Όπως έγινε γνωστό σήμερα από τη σύνοδο των καρδιναλίων που συνεδρίασε στο Βατικανό, ο πάπας Φραγκίσκος είχε δώσει ειδική άδεια για να μπορέσει να ξεπεραστεί ο αριθμός των 120 καρδιναλίων που, βάσει του Αποστολικού Συντάγματος, έχουν δικαίωμα εκλογής του εκάστοτε ποντίφικα.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πλέον και τυπικά το "ελεύθερο" για να μπορέσει να αρχίσει το κονκλάβιο την Τετάρτη 7 Μαΐου στις 4:30 το απόγευμα. Θα συμμετάσχουν σε αυτό 133 καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών, οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.
Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, σε ό,τι αφορά την διαδικασία εκλογής ποντίφικα. Πολλοί καρδινάλιοι δεν γνωρίζονται καν προσωπικά, διότι δεν έχουν ξαναπάρει μέρος σε κονκλάβιο και προέρχονται απο διαφορετικές ηπείρους. Σύμφωνα με όσα διαρρέουν όμως από τις συναντήσεις των υψηλόβαθμων καθολικών κληρικών, υπάρχει σχετική αισιοδοξία ότι, για να επιλεγεί ο διάδοχος του Φραγκίσκου, δεν θα απαιτηθεί μεγάλος αριθμός ψηφοφοριών.
Η συμβουλή του πάπα Φραγκίσκου προς τα νέα ζευγάρια σε αδημοσίευτο κείμενό του: «αγαπηθείτε όπως στο τανγκό»
Στην διαδικτυακή της έκδοση, η εφημερίδα La Repubblica παρουσιάζει σήμερα αδημοσίευτο κείμενο του εκλιπόντος πάπα Φραγκίσκου, με το οποίο θέλησε να απευθυνθεί στα νέα ζευγάρια και να τους δώσει συμβουλές, ως προς την κατάλληλη προετοιμασία πριν τον γάμο.
«Στην Πατρίδα μου, στην Αργεντινή, υπάρχει ένας χορός τον οποίο αγαπώ πολύ και τον οποίο, όταν ήμουν νέος, χόρευα συχνά: το τανγκό. Το τανγκό είναι ένα θαυμάσιο, ελεύθερο παιχνίδι, ανάμεσα στον άνδρα και στην γυναίκα, γεμάτο έλξη και ερωτική σαγήνη», είχε γράψει στο κείμενό του ο πάπας, προσθέτοντας στην συνέχεια:
«Ο χορευτής και η χορεύτρια φλερτάρουν, ζουν την εγγύτητα και την απόσταση, τον αισθησιασμό, την προσοχή, τον σεβασμό των κανόνων και την αξιοπρέπεια. Χαίρονται για την αγάπη και καταφέρνουν να διαισθανθούν τί σημαίνει να δίνεσαι ολοκληρωτικά. Ίσως, χάρη σε μια μακρινή ανάμνηση του χορού αυτού, ονόμασα την Αποστολική μου Προτροπή για τον γάμο «Amoris Laetitia: την χαρά της αγάπης».
Με αναφορά πάντα στο μυστήριο του γάμου, ο πρώτος Λατινοαμερικανός ποντίφικας, με το κείμενό του -το οποίο αποτελεί εισαγωγή στο βιβλίο «Youcat, Αγάπη για πάντα»- λίγο πριν τον θάνατό του είχε γράψει:
«Κάποιοι νομίζουν ότι πρόκειται μόνον για μια ωραία ιεροτελεστία. Μετά, αφού περάσουν λίγα χρόνια, χωρίζουν. Η εμπιστοσύνη καταστρέφεται. Οι πληγές είναι ανοικτές. Συχνά μένουν πίσω τα παιδιά, στα οποία λείπει ο πατέρας ή η μητέρα. Κατά την γνώμη μου είναι σαν να χορεύει κανείς το τανγκό. Πρέπει να ξέρεις να το χορεύεις. Πολύ περισσότερο δε, στον γάμο και στην οικογένεια. Πριν από το μυστήριο του γάμου, χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία -όπως των κατηχούμενων- διότι όλη η ζωή περνά μέσα στην αγάπη, και με την αγάπη δεν παίζουμε».
Η τελευταία προτροπή του Φραγκίσκου προς τα νέα ζευγάρια είναι «να πιστέψουν ότι είναι σε θέση να κάνουν να διαρκέσει το συναίσθημά τους για όλη την ζωή» διότι «σε μια νέα αγάπη, το ένα βήμα μετά το άλλο, ο χορός που οδηγεί στην ελπίδα-με τα μάτια γεμάτα έκπληξη- δεν πρέπει να σταματήσει ποτέ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