Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
03.09.2025

Μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο: Μήνυμα αποτροπής με πολλαπλούς αποδέκτες

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας τίμησε τα 80 χρόνια από την ήττα της Ιαπωνίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο - Τα νέα κινεζικά όπλα στέλνουν μήνυμα αποτροπής σε ένα ευρύ κοινό.

Από έναν αναβαθμισμένο πύραυλο με πυρηνική γόμωση και σχεδόν παγκόσμια εμβέλεια μέχρι τα λέιζερ αντιαεροπορικής άμυνας, τα υπερηχητικά όπλα και τα μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα που θα μπορούσαν να κατακλύσουν τις γύρω θάλασσες, η Κίνα έστειλε σήμερα ένα ευρύ μήνυμα αποτροπής με τη μεγαλύτερη παρέλαση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ, σημειώνει το Ρόιτερς.

Στρατιωτικοί αναλυτές και διπλωμάτες λένε πως ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ απηύθυνε με την παρέλαση ένα μήνυμα με πολλαπλούς παραλήπτες - τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, τους γείτονες της Κίνας, συν τις περιφερειακές δυνάμεις της Ινδίας και της Ρωσίας καθώς και χώρες που θα μπορούσαν να αγοράσουν κινεζική τεχνολογία.

«Παρ' όλα τα επιχειρησιακά ερωτήματα που περιβάλλουν μερικά απ' αυτά τα νέα στοιχεία, η Κίνα έστειλε ένα μήνυμα τεχνολογικής προόδου και στρατιωτικής ισχύος σε όλα τα μέτωπα - είναι πράγματι πολλά αυτά που θα πρέπει να σκεφτούν οι αντίπαλοι αμυντικοί σχεδιαστές», λέει ο αναλυτής ζητημάτων ασφαλείας Αλεξάντερ Νιλ που έχει την έδρα του στη Σιγκαπούρη.

EPA/ANDRES MARTINEZ CASARES

EPA/ANDRES MARTINEZ CASARES

EPA/WU HAO

Ο Τζέιμς Τσαρ, σινολόγος ερευνητής αμυντικών θεμάτων στο εκπαιδευτικό ίδρυμα S. Rajaratnam School of International Studies, λέει πως το βεληνεκές των νέων όπλων που επιδείχθηκαν υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων να μπορούν να ελέγξουν τις γύρω θάλασσες σε οποιαδήποτε σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

«Ο συνδυασμός των θαλάσσιων μη επανδρωμένων οχημάτων που διαθέτουν και επίσης των πυραύλων θα δημιουργήσει μια περιοχή στην οποία το πολεμικό ναυτικό άλλων χωρών δεν θα μπορούσε καν να σκεφτεί να επέμβει σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη», δήλωσε ο Τσαρ.

Συγκεκριμένα τα νέα μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα σε σχήμα τορπίλης και μια σειρά υπερηχητικών όπλων που μπορούν να εκτοξευθούν από την ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα θα αποτελούσαν σοβαρή απειλή για τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους - ιδιαίτερα αν συνδυασθούν με τον αυξανόμενο αριθμό των μέσου βεληνεκούς κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων DF-26 που μπορούν να πλήξουν πλοία και βάσεις, όπως το Γκουάμ.

EPA/WU HAO

EPA/WU HAO

EPA/ANDRES MARTINEZ CASARES

Πέραν της επίδειξης ακρίβειας και πειθαρχίας κατά την παρέλαση, παραμένουν ερωτηματικά σχετικά με τις πλήρεις δυνατότητες των νέων όπλων, λέει ο Τσαρ.

Αναλυτές έχουν επισημάνει πως η Κίνα θα πρέπει να εξασφαλίσει αποτελεσματικό έλεγχο στη Νότια και την Ανατολική Σινική Θάλασσα για να διασφαλίσει την επιτυχία σε οποιαδήποτε σύγκρουση για την Ταϊβάν - κάτι που δεν είναι εύκολο, δεδομένης της παραδοσιακής ναυτικής κυριαρχίας των ΗΠΑ σε όλη την Ανατολική Ασία.

