Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
19.05.2023

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποφάσισε η G7

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποφάσισαν οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά με στόχο τους πόρους που υποστηρίζουν την πολεμική επιχείρησή της στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής η οποία διεξάγεται στη Χιροσίμα, στην Ιαπωνία, αποφάσισαν σήμερα νέες κυρώσεις που αποσκοπούν «να στερήσουν τη Ρωσία από τεχνολογίες, βιομηχανικό εξοπλισμό και υπηρεσίες της G7 που υποστηρίζουν την πολεμική επιχείρησή της».

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης νέων προσπαθειών προκειμένου να αυστηροποιήσουν τη θέση τους εναντίον της Μόσχας, 15 μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

EPA/FRANCK ROBICHON / POOL

Σήμερα «επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να κάνουμε κοινό μέτωπο εναντίον του παράνομου, αδικαιολόγητου και απρόκλητου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφεραν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των Επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών στον κόσμο (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς), με την οποία συνδέεται η ΕΕ, στο κοινό ανακοινωθέν που δημοσιοποίησαν έπειτα από συνεδρίαση αφιερωμένη στην Ουκρανία.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών «απαραίτητων για τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης» καθώς και τη στόχευση οντοτήτων που κατηγορούνται ότι διοχετεύουν υλικό προς το μέτωπο για λογαριασμό της Μόσχας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ είχαν δώσει τον τόνο ανακοινώνοντας σήμερα το πρωί νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας προκειμένου να «περιορίσουν σημαντικά την πρόσβαση της Ρωσίας σε προϊόντα απαραίτητα για τις πολεμικές δυνατότητές της».

Η Βρετανία ακολούθησε ανακοινώνοντας νέα μέτρα που θέτουν στο στόχαστρο τον ρωσικό μεταλλευτικό τομέα, μεταξύ των οποίων την επικερδή βιομηχανία της διαμαντιού, που αποφέρει κάθε χρόνια πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία.

Στην ανακοίνωσή της, η G7 δεσμεύτηκε επίσης να «περιορίσει το εμπόριο και τη χρήση διαμαντιών που εξορύσσονται, υφίστανται επεξεργασία ή εμφανίζονται στη Ρωσία», κυρίως καταφεύγοντας σε τεχνολογίες εντοπισμού.

EPA/FRANCK ROBICHON / POOL

«Τα διαμάντια δεν είναι παντοτινά», δήλωσε ειρωνικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι κυρώσεις αυτές δείχνουν πως «η G7 παραμένει ενωμένη απέναντι στην απειλή της Ρωσίας και σταθερή στην υποστήριξή της προς την Ουκρανία», δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Οι ηγέτες της G7 ανέφεραν επίσης ότι διασφάλισαν πως η Ουκρανία θα έχει τη δημοσιονομική υποστήριξη που χρειάζεται φέτος και στις αρχές του 2024.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα - Δεν ζήτησε συγγνώμη ο Μπάιντεν

Οι ηγέτες της G7, που συνεδριάζουν στη Χιροσίμα, τίμησαν σήμερα το πρωί τη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την ατομική βόμβα που οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν στο τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, το 1945, σ' αυτή την ιαπωνική πόλη, αν και η σημερινή επίσκεψή τους στον τόπο μνήμης αυτής της καταστροφής δεν αναμένεται να επιφέρει σημαντικές προόδους στον πυρηνικό αφοπλισμό.

Κάτω από ραγδαία βροχή, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, στην οποία περιλαμβάνονται πυρηνικές δυνάμεις, υποδέχθηκε έναν-έναν ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα.

Ο ιάπωνας ηγέτης, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του που φορούσε μια επιχρυσωμένη καρφίτσα που αναπαριστούσε ένα γερανό από διπλωμένο χαρτί (οριγκάμι), διεθνές σύμβολο της ειρήνης, θέλει να θέσει τον πυρηνικό αφοπλισμό στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής που αρχίζει σήμερα.

EPA/FRANCK ROBICHON / POOL

Ο Κισίντα, οι πολιτικές και οικογενειακές ρίζες του οποίου βρίσκονται στη Χιροσίμα, είχε ήδη υποδεχθεί εκεί το 2016 τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για μια ιστορική επίσκεψη, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας.

Ο Κισίντα ελπίζει να εγκριθεί το «σχέδιο δράσης για τη Χιροσίμα» που παρουσίασε το 2022 και το οποίο προτείνει μια νέα δέσμευση να μη χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, διαφάνεια για τα αποθέματα των πυρηνικών όπλων και νέες μειώσεις των οπλοστασίων.

Οι ηγέτες της G7, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατέθεσαν σήμερα στεφάνια μπροστά στο κενοτάφιο που έχει ανεγερθεί στη μνήμη των περίπου 140.000 ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν από την αμερικανική ατομική βόμβα στις 6 Αυγούστου 1945, και επισκέφθηκαν το μουσείο του Μνημείου της Ειρήνης, μάρτυρα της φρίκης του πυρηνικού βομβαρδισμού.

Ωστόσο η επίσκεψη αυτή αναμένεται ότι θα παραμείνει συμβολική, καθώς οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία διαθέτουν χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές και τα άλλα μέλη της G7, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, καλύπτονται από την αμερικανική «πυρηνική ομπρέλα».

Οι ελπίδες για προόδους στον αφοπλισμό μειώθηκαν ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο των αυξημένων εντάσεων με άλλες πυρηνικές δυνάμεις, τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα.

Ο Μασάο Ίτο, ένας 82χρονος επιζήσας της ατομικής βόμβας, που ερωτήθηκε τη δευτέρα από το Γαλλικό Πρακτορείο στη Χιροσίμα, θέλησε να προειδοποιήσει τους ηγέτες της G7: «Αν έχετε στην κατοχή σας πυρηνικά όπλα, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να τα χρησιμοποιήσετε και μπορεί να συμβούν ατυχήματα. Είναι απλούστατα προτιμότερο να μην τα έχουμε», είπε.

Και πρόσθεσε: «Όσο θα υπάρχουν πυρηνικά όπλα στον κόσμο, η πόλη σας μπορεί να γίνει όπως η Χιροσίμα. Είστε έτοιμοι να το δεχτείτε;»

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Save