Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί αύριο, Παρασκευή, στη Γενεύη με τον Βρετανό, τον Γάλλο και τον Γερμανό ομόλογό του, καθώς και με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την Εξωτερική Πολιτική Κάγια Κάλας, όπως μεταδίδουν ιρανικά κρατικά ΜΜΕ.
Ο Αραγτσί δήλωσε πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα των τριών ευρωπαϊκών χωρών.
Νωρίτερα, Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας προβλέπεται να συναντηθούν αύριο στη Γενεύη με τον Ιρανό ομόλογό τους.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας αναμένεται επίσης να συμμετάσχει στη συνάντηση αυτή, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες πολλαπλασιάζουν τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο Ιράν που έχουν σκοπό τη διάλυση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αρακτσί δήλωσε ότι το Ιράν ενεργεί σε αυτοάμυνα, προσθέτοντας: «Το Ιράν έχει αποδείξει με πράξεις αυτό που πάντα έχει δεσμευτεί δημοσίως: ποτέ δεν επιδιώξαμε και ποτέ δεν θα επιδιώξουμε πυρηνικά όπλα».
By now, the whole world should know that:
— Seyed Abbas Araghchi (@araghchi) June 18, 2025
(1) Iran solely acts in self-defense. Even in the face of the most outrageous aggression against our people, Iran has so far only retaliated against the Israeli regime and not those who are aiding and abetting it. Just like Netanyahu… pic.twitter.com/cEUCaLHpAL
Το Ισραήλ εξαπέλυσε στις 13 Ιουνίου επίθεση χωρίς προηγούμενο εναντίον του Ιράν, πλήττοντας εκατοντάδες στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις και σκοτώνοντας ανώτατους αξιωματικούς καθώς και πυρηνικούς επιστήμονες.
Και από τότε εντείνονται οι υποψίες για ενδεχόμενη άμεση συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) στη σύγκρουση. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν αποκλείει αμερικανική στρατιωτική επέμβαση εναντίον του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Το Ιράν επιτάχυνε την παραγωγή ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού σε σημείο που υπάρχουν υποψίες ότι θέλει να το χρησιμοποιήσει για στρατιωτικούς σκοπούς. Η Τεχεράνη εμπλουτίζει ουράνιο σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από το όριο του 3,67% που όριζε η διεθνής συμφωνία του 2015, (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ΚΟΣΔ).
Η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η ΕΕ ήταν συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία την οποία τορπίλισε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη θητεία του.
Στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
Στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ).
Στη σύνοδο, με θέμα «Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο», ομιλία αναμένεται να απευθύνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στην συνάντηση που θα γίνει υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, προγραμματίζεται να είναι παρόντες περίπου 1.000 προσκεκλημένοι από τα 57 κράτη μέλη του Οργανισμού, καθώς και από οργανισμούς που συνδέονται με τον Οργανισμό, χώρες-παρατηρητές και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, στο πλαίσιο της συνόδου θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση για τον πόλεμο Ισραήλ - Ιράν.
Στο τέλος της συνάντησης αναμένεται η έγκριση της «Διακήρυξης της Κωνσταντινούπολης» και των σχεδίων αποφάσεων που περιλαμβάνονται στην ατζέντα του ΟΙΣ, με κύριο θέμα τη Γάζα και το Παλαιστινιακό.