Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως «αρχίζει αμέσως διαδικασία επιβολής τελωνειακών δασμών 100%» στις κινηματογραφικές ταινίες που διανέμονται σε αμερικανικές αίθουσες κι έχουν παραχθεί στο εξωτερικό.
«Η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία πεθαίνει πολύ γρήγορα (...) το Χόλιγουντ και πολλές άλλες περιοχές στις ΗΠΑ καταστρέφονται», υποστήριξε ο κ. Τραμπ μέσω Truth Social.
«Άλλες χώρες προσφέρουν κάθε είδους κίνητρα για να προσελκύουν κινηματογραφιστές μας και εταιρείες παραγωγής μας μακριά από τις ΗΠΑ», ανέφερε. Κατ’ αυτόν, πρόκειται για «συντονισμένη προσπάθεια από πλευράς άλλων χωρών» που αποτελεί «απειλή» για την αμερικανική «εθνική ασφάλεια».
Αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, ο Ρεπουμπλικάνος έχει διατάξει να διενεργηθούν πολλές και διάφορες έρευνες για τις «συνέπειες στην εθνική ασφάλεια» εισαγωγών κάθε λογής, από τους ημιαγωγούς ως τις σπάνιες γαίες.
Κάθε έρευνα αυτής της φύσης είναι το πρώτο βήμα που απαιτείται ώστε ο Αμερικανός πρόεδρος να μπορεί να προχωρήσει κατόπιν στην υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων με τα οποία επιβάλλονται δασμοί σε εισαγόμενα προϊόντα με το σκεπτικό ότι η ποσότητά τους που εισέρχεται στη χώρα απειλεί αντίστοιχους αμερικανικούς τομείς δραστηριότητας κι άρα την «εθνική ασφάλεια».
Δεν έδωσε πάντως καμιά λεπτομέρεια για τους όρους και τις προϋποθέσεις επιβολής επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών σε ταινίες που παράγονται εκτός ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αποτελεί νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου τον οποίο έχει εξαπολύσει ο Αμερικανός πρόεδρος εναντίον στην πράξη όλων των εταίρων της χώρας του.
Η Κίνα, η οποία βρίσκεται ιδιαίτερα στο στόχαστρο των βελών του προέδρου Τραμπ στο πεδίο αυτό, ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου πως θα μειώσει, «μετρημένα», τον αριθμό των αμερικανικών ταινιών που διανέμονται στις αίθουσες στην επικράτειά της, στο πλαίσιο της αντίδρασής της για την επιβολή αμερικανικών τιμωρητικών δασμών —συχνά απαγορευτικών— σε προϊόντα της εξαγόμενα στην αμερικανική αγορά.
Το Πεκίνο ήδη περιορίζει, χρησιμοποιώντας σύστημα ποσοστώσεων, τον αριθμό των ξένων ταινιών οι οποίες διανέμονται στις κινηματογραφικές αίθουσες στην κινεζική επικράτεια. Ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση της πρόσβασης στη συγκεκριμένη αγορά της Κίνας —τη δεύτερη παγκοσμίως, πίσω μόνο από αυτή των ΗΠΑ, από την άποψη του τζίρου— θα έπληττε σκληρά τα έσοδα χολιγουντιανών στούντιο.
Αντιδρούν Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία
Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία δεσμεύτηκαν σήμερα να υπερασπιστούν την κινηματογραφική τους βιομηχανία μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενός σχεδίου επιβολής τελωνειακών δασμών 100% στις κινηματογραφικές ταινίες που διανέμονται σε αμερικανικές αίθουσες κι έχουν παραχθεί στο εξωτερικό.
Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν αναδειχθεί σε δημοφιλείς τοποθεσίες για γυρίσματα ταινιών του Χόλιγουντ τα τελευταία χρόνια δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο, ενώ η ομοσπονδιακή και οι πολιτειακές κυβερνήσεις προσφέρουν φορολογικά κίνητρα.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social έγραψε ότι εξαιτίας αυτών των κινήτρων, που προσφέρουν άλλες χώρες για να προσελκύσουν τους κινηματογραφικούς παραγωγούς, η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία πεθαίνει πολύ γρήγορα.
Ανακοίνωσε επίσης ότι εξουσιοδοτεί τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως το υπουργείο Εμπορίου, να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία επιβολής δασμών 100% σε όλες τις ταινίες που παράγονται στο εξωτερικό και στη συνέχεια διανέμονται στις ΗΠΑ.
Ο Αυστραλός υπουργός Εσωτερικών Τόνι Μπερκ δήλωσε ότι επικοινώνησε σχετικά με τους προταθέντες δασμούς με την υπηρεσία χρηματοδότησης της κινηματογραφικής βιομηχανίας που υπάγεται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
«Κανένας δεν θα πρέπει να έχει αμφιβολία ότι θα υπερασπιστούμε σθεναρά τα δικαιώματα της αυστραλιανής κινηματογραφικής βιομηχανίας», ανέφερε ο Μπερκ σε ανακοίνωσή του.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρίστοφερ Λάξον είπε ότι η κυβέρνησή του αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους προταθέντες δασμούς.
«Θα πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες αυτού που τελικά θα προκύψει. Αλλά σαφώς και θα υποστηρίξουμε σθεναρά αυτό τον τομέα (την κινηματογραφική βιομηχανία)», δήλωσε.
Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, η τηλεοπτική και κινηματογραφική βιομηχανία της Αυστραλίας άξιζε 2,58 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Η Αυστραλία ήταν η χώρα που φιλοξένησε τα γυρίσματα των ταινιών Matrix και αποτελεί μόνιμη βάση για αμερικανικές κινηματογραφικές εταιρείες, περιλαμβανομένης της Marvel, ενώ η Νέα Ζηλανδία είναι περισσότερο γνωστή ως η τοποθεσία γυρισμάτων της τριλογίας του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών».
Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει επενδύσει 349,5 εκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά κίνητρα από το 2019 για να προσελκύσει διεθνείς παραγωγές με το μεγαλύτερο μέρος να διατίθεται σε ταινίες του Χόλιγουντ όπως της Μάρβελ, η "Thor: Love and Thunder", «Ο Κασκαντέρ» ("The Fall Guy") της Universal και η "Godzilla vs Kong" της εταιρείας Legendary Pictures.
Στη Νέα Ζηλανδία ο κινηματογραφικός τομέας παράγει δύο δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως με περίπου το ένα τρίτο των εσόδων να προέρχεται από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας τον Μάρτιο του 2025.