EPA/WU HAO

EPA/ANDRES MARTINEZ CASARES

EPA/WU HAO

Το «ευχαριστώ» του Πούτιν στον Κιμ για την υποστήριξη από Βορειοκορεάτες στρατιώτες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε σήμερα τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν για το θάρρος που επιδεικνύουν οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες στις μάχες κατά των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας συναντήθηκε σήμερα με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη στο Πεκίνο, όπου οι δύο ηγέτες παρακολούθησαν τους εορτασμούς για τα 80 χρόνια από τη νίκη επί της Ιαπωνίας και τον τερματισμό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Με δική σας πρωτοβουλία, όπως είναι καλά γνωστό, οι ειδικές σας δυνάμεις συμμετείχαν στην απελευθέρωση της περιφέρειας του Κουρσκ», δήλωσε ο Πούτιν στον Κιμ κατά την συνάντησή τους στην Κίνα.

Η συνεργασία ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία αυξήθηκε σημαντικά μετά την υπογραφή τη συνθήκης σύμπραξης ανάμεσα στις δύο χώρες τον Ιούνιο του 2024, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Κιμ απευθυνόμενος στον Πούτιν και σημείωσε ότι προτίθεται να κάνει «ό,τι μπορεί για να βοηθήσει» τη Ρωσία.

«Οι στρατιώτες σας πολέμησαν θαρραλέα και ηρωικά», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, ενώ στην αρχή της συνάντησής τους είχε πει πως «τον τελευταίο καιρό, οι σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας έχουν γίνει ιδιαιτέρως φιλικές, στηρίζονται στην εμπιστοσύνη ανάμεσα σε συμμάχους».

EPA/ALEXANDER KAZAKOV/SPUTNIK

Νωρίτερα φέτος Βορειοκορεάτες στρατιώτες συνέβαλαν στην απώθηση των ουκρανικών δυνάμεων από την περιφέρεια του Κουρσκ στη δυτική Ρωσία.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις θυσίες που έκαναν οι ένοπλες δυνάμεις σας και οι οικογένειες των στρατιωτών σας», πρόσθεσε ο Πούτιν.

«Εκ μέρους του ρωσικού λαού, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στον κοινό αγώνα κατά του σύγχρονου νεοναζισμού», υπογράμμισε εξάλλου ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος στον Κιμ, αναπαράγοντας την επίσημη ρητορική της Ρωσίας για να αιτιολογήσει την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η οποία έχει στόχο, σύμφωνα με τη Μόσχα, την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της Ουκρανίας.

«Σας ζητώ να μεταφέρετε τα θερμότερα λόγια ευγνωμοσύνης σε όλον τον λαό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας», κατέληξε ο Πούτιν.

Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα ενίσχυσαν την στρατιωτική τους συνεργασία τα τελευταία χρόνια. Οι Βορειοκορεάτες παρείχαν όπλα και στρατιώτες για την υποστήριξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, ενώ οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία αμοιβαίας άμυνας με αφορμή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Βόρεια Κορέα πέρυσι.

EPA/ALEXANDER KAZAKOV/SPUTNIK

Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι ο Πούτιν «συνωμοτεί» με τον Σι και τον Κιμ εναντίον των ΗΠΑ

Το Κρεμλίνο διέψευσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνωμοτεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν εναντίον των ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι το σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ειρωνικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες, Τρίτη, «πολύ απογοητευμένος» με τον Πούτιν και, σε ανάρτησή του στο Truth Social, πρόσθεσε ότι ο Σι, ο Πούτιν και ο Κιμ συνωμοτούσαν εναντίον των ΗΠΑ στο Πεκίνο, όπου βρίσκονται για να παραστούν στη μεγάλη, κινεζική, στρατιωτική παρέλαση.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά από ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ εκτίμησε ότι ο Τραμπ ίσως ειρωνευόταν.

«Νομίζω ότι (ο πρόεδρος των ΗΠΑ) είπε, όχι χωρίς ειρωνεία, ότι αυτοί οι τρεις έμοιαζαν σαν να συνωμοτούσαν εναντίον των ΗΠΑ», επεσήμανε ο Ουσακόφ. «Θέλω να διευκρινίσω ότι κανείς δεν συνωμοτούσε, κανείς δεν σχεδίαζε τίποτα», πρόσθεσε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Save