Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
11.02.2025

Λωρίδα της Γάζας: «Υπάρχει χειρότερη κόλαση από αυτή που ήδη ζούμε;»

Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας απαντούν στην απειλή Τραμπ, ορκιζόμενοι ότι δεν πρόκειται να φύγουν ποτέ από την πατρίδα τους.

Με το σπίτι του στη Γάζα κατεστραμμένο από τον ισραηλινό στρατό, ο Σαμπάν Σακαλέχ σχεδίαζε να πάρει την οικογένειά του και να πάνε να ζήσουν στην Αίγυπτο, μόλις σταθεροποιηθεί η εκεχειρία Χαμάς / Ισραήλ.

Η συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει σε ισχύ από τις 19 Ιανουαρίου, αν και εύθραυστη, μετά από περίπου 16 μήνες πολέμου του Ισραήλ που ισοπέδωσε τον παλαιστινιακό θύλακα, σκότωσε σχεδόν 50.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, και εκτόπισε σχεδόν το σύνολο των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων, προκαλώντας ανθρωπιστική κρίση.

Ο πόλεμος, απάντηση του εβραϊκού κράτους στη φονικότερη επίθεση που δέχθηκε από την ίδρυσή του επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 από μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικός Τζιχάντ.

Ωστόσο ο Σακαλέχ άλλαξε γνώμη, μετά τα όσα άκουσε να λέει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τα σχέδιά του για τον παλαιστινιακό θύλακα: η Λωρίδα της Γάζας υπό αμερικανικό έλεγχο, εκτοπισμός των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων, απαγόρευση επιστροφής τους και χτίσιμο εκ θεμελίων μιας «Ριβιέρας της Μέσης Ανατολής».

Η γειτονιά Τελ αλ Χάουα στην πόλη της Γάζας, όπου κάποτε βρίσκονταν δεκάδες νεόκτιστες πολυκατοικίες, είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό έρημη.

Δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα και, όπως τα περισσότερα κτίρια εκεί, το σπίτι του Σακαλέχ είναι ρημαγμένο.

«Είμαστε έντρομοι από την καταστροφή, τον επαναλαμβανόμενο εκτοπισμό και τον θάνατο και ήθελα να φύγω για να εξασφαλίσω ένα ασφαλές και καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μου - μέχρι που ο Τραμπ είπε αυτό που είπε», ανέφερε ο 47χρονος Σακαλέχ στο Reuters μέσω εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων.

«Μετά τις δηλώσεις Τραμπ, (που είπε) ότι θέλει να θέσει υπό αμερικανικό έλεγχο τη Λωρίδα της Γάζας και να διώξει τον πληθυσμό, ακύρωσα τα σχέδια μου και τον προγραμματισμό μου για την οικογένειά μου...Φοβάμαι να φύγω γιατί δεν θα μπορώ να επιστρέψω ποτέ. Αυτή είναι η πατρίδα μου». «Η σκέψη να πουλήσω το σπίτι μου ή το κομμάτι γης που κατέχω σε ξένες εταιρείες για να φύγω από την πατρίδα και να μην επιστρέψω ποτέ είναι εκτός συζήτησης. Είμαι βαθιά ριζωμένος στο έδαφος της πατρίδας μου και θα είμαι για πάντα», είπε ο Σακαλέχ.

Ο 47χρονος ψάχνει τώρα για καταφύγιο στην πόλη της Γάζας. «Κουρεύτηκα για πρώτη φορά έξω από το κατεστραμμένο σπίτι μου σήμερα το πρωί, κύριε Πρόεδρε», είπε αναφερόμενος με ειρωνικό τρόπο στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οποιαδήποτε πρόταση και σχέδιο εκδίωξης των Παλαιστινίων από τα πατρογονικά εδάφη τους στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία θέλουν να είναι μέρος ενός ανεξάρτητου κράτους, έχει συναντήσει τα αναθέματα της παλαιστινιακής ηγεσίας και γειτονικά αραβικά κράτη τα έχουν απορρίψει από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα το 2023.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο Τραμπ η Λωρίδα της Γάζας να μετατραπεί σε «Ριβιέρα», καταδικάστηκε από σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα, με εξαίρεση τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου που βρήκε την πρόταση «επαναστατική».

Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε με νέες του αναφορές για την περιοχή, προτείνοντας την ακύρωση της συμφωνίας εκεχειρίας της 19ης Ιανουαρίου και απείλησε ότι θα «εξαπολύσει κόλαση» αν δεν απελευθερωθούν ως το ερχόμενο Σάββατο όλοι οι όμηροι που κρατάει η Χαμάς.

Είχε προηγηθεί η απειλή του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος περί επ’ αόριστον αναβολής της επόμενης ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων στο πλαίσιο της συμφωνίας, που πλέον μοιάζει να απειλείται με κατάρρευση. Η ισραηλινή κυβέρνηση Νετανιάχου διέταξε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να προετοιμαστούν για «όλα τα σενάρια» μετά την ανακοίνωση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, που κατηγόρησε το Ισραήλ πως παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας.

Το παλαιστινιακό κίνημα δήλωσε ωστόσο ότι «η πόρτα παραμένει ανοικτή» για την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, «όπως προβλέπει το σχέδιο», δηλαδή το προσεχές Σάββατο, «μόλις» το Ισραήλ «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του».

