Η στατιστική υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η οικονομία του ασιατικού γίγαντα κατέγραψε ανάπτυξη 5,4% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, επίδοση υψηλότερη της προβλεπόμενης, καθώς εξαγωγείς έσπευσαν να παράγουν προϊόντα στα εργοστάσιά τους προτού τεθούν σε εφαρμογή οι υπέρογκοι αμερικανικοί τελωνειακοί δασμοί.
Το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον έχουν εμπλακεί σε μπραντεφέρ για το εμπόριο αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε εμπορικό πόλεμο, εκστρατεία επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών σε βάρος εταίρων και αντιπάλων των ΗΠΑ — που πλέον έχουν στο στόχαστρο πάνω απ’ όλα τον ασιατικό γίγαντα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέβαλε τελωνειακούς δασμούς ως και 145% στο μεγαλύτερο μέρος των κινεζικών προϊόντων που εισάγει η χώρα του. Η Κίνα ανταπέδωσε με επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 125% σε αμερικανικά προϊόντα που εισάγει.
«Η επιβολή υψηλών τελωνειακών δασμών από τις ΗΠΑ ασκεί κάποια πίεση στο εξωτερικό εμπόριο και στην οικονομία της χώρας μας», δήλωσε ο Σενγκ Λαϊγιούν, αναπληρωτής επίτροπος της κινεζικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου.
Πάντως «αυτό δεν θα αλλάξει τη γενική τάση της κινεζικής οικονομίας που συνεχίζει να βελτιώνεται μακροπρόθεσμα», έσπευσε να συμπληρώσει.
Τα δεδομένα που ανακοίνωσε το Πεκίνο σήμερα δεν αντανακλούν ακόμη τις συνέπειες που θα έχουν οι αμερικανοί τελωνειακοί δασμοί στην κινεζική οικονομία, που ήδη αντιμετώπιζε πίεση εξαιτίας μακρόσυρτης κρίσης χρέους στον τομέα των ακινήτων και της παρατεταμένα αναιμικής κατανάλωσης των νοικοκυριών.
«Κατά τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις», το κινεζικό ΑΕΠ «το πρώτο τρίμηνο έφτασε τα 31,87 τρισεκατομμύρια γιούαν», δηλαδή «αυξήθηκε κατά 5,4% σε ετήσιο ρυθμό σε σταθερές τιμές», ανέφερε η κινεζική στατιστική υπηρεσία.
Η επίδοση αυτή είναι υψηλότερη από αυτή την οποία προέβλεπε ομάδα αναλυτών που ερωτήθηκαν σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο (5,1%)
Η βιομηχανική παραγωγή επίσης επιταχύνθηκε το πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκε κατά 6,5% σε ετήσια βάση από 5,7% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2024.
Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις λιανικής, δείκτη κλειδί της κατανάλωσης, αυξήθηκαν κατά 4,6% σε ετήσιο ρυθμό, πάντα σύμφωνα με την κινεζική στατιστική υπηρεσία.
Ωστόσο η ίδια πηγή επισήμανε η χώρα είναι πλέον αντιμέτωπη με παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον «πιο περίπλοκο και πιο δύσκολο», καλώντας ιδίως την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να τονώσει τις αγορές των νοικοκυριών.
Παρότι υπάρχουν «οι βάσεις ανάκαμψης και σταθερής οικονομικής ανάπτυξης», πρέπει να υποστηριχθούν και να «εδραιωθούν», τόνισε, καλώντας να υιοθετηθούν μακροοικονομικές πολιτικές «πιο ενεργητικές και αποτελεσματικές».
Με φόντο τη συνεχιζόμενη ανησυχία για το εμπόριο, η κυβέρνηση της Κίνας ελπίζει να δει την εσωτερική κατανάλωση να παίρνει τη σκυτάλη από τις εξαγωγές και να μετατρέπεται σε βασικό κινητήρα της ανάπτυξης ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ «περί το 5%».
