Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας βρήκε επαρκείς αποδείξεις για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει και συνεχίζει να διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε η οργάνωση σε μια νέα έκθεση-ορόσημο που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η έκθεση με τίτλο «Νιώθεις Σαν Να Μην Εισαι Άνθρωπος»: Η γενοκτονία του Ισραήλ Κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα (‘You Feel Like You Are Subhuman’: Israel’s Genocide Against Palestinians in Gaza), τεκμηριώνει πώς, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του επίθεσης που εξαπέλυσε μετά τις φονικές επιθέσεις υπό την ηγεσία της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ σκόρπισε τον όλεθρο και την καταστροφή στις/στους Παλαιστίνιες/ους στη Γάζα με θράσος, αδιάκοπα και με πλήρη ατιμωρησία.
«Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταδεικνύει ότι το Ισραήλ προέβη σε πράξεις που απαγορεύονται από τη Σύμβασης για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, με συγκεκριμένη πρόθεση να καταστρέψει τις/τους Παλαιστίνιες/ους στη Γάζα. Οι πράξεις αυτές περιλαμβάνουν δολοφονίες, πρόκληση σοβαρών σωματικών ή ψυχικών βλαβών και σκόπιμη επιβολή στους Παλαιστίνιους στη Γάζα συνθηκών ζωής που υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν τη φυσική τους εξόντωση. Κάθε μήνα που περνά, το Ισραήλ αντιμετωπίζει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα ως μια υποδεέστερη ομάδα ανθρώπων ανάξια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας, αποδεικνύοντας την πρόθεσή του να επιφέρει τη φυσική τους εξόντωση», δήλωσε η Agnès Callamard, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Τα καταδικαστικά ευρήματά μας πρέπει να αποτελέσουν αφύπνιση για τη διεθνή κοινότητα: αυτό είναι γενοκτονία. Πρέπει να σταματήσει τώρα.
«Τα κράτη που συνεχίζουν να μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή πρέπει να γνωρίζουν ότι παραβιάζουν την υποχρέωσή τους να αποτρέψουν τη γενοκτονία και κινδυνεύουν να γίνουν συνένοχοι στη γενοκτονία. Όλα τα κράτη που ασκούν επιρροή στο Ισραήλ, ιδιαίτερα οι βασικοί προμηθευτές όπλων όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, αλλά και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.α., πρέπει να δράσουν τώρα για να μπει άμεσα ένα τέλος στις φρικαλεότητες του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα».
Τους τελευταίους δύο μήνες η κρίση έχει οξυνθεί ιδιαίτερα στη Βόρεια Διοικητική Περιφέρεια της Γάζας, όπου ο πολιορκημένος πληθυσμός αντιμετωπίζει την πείνα, τον εκτοπισμό και τον αφανισμό εν μέσω ανελέητων βομβαρδισμών και ασφυκτικών περιορισμών σε σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια.
«Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι, επί μήνες, το Ισραήλ επέμενε να διαπράττει πράξεις γενοκτονίας, έχοντας πλήρη επίγνωση της ανεπανόρθωτης βλάβης που προκαλούσε στις/στους Παλαιστίνιες/ους στη Γάζα. Συνέχισε να το κάνει παρά τις αμέτρητες προειδοποιήσεις για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και τις νομικά δεσμευτικές αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) που διέταζαν το Ισραήλ να λάβει άμεσα μέτρα για να καταστεί δυνατή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα», δήλωσε η Agnès Callamard.
«Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι οι ενέργειές του στη Γάζα είναι νόμιμες και μπορούν να δικαιολογηθούν από τον στρατιωτικό του στόχο να εξαλείψει τη Χαμάς. Όμως η πρόθεση γενοκτονίας μπορεί να συνυπάρχει παράλληλα με τους στρατιωτικούς στόχους και δεν χρειάζεται να είναι η μοναδική πρόθεση του Ισραήλ».
Η Διεθνής Αμνηστία εξέτασε τις πράξεις του Ισραήλ στη Γάζα προσεκτικά και στο σύνολό τους, λαμβάνοντας υπόψη την επανάληψη και την ταυτόχρονη εμφάνισή τους, καθώς και τις άμεσες επιπτώσεις τους και τις σωρευτικές και αλληλοενισχυόμενες συνέπειές τους. Η οργάνωση εξέτασε την κλίμακα και τη σοβαρότητα των θυμάτων και των καταστροφών μέσα στον χρόνο. Ανέλυσε επίσης δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων, διαπιστώνοντας ότι απαγορευμένες πράξεις συχνά ανακοινώνονταν ή ζητούνταν εξ αρχής από υψηλόβαθμους αξιωματούχους που ήταν υπεύθυνοι για τις πολεμικές ενέργειες.
«Λαμβάνοντας υπόψη το προϋπάρχον πλαίσιο της απαλλοτρίωσης, του απαρτχάιντ και της παράνομης στρατιωτικής κατοχής στο οποίο διαπράχθηκαν αυτές οι πράξεις, μπορούσαμε να βρούμε μόνο ένα εύλογο συμπέρασμα: Η πρόθεση του Ισραήλ είναι η φυσική εξόντωση των Παλαιστινίων στη Γάζα, είτε παράλληλα με τον στρατιωτικό του στόχο της καταστροφής της Χαμάς είτε ως μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου», δήλωσε η Agnès Callamard.
«Τα