Οι ελπίδες πως θα βρεθούν κι άλλοι επιζώντες στα συντρίμμια έχουν αρχίσει να σβήνουν σήμερα στη Μανταλέι, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι πέρασαν ακόμη μια νύχτα στην ύπαιθρο μετά τον φοβερό σεισμό 7,7 βαθμών, ο οποίος άφησε πίσω πάνω από 1.700 νεκρούς στην Μιανμάρ και στην Ταϊλάνδη.
Ειδικοί δεν κρύβουν τον φόβο τους ότι νεκροί τελικά θα είναι πολλές χιλιάδες ακόμη, ειδικά στην πάλαι ποτέ Βιρμανία των περίπου 55 εκατομμυρίων κατοίκων, παρά την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για να προσφερθεί βοήθεια στο κράτος της Ασίας όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος κι η έλλειψη πόρων είναι οξεία.
Ο σεισμός της Παρασκευής, μεγέθους 7,7 βαθμών, ακολουθήθηκε λίγη ώρα αργότερα από μετασεισμό 6,7 βαθμών, με επίκεντρο την κεντρική Μιανμάρ. Έκτοτε γίνονται ασταμάτητα αισθητοί μετασεισμοί κατά μήκος του ρήγματος της Σαγκάινγκ, γύρω από το οποίο ζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μιανμάρ.
Η σεισμική δόνηση, σφοδρότητας που είχε να ζήσει δεκαετίες η Μιανμάρ, προκάλεσε σκηνές χάους και πανικού ως ακόμη και 1.000 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, στην Μπανγκόκ, όπου τουλάχιστον 18 άνθρωποι είναι νεκροί, κυρίως εξαιτίας της κατάρρευσης 30ώροφου κτιρίου υπό κατασκευή.

EPA/NYEIN CHAN NAING
Στη Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, σπαρμένη σωρούς συντριμμιών, η ένταση των προσπαθειών των σωστικών συνεργείων είχε μειωθεί το πρωί σε σύγκριση με την προηγουμένη, καθώς η θερμοκρασία αναμενόταν να φθάσει τους 40 ° Κελσίου.
Οι τροπικές συνθήκες χαρακτηρίζονται σκληρή δοκιμασία για τη φυσική και διανοητική αντοχή των ομάδων που επιχειρούν στις τοποθεσίες όπου σημειώθηκαν καταστροφών κι επιταχύνουν την αποσύνθεση των πτωμάτων κάτω από τα συντρίμμια, κάνοντας πολύ πιο περίπλοκη τη διαδικασία αναγνώρισής τους.
Παρ’ όλ’ αυτά, γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή έπειτα από 60 ώρες στα συντρίμμια ξενοδοχείου, κατόπιν 5ωρης επιχείρησης σωστικών συνεργείων από την Κίνα, τη Ρωσία και την Μιανμάρ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας, βρισκόταν σε σταθερή κατάσταση σήμερα το πρωί.
Ωστόσο άλλη έγκυος, δεν ήταν τόσο τυχερή. Σωστικά συνεργεία την έβγαλαν από τα συντρίμμια αφού έμεινε παγιδευμένη για πάνω από 55 ώρες. Ακρωτηρίασαν το ένα της πόδι με την ελπίδα να την κρατήσουν στη ζωή. Μάταια.
«Δοκιμάσαμε τα πάντα για να τη σώσουμε», ανέφερε μέλος της ιατρικής ομάδας αφού διαπίστωσε τον θάνατό της, καθώς είχε χάσει πάρα πολύ αίμα.
Οι κηδείες εκατοντάδων θυμάτων αναμένεται να γίνουν σήμερα, την ημέρα που κανονικά η μουσουλμανική κοινότητα, σε πένθος, θα γιόρταζε το Έιντ, το τέλος του μήνα του ραμαζανιού.

EPA/NYEIN CHAN NAING
Θα είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί ο απολογισμός των θυμάτων στη Μιανμάρ, χώρα απομονωμένη όσο και κατακερματισμένη: οι στρατηγοί στην εξουσία βρίσκονται σε πόλεμο με μια μυριάδα οργανώσεις ανταρτών, ιδίως εθνικών μειονοτήτων, καθώς και των πολιτικών τους αντιπάλων. Ωστόσο η πολύ σπάνια έκκληση για διεθνή βοήθεια που απηύθυνε ο αρχηγός της στρατιωτικής χούντας, ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, αν μη τι άλλο πιστοποιεί το εύρος της καταστροφής.
Επισήμως, οι αρχές έκαναν λόγο χθες για περίπου 1.700 νεκρούς, 3.400 τραυματίες και 300 αγνοούμενους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέταξε χθες Κυριακή τον σεισμό στο υψηλότερο επίπεδο των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΣΕΣ) απηύθυνε έκκληση να συγκεντρωθούν πάνω από 100 εκατ. δολάρια ώστε να προσφερθεί βοήθεια.
Η Κίνα, η Μαλαισία και η Ινδία έχουν ήδη αναπτύξει ομάδες, αυτές της Ινδονησίας αναμένεται να φθάσουν και να επιχειρήσουν σήμερα.
Η εμφύλια σύρραξη στην οποία μεταμορφώθηκαν οι μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της στρατιωτικής χούντας που ανέτρεψε την 1η Φεβρουαρίου 2021 την εκλεγμένη κυβέρνηση υπό την Αούνγκ Σαν Σου Τσι υπονόμευσε το σύστημα υγείας - υποστελεχωμένο, δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί τέτοια πλημμύρα θυμάτων, σύμφωνα με ανθρωπιστικούς οργανισμούς και οργανώσεις. Η κατάσταση ήταν ήδη πολύ σοβαρή προτού χτυπήσει ο σεισμός, καθώς ο πόλεμος ανάγκασε πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευάλωτους ανθρώπους να εκτοπιστούν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο σεισμός δεν εμπόδισε τους στρατιωτικούς να συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους, σύμφωνα με οργανώσεις ανταρτών. Στην πολιτεία Σαν (βορειοανατολικά), αεροπορικός βομβαρδισμός σκότωσε τουλάχιστον επτά μαχητές, σύμφωνα με την παράταξη στην οποία ανήκαν. Παρόμοιοι βομβαρδισμοί αναφέρεται πως διεξήχθησαν στην πολιτεία Κάρεν.
Στην Μπανγκόκ, οι επιχειρήσεις για να εντοπιστούν επιζώντες στα συντρίμμια 30ώροφου κτηρίου της δημόσιας διοίκησης που κατέρρευσε παγιδεύοντας κάπου 80 εργάτες συνεχίζονται.
Η αυτοδιοίκηση της μητρόπολης ανακοίνωσε πως επανήλθε στην κανονική λειτουργία το σύστημα των μέσων μαζικής μεταφοράς, μετά την αναστολή της για να επιθεωρηθεί.