Την περασμένη χρονιά η κινεζική κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει σειρά μέτρων με σκοπό να εξασφαλίσει ανάκαμψη της οικονομίας, ιδίως μειώσεις επιτοκίων και αύξηση των περιθωρίων χρέους τοπικών αυτοδιοικήσεων.
H Κίνα διόρισε νέο διαπραγματευτή για το διεθνές εμπόριο
Η Κίνα διόρισε απροσδόκητα σήμερα ένα νέο εμπορικό διαπραγματευτή, θέση κλειδί σε οποιεσδήποτε συνομιλίες για τη διευθέτηση του κλιμακούμενου δασμολογικού πολέμου με τις ΗΠΑ, αντικαθιστώντας τον βετεράνο τσάρο του εμπορίου Γουάνγκ Σοουβέν με τον κινέζο απεσταλμένο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Ο Λι Τσενγκγκάνγκ, 58 ετών, πρώην βοηθός υπουργός Εμπορίου στη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αντικαθιστά τον 59χρονο Γουάνγκ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείου Ανθρώπινων Πόρων και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Δεν είναι σαφές αν ο Γουάνγκ, ο οποίος είχε αναλάβει το 2022 τη δεύτερη θέση στην ιεραρχία του υπουργείου Εμπορίου, ανέλαβε κάποιο αξίωμα αλλού. Το όνομά του δεν υπάρχει πλέον στην ηγετική ομάδα του υπουργείου, όπως φαίνεται σήμερα στον ιστότοπό του.
Το υπουργείο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με την αλλαγή, για την οποία δεν δίνεται κάποια εξήγηση στην ανακοίνωση του υπουργείου Ανθρώπινων Πόρων.
Η αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου έρχεται σε μια στιγμή που το Πεκίνο έχει υιοθετήσει σκληρή στάση στον εντεινόμενο εμπορικό πόλεμο με την Ουάσινγκτον, ο οποίος προκλήθηκε από τους υψηλούς δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ σε είδη που εισάγονται από την Κίνα.
Η απροσδόκητη αλλαγή πραγματοποιείται επίσης ενώ ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διεξάγει περιοδεία στη Νοτιοανατολική Ασία για να ενισχύσει τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμους με γειτονικές χώρες εν μέσω της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ.
Ο υπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Γουεντάο ήταν μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων που συνοδεύουν τον Σι στην επίσκεψη που πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα στο Βιετνάμ, τη Μαλαισία και την Καμπότζη.
«Μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες όσον αφορά το γιατί έγινε αυτή η αλλαγή αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή· όμως μπορεί να είναι ότι, κατά την άποψη της κορυφαίας κινεζικής ηγεσίας, με δεδομένο το ότι οι εντάσεις συνεχίζουν να κλιμακώνονται, χρειάζεται κάποιος άλλος για να άρει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι δύο χώρες (σ.σ.: η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες) και να αρχίσουν τελικά να διαπραγματεύονται», λέει ο Αλφρέντο Μοντουφάρ-Ελού, υψηλόβαθμος σύμβουλος στο Κέντρο για την Κίνα της δεξαμενής σκέψης Conference Board.
Αντίθετα από πολλές άλλες χώρες, οι οποίες απάντησαν στα σχέδια του Τραμπ για τιμωρητικούς δασμούς επιδιώκοντας διμερείς συμφωνίες με την Ουάσινγκτον, το Πεκίνο επέβαλε ως απάντηση τους δικούς του δασμούς σε αμερικανικά αγαθά και δεν έχει επιδιώξει συνομιλίες, για τις οποίες λέει πως μπορεί να πραγματοποιηθούν μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισότητας.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως ο Τραμπ είναι ανοικτός στη σύναψη μιας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, όμως επέμεινε ότι το Πεκίνο θα πρέπει να κάνει την πρώτη κίνηση και ότι η Κίνα έχει ανάγκη «τα χρήματά μας».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)