Ο πρόεδρος Τραμπ, αναφανδόν σύμμαχος του Ισραήλ, χαρακτήρισε «φρικτή» την απειλή περί αναβολής απελευθέρωσης ομήρων, επιτέθηκε στη Χαμάς και είπε πως η κατάσταση θα μετατραπεί σε «κόλαση» αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει «όλους» τους ισραηλινούς ομήρους τους οποίους συνεχίζει να κρατά ως το αργότερο το μεσημέρι του Σαββάτου,

«Κόλαση χειρότερη από αυτή που ήδη ζούμε»; Κόλαση χειρότερη από δολοφονία; Η καταστροφή, όλες οι πρακτικές και τα ανθρωπιστικά εγκλήματα που έχουν συμβεί στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν συμβεί πουθενά αλλού στον κόσμο», είπε ο Τζομά Αμπού Κος, Παλαιστίνιος από τη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, μιλώντας πλάι σε κατεστραμμένα σπίτια.

Μια γυναίκα από τη Γάζα, η Σαμίρα αλ Σαμπέα, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εμποδίζει παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, μια κατηγορία που αντέκρουσε το Ισραήλ.

«Νιώθουμε εξευτελισμένοι, αδέσποτα σκυλιά ζουν καλύτερη ζωή από εμάς», είπε. «Και ο Τραμπ θέλει να μετατρέψει τη Γάζα σε κόλαση; Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ».

Ορισμένοι κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα λένε ότι Παλαιστίνιοι ηγέτες πρέπει να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους. «Δεν θέλουμε να φύγουμε από τη χώρα μας, αλλά χρειαζόμαστε λύσεις. Οι ηγέτες μας - η Χαμάς, η ΠΑ (Παλαιστινιακή Αρχή) και άλλες φατρίες - πρέπει να βρουν λύσεις», δήλωσε ένας 40χρονος ξυλουργός που έδωσε το όνομά του μόνο ως Τζεχάντ.

«Πώς θα πολεμήσουν τα σχέδια Τραμπ; Με ανακοινώσεις;», αναρωτήθηκε.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι η ροή βοήθειας στη Γάζα έχει αυξηθεί μετά την κατάπαυση πυρός

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν σήμερα ότι η εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε που τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση πυρός στις 19 Ιανουαρίου, ακόμα και για προμήθειες, όπως σκηνές, για τις οποίες στο παρελθόν υπήρχαν ισραηλινοί περιορισμοί.

Η Χαμάς ανακοίνωσε χθες ότι θα σταματήσει να απελευθερώνει Ισραηλινούς ομήρους μέχρι νεωτέρας λόγω των ισραηλινών παραβιάσεων, όπως τις χαρακτήρισε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, της συμφωνίας εκεχειρίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο να πυροδοτηθεί εκ νέου η 15 μηνών σύγκρουση.

Δήλωσε ότι οι παραβιάσεις που καταγγέλλει περιλαμβάνουν την παρεμπόδιση της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπως προβλέπεται στη συμφωνία, όπως 60.000 λυόμενα σπίτια και 200.000 σκηνές καθώς και μηχανήματα για την απομάκρυνση μπάζων και καύσιμα.

Ερωτηθείς για τις τρέχουσες παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του γραφείου συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων στα Ηνωμένα Έθνη (OCHA) Γενς Λέρκε δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη: «Καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις με την παροχή τροφίμων, φαρμάκων και εξοπλισμού διανυκτέρευσης καθώς και άλλων ειδών αρωγής κατά την περίοδο κατάπαυσης πυρός».

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, αξιωματούχοι ανθρωπιστικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι υπάρχουν εμπόδια στην εισαγωγή κάποιων ειδών, όπως εξοπλισμός διανυκτέρευσης, που σύμφωνα με το Ισραήλ μπορούσαν να έχουν «διπλή χρήση» -- στρατιωτική και μη στρατιωτική. Οι Παλαιστίνιοι κάνουν έκκληση για έκτακτη βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως μονάδες για τη φιλοξενία ανθρώπων που έχουν μείνει άστεγοι λόγω των ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων και των βομβαρδισμών.

Το Ισραήλ αρνείται τους ισχυρισμούς ότι εμπόδισε κάποιες προμήθειες, όπως ορθοστάτες για σκηνές, να εισέλθουν στη Γάζα με φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το COGAT, το γραφείο συνδέσμου του ισραηλινού στρατού που χειρίζεται τις σχέσεις με τους Παλαιστινίους, ανέφερε σε δήλωση προς το Reuters ότι πάνω από 100.000 σκηνές εισήλθαν στον παράκτιο θύλακα από τότε που τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση πυρός.

Σε ερώτηση εάν οι περιορισμοί περί «διπλής χρήσης» που επέβαλε το Ισραήλ συνεχίζουν να ισχύουν, ο Λέρκε παρέπεμψε στις ισραηλινές αρχές.

Η Εντεμ Βοσόρνου, επικεφαλής του τμήματος Επιχειρήσεων και Υποστήριξης της OCHA, δήλωσε ότι ενώ η παροχή ειδών βοήθειας βελτιώθηκε μετά την κατάπαυση πυρός, τα είδη που έχουν δοθεί υπολείπονται των αναγκών επί του πεδίου.

«Δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες αυτή τη στιγμή. Η Γάζα είναι απολύτως κατεστραμμένη, οι υποδομές δεν υπάρχουν εκεί όπου θα έπρεπε να βρίσκονται. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Τα φορτηγά είναι όμως σταγόνα στον ωκεανό», δήλωσε η ίδια σε συνάντηση διπλωματών στη Γενεύη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Save