EPA/NYEIN CHAN NAING
Ο στρατός της Μιανμάρ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
Ένοπλο κίνημα το οποίο προβάλλει αντίσταση στο στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ κατήγγειλε χθες Κυριακή πως οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να βομβαρδίζουν κοινότητες, παρότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με καταστροφή, μετά τον σεισμό 7,7 βαθμών που προκάλεσε πελώριες ζημιές κι άφησε πίσω τουλάχιστον 1.700 νεκρούς.
Η Εθνική Ένωση των Κάρεν (KNU), από τις παλαιότερες οργανώσεις ανταρτών στη Μιανμάρ, τόνισε σε ανακοίνωσή της πως η χούντα «συνεχίζει τα αεροπορικά πλήγματα στοχοποιώντας περιοχές όπου ζουν άμαχοι, παρότι ο πληθυσμός υποφέρει τα πάνδεινα εξαιτίας του σεισμού».
Πρόσθεσε πως αντί ο στρατός να δώσει προτεραιότητα στις επιχειρήσεις αρωγής, επιλέγει να «αναπτύσσει δυνάμεις για να επιτεθούν στον ίδιο του τον λαό».
Εκπρόσωπος του στρατιωτικού καθεστώτος με τον οποίο προσπάθησε να επικοινωνήσει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς για να του ζητήσει σχόλιο δεν έδωσε συνέχεια.
Η Μιανμάρ παραμένει βυθισμένη στην εμφύλια σύρραξη στην οποία μεταμορφώθηκαν οι μαζικές κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, όταν ο στρατός κατέλαβε την εξουσία ανατρέποντας την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
Λίγες ώρες μετά τον σαρωτικό σεισμό της Παρασκευής, αεροσκάφη και drones εξαπέλυσαν πλήγματα στην πολιτεία Κάρεν, κοντά στο αρχηγείο της KNU, σύμφωνα με οργάνωση αρωγής προσκείμενη στους αντικαθεστωτικούς.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, ο Βίβιαν Μπαλακρίσναν, απηύθυνε έκκληση να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός για να διευκολυνθεί η διανομή βοήθειας, έπειτα από συνεδρίαση που διεξήχθη μέσω βιντεοσύνδεσης με τους ομολόγους του της ASEAN αφιερωμένη στον σεισμό.

EPA/NARONG SANGNAK
Ο κ. Μπαλακρίσναν «κάλεσε να κηρυχθεί κατά τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό κατάπαυση του πυρός στη Μιανμάρ» ώστε «να διευκολυνθούν οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας» και να προωθηθεί «πιο μακροπρόθεσμα εθνική συμφιλίωση» για να επιστρέψει «η ειρήνη» και να υπάρξει «ανοικοδόμηση» της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.
Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν σε περιοχή υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του στρατιωτικού καθεστώτος. Όμως οι υλικές ζημιές ήταν εκτεταμένες - δεν γλίτωσαν οι περιοχές υπό τον έλεγχο διαφόρων οργανώσεων ανταρτών.
Προχθές Σάββατο η εξόριστη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στην οποία συμμετέχουν στοιχεία της κυβέρνησης που ανατράπηκε το 2021, ανακοίνωσε πως οι αντικαθεστωτικοί μαχητές υπό τη διοίκησή της αναστέλλουν τις επιθετικές ενέργειές τους για δυο εβδομάδες.
Ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν πως κάποιες οργανώσεις ανταρτών διέκοψαν τις επιχειρήσεις τους, άλλες όμως συνεχίζουν τις εχθροπραξίες. Το καθεστώς επίσης συνεχίζει τα αεροπορικά πλήγματα, προσθέτουν. Εξάλλου ο στρατός, που κανονικά θα συμμετείχε στις επιχειρήσεις αρωγής στις σεισμοπαθείς περιοχές, είναι «άφαντος», επισημαίνουν αρκετοί ειδικοί.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)