Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, προσερχόμενος στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες ξεκίνησε την τοποθέτησή του τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι ενεργές στο ΝΑΤΟ λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτή τη στιγμή τόσο ενεργές, όσο ποτέ», χαρακτηρίζοντας αδικαιoλόγητες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για το αντίθετο, τονίζοντας ότι «ο Πρόεδρος Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι υποστηρίζει το ΝΑΤΟ» και ότι «θα παραμείνουμε στο ΝΑΤΟ».
Στη συνέχεια ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι γίνει η Συμμαχία ισχυρότερη και πιο βιώσιμη και ότι θα πρέπει οι Σύμμαχοι να έχουν περισσότερες δυνατότητες. «Είναι ένα σύνολο όχι μόνο εταίρων και συμμάχων, αλλά και προηγμένων οικονομιών, πλούσιων χωρών που έχουν την ικανότητα να κάνουν περισσότερα. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι συμβιβασμός. Πρέπει να το κάνουμε κάθε χρόνο στη χώρα μας. Σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε και εγχώριες ανάγκες. Αλλά, έχουμε δώσει προτεραιότητα στην άμυνα λόγω του ρόλου που έχουμε διαδραματίσει στον κόσμο. Και θέλουμε και οι εταίροι μας να κάνουν το ίδιο», ανέφερε.
Τέλος, δήλωσε ότι λόγω των γεγονότων των τελευταίων ετών και ιδίως του πολέμου «στην καρδιά της Ευρώπης» είναι μια υπενθύμιση ότι «η σκληρή δύναμη εξακολουθεί να είναι απαραίτητη ως αποτρεπτικός παράγοντας». Όπως είπε θα πρέπει στο τέλος της Συνόδου να υπάρχει η κατανόηση ότι «βρισκόμαστε σε ένα ρεαλιστικό μονοπάτι, ώστε κάθε ένα από τα μέλη να δεσμεύεται και να εκπληρώνει την υπόσχεση να φτάνει έως και το 5% των δαπανών» και πρόσθεσε ότι σε αυτό περιλαμβάνει και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα πρέπει να αυξήσουν το ποσοστό τους.

EPA/OLIVIER MATTHYS
Γ. Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα είναι υπέρ της αυτονομίας της ΕΕ και υπέρ της διατλαντικής συνεργασίας»
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι «σήμερα έχουμε μια κρίσιμη διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα σημαντική συγκυρία για την ανθρωπότητα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να έχει βαριές συνέπειες. Ένας πόλεμος που δεν αφορά μόνο την περιοχή, αλλά αφορά συνολικά την παγκόσμια σταθερότητα και την αρχιτεκτονική ασφαλείας. Θα πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Και βεβαίως, θα έχει την Ουκρανία ως μέρος της συζήτησης για την επίλυσή του».
Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στη «Νότια Γειτονία» τονίζοντας ότι «ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η συζήτηση για τη Νότια Γειτονία: τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Σαχέλ. Πρόκειται για την πιο ευάλωτη περιοχή σήμερα παγκοσμίως. Πλήττεται από πολλαπλές ανθρωπιστικές κρίσεις και πολέμους. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ευημερία των λαών, έτσι ώστε να μπορεί η περιοχή να αποκτήσει τη σταθερότητα, η οποία είναι αναγκαία για το παγκόσμιο περιβάλλον. Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα, τα οποία αφορούν την παράτυπη μετανάστευση και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Και τα ζητήματα αυτά θα τεθούν από τη χώρα μας στο πλαίσιο της συζήτησης που θα ακολουθήσει.
Η συζήτηση, επίσης, θα επικεντρωθεί στα ζητήματα της περιφερειακής συνεργασίας με τις χώρες του Ινδο-Ειρηνικού. Πρόκειται για μία σημαντική συνεργασία, η οποία θα αφορά την κυβερνοασφάλεια, τις υβριδικές απειλές, αλλά και όλες τις άλλες απειλές, οι οποίες αυτή τη στιγμή πλήττουν την παγκόσμια οικονομία και την παγκόσμια ασφάλεια».
Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε τη σημασία να διατηρηθεί ο δεσμός της Βορειατλαντικής Συμμαχίας σε ένα περιβάλλον με μεγάλες γεωπολιτικές μεταβολές. «Πριν από 76 χρόνια, στις 4 Απριλίου του 1949, σαν αύριο, υπογράφηκε η Συνθήκη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Μαζί με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε, στην πραγματικότητα, τη βασική δομή πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας για δεκαετίες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί ο δεσμός αυτός ακέραιος, έτσι ώστε να πορευθούμε από κοινού σε ένα εξαιρετικά σύνθετο περιβάλλον με μεγάλες γεωπολιτικές μεταβολές. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τόσο τις κοινές μας αξίες, τις κοινές μας παραδοχές σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ασφαλείας, αλλά επιπλέον να στηρίξουμε και μια οικονομία, η οποία θα είναι ευημερούσα. Η επιβολή μονομερών περιορισμών σε ό,τι αφορά την κίνηση εμπορευμάτων δεν κατατείνει στην οικονομική ασφάλεια. Τα όποια προβλήματα υπάρχουν σε σχέση με το παγκόσμιο εμπόριο μεταξύ συμμάχων θα πρέπει πρωτίστως να επιλύονται επί τη βάσει της αμοιβαίας κατανόησης και του διαλόγου.
Η Ελλάδα θα τηρήσει μια δημιουργική στάση. Είναι υπέρ της αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπέρ της διατλαντικής συνεργασίας. Και θα επιδιώξουμε με κάθε μέσο να συνεργαστούμε ωφέλιμα προς το κοινό καλό και συμφέρον», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.