οι ΗΠΑ, που δαπάνησαν σχεδόν το 3,3% του ΑΕΠ τους για την άμυνα το 2024, επικρίνουν για χρόνια το χαμηλό επίπεδο των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δαπανών.
Τον Ιανουάριο, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως θεωρεί ότι τα κράτη μέλη του NATO θα έπρεπε να δαπανούν το 5% του ΑΕΠ τους για την άμυνά τους.
Χθες αναφέρθηκε επίσης, με επικριτικό τόνο, στην αμυντική συμφωνία των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
«Έχουμε μια ενδιαφέρουσα συμφωνία με την Ιαπωνία, υποχρεούμαστε να την προστατεύουμε αλλά εκείνη δεν χρειάζεται να μας προστατεύσει», πέταξε. «Ποιος κλείνει τέτοιες συμφωνίες;» διερωτήθηκε ρητορικά.
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ τελούσε ακόμη υπό αμερικανική στρατιωτική κατοχή, η Ιαπωνία απέκτησε Σύνταγμα το οποίο περιλάμβανε άρθρο με το οποίο αποκήρυσσε τον πόλεμο.
Όμως το Τόκιο προοδευτικά εγκατέλειψε τις τελευταίες δεκαετίες την αυστηρά ειρηνιστική πολιτική που εφάρμοζε έκτοτε. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ιαπωνίας αυξήθηκαν θεαματικά κι η χώρα κινείται για να αποκτήσει δυνατότητες «αντεπίθεσης».
Ο Τραμπ υποδέχεται στον Λευκό Οίκο στελέχη της βιομηχανίας των κρυπτονομισμάτων
Στελέχη της βιομηχανίας των κρυπτονομισμάτων έχουν προσκληθεί σήμερα στον Λευκό Οίκο από τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αναμένεται να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία αυτή για να επαναλάβει την άνευ όρων στήριξή του στον τομέα και να παρουσιάσει τα σχέδια της κυβέρνησής του να δημιουργήσει ένα στρατηγικό απόθεμα κρυπτονομισμάτων.
Στελέχη και επενδυτές θα συναντηθούν νωρίς το απόγευμα με μέλη ομάδας εργασίας του προέδρου, υπό τον σύμβουλο τεχνητής νοημοσύνης και κρυπτονομισμάτων Ντέιβιντ Σακς.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος θα είναι ο οικοδεσπότης αυτής της «συνόδου κρύπτο», η ατζέντα της οποίας δεν έχει γίνει γνωστή, και αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία.
Ο Τραμπ, αν και στο παρελθόν αντιμετώπιζε με εχθρότητα τα κρυπτονομίσματα, άλλαξε στάση στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Μάλιστα συνδέεται με μια εταιρεία ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, τη World Liberty Financial, στην οποία συμμετέχουν τρεις γιοι του, ενώ στα μέσα Ιανουαρίου λάνσαρε το δικό του κρυπτονόμισμα, το Trumpcoin, εγείροντας κατηγορίες περί σύγκρουσης συμφερόντων.
Εξάλλου η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων συνεισέφερε περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διορίσει επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) τον Πολ Άτκινς, υπέρμαχο των κρυπτονομισμάτων.
Υπό την ηγεσία του Άτκινς η SEC απέσυρε προσφυγές εναντίον μεγάλων πλατφορμών ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, όπως η Coinbase και Kraken, οι οποίες είχαν κατατεθεί επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν.
Παράλληλα χθες, Πέμπτη, ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για τη δημιουργία ενός «στρατηγικού αποθέματος» κρυπτονομισμάτων, το οποίο αρχικά θα τροφοδοτηθεί από περίπου 200.000 bitcoin τα οποία έχει κατασχέσει η αμερικανική δικαιοσύνη.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Ρεπουμπλικάνος είχε αναφέρει τα ονόματα πέντε κρυπτονομισμάτων, τα οποία θα περιλαμβάνονται σε αυτό το ταμείο: bitcoin, ether, XRP, solana και cardano.
Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα λειτουργεί το ταμείο αυτό ή με ποιο τρόπο θα ωφελήσει τους φορολογούμενους.
Ο Σακς από την πλευρά του συνέκρινε αυτό το νέο δημόσιο ταμείο, η αξία του οποίου εκτιμάται αυτή τη στιγμή στα 17,5 δισεκ. δολάρια, με τα αμερικανικά αποθέματα χρυσού, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα πουλά τα κρυπτονομίσματα που διαθέτει, αλλά θα τα διατηρεί για την αξία τους.
Το ταμείο αυτό είναι «ένα από τα ισχυρότερα μηνύματα υποστήριξης που έχει λάβει ποτέ η βιομηχανία», εκτίμησε ο Τζέικομπ Φίλιπς της Lombart Finance, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στα κρυπτονομίσματα.
«Γνωρίζω επιχειρηματίες και ομάδες που επέστρεψαν στις ΗΠΑ ενθαρρυμένοι από την αλλαγή του ρυθμιστικού περιβάλλοντος», σχολίασε ο Φίλιπς.
Η σημερινή συνάντηση «αποτελεί σημείο καμπής για τη βιομηχανία των ψηφιακών ενεργητικών», επεσήμανε και η Ελίτσα Τάσκοβα στέλεχος στην πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων Nexo.
Επίσκεψη Τραμπ στη Σαουδική Αραβία - «Δεν μπορώ να πω αν θα δω τον Πούτιν»
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι θα επισκεφθεί προσεχώς τη Σαουδική Αραβία, μια χώρα με την οποία είπε ότι διατηρεί «εξαιρετικές σχέσεις», υπογραμμίζοντας πως το Ριάντ πρόκειται να κάνει μεγάλες επενδύσεις στις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν αποκάλυψε συγκεκριμένη ημερομηνία για το ταξίδι του.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν σκοπεύει να ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να σας πω. Θα πάω στη Σαουδική Αραβία».
Στις 12 Φεβρουαρίου, όταν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναφερθεί σε μελλοντική συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του στη Σαουδική Αραβία. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για αυτήν τη συνάντηση.
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε πως είχε πει στους Σαουδάραβες ότι θα επισκεπτόταν το βασίλειο «εάν επένδυαν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε αμερικανικές εταιρείες (...) σε διάστημα τεσσάρων ετών. Συμφώνησαν να το κάνουν, οπότε θα πάω εκεί».
«Έχω εξαιρετικές σχέσεις μαζί τους... Θα δαπανήσουν πολλά χρήματα σε αμερικανικές επιχειρήσεις για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού και πολλών άλλων», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Κατά την προηγούμενη θητεία του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία τον Μάιο του 2017, στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.