Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε χθες Τετάρτη το βράδυ πως η Μόσχα κρατά «τα χαρτιά στα χέρια» στις διαπραγματεύσεις με σκοπό να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ξέσπασε με την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια πριν από σχεδόν τρία χρόνια, την 24η Φεβρουαρίου 2022.
«Νομίζω ότι οι Ρώσοι θέλουν αυτός ο πόλεμος να τελειώσει», είπε ο κ. Τραμπ. «Όμως νομίζω ότι αυτοί κρατούν τα χαρτιά στα χέρια λιγάκι, διότι έχουν πάρει πολλά εδάφη», πρόσθεσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους.
Εξάλλου, ο Τραμπ κατηγόρησε, την Ουκρανία ότι κακομεταχειρίσθηκε τον υπουργό Οικονομικών του, τον Σκοτ Μπέσεντ την περασμένη εβδομάδα κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο Κίεβο για να συναντηθεί εκεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Στην πραγματικότητα ο Σκοτ Μπέσεντ πήγε εκεί πέρα και αντιμετωπίσθηκε με αρκετή αγένεια, επειδή ουσιαστικά του είπαν 'όχι'. Και ο Ζελένσκι κοιμόταν και δεν ήταν διαθέσιμος για να τον συναντήσει», δήλωσε χθες ο Τραμπ προς τους δημοσιογράφους, αν και στην πραγματικότητα ο Μπέσεντ και ο Ζελένσκι συναντήθηκαν στις 12 Φεβρουαρίου.
Ήδη χθες ο Αμερικανός ηγέτης είχε επιτεθεί στον Ουκρανό ομόλογό του μέσω της πλατφόρμας του, της Truth Social: «Δικτάτορας χωρίς εκλογές, ο Ζελένσκι θα πρέπει να βιαστεί, διαφορετικά δεν θα του απομείνει χώρα (...) Λατρεύω την Ουκρανία, αλλά ο Ζελένσκι έκανε μια φρικτή δουλειά».
Το ταξίδι του Μπέσεντ στο Κίεβο ήταν η πρώτη επίσκεψη ενός μέλους της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στην Ουκρανία, για την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαιώνει πως διαπραγματεύεται «με επιτυχία ένα τέλος του πολέμου με τη Ρωσία».
Οι Ρώσοι «πήραν πολλά εδάφη, συνεπώς έχουν τα χαρτιά στα χέρια τους», υπογράμμισε χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο Αμερικανός ηγέτης απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους και ενώ εξετάζει μια προσεχή συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σε άλλο ένα πλήγμα για τις ελπίδες του Κιέβου να δει την Ουάσινγκτον να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του.
Σήμερα, μερικές ημέρες πριν από την τρίτη επέτειο της έναρξης της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να δεχθεί τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Κιθ Κέλογκ. Κατά την άφιξή του στο Κίεβο, αυτός ο τελευταίος δήλωσε πως κατανοεί την ανάγκη της Ουκρανίας για «εγγυήσεις ασφαλείας».
«Πιθανή» συμφωνία με την Κίνα για το εμπόριο
Ο Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε χθες Τετάρτη το βράδυ ότι είναι «πιθανή» η σύναψη νέας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, καθώς η Ουάσιγκτον επιβάλλει από τις αρχές Φεβρουαρίου επιπρόσθετους δασμούς 10% σε όλα τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, ενώ το Πεκίνο επέλεξε να ανταποδώσει επιβάλλοντας στοχευμένους δασμούς σε συγκεκριμένες κατηγορίες αμερικανικών αγαθών.
Το 2020 οι ΗΠΑ είχαν ήδη «υπογράψει εξαίρετη εμπορική συμφωνία με την Κίνα» κι η σύναψη νέας «είναι πιθανή», είπε ο κ. Τραμπ στον Τύπο επί του προεδρικού αεροσκάφους.
Δήλωσε επίσης πως αναμένει ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, χωρίς να δώσει κανένα χρονοδιάγραμμα.
Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να επιδείξουν «αμοιβαίο σεβασμό» μετά τις δηλώσεις του Τραμπ
Η Κίνα κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να επιδείξουν «αμοιβαίο σεβασμό» στην επίλυση των οικονομικών διαφορών, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι «πιθανή» μια εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο.
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου έκανε τις δηλώσεις αυτές στον Τύπο στο προεδρικό αεροσκάφος, ενώ η Ουάσινγκτον επιβάλλει από τις αρχές Φεβρουαρίου επιπρόσθετους δασμούς 10% σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα.
Το 2020, οι ΗΠΑ είχαν ήδη «συνάψει μια εξαιρετική εμπορική συμφωνία με την Κίνα», τόνισε επίσης ο Τραμπ, δηλώνοντας ότι έχει μια «εξαιρετική» σχέση με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ο Γκούο Τζιακούν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, τον κάλεσε να αποκλιμακώσει την ένταση.
«Οι εμπορικοί και τελωνειακοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές και πλήττουν τα συμφέροντα των λαών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στη μονομερή επιβολή τελωνειακών δασμών από τις ΗΠΑ. Οι δύο πλευρές πρέπει να επιλύσουν τις αντίστοιχες ανησυχίες τους μέσω διαλόγου και διαβούλευσης, με βάση την ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό».
Από την αρχή της δεύτερής του θητείας στα τέλη Ιανουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καταστήσει τους δασμούς το βασικό εργαλείο της πολιτικής του για τη μείωση του μεγάλου αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος. Επέβαλε στις αρχές Φεβρουαρίου επιπρόσθετους δασμούς 10% σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα.
Το Πεκίνο ανταπάντησε με δασμούς 15% στον άνθρακα και το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και 10% στο πετρέλαιο και άλλα προϊόντα.
«Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να μην κραδαίνουν την απειλή των δασμών με κάθε ευκαιρία, χρησιμοποιώντας τους παντού ως εργαλείο εξαναγκασμού», δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα ο Χε Γιαντόνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν τις κακές πρακτικές τους και να εργαστούν με άλλες χώρες για να βρουν λύσεις στα προβλήματα, μέσω διαβουλεύσεων με βάση την ισότητα», τόνισε.
Η Κίνα είναι η χώρα στον κόσμο που έχει το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα προϊόντα (295,4 δισεκατ. δολάρια το 2024 σύμφωνα με το Γραφείο οικονομικών αναλύσεων, που ανήκει στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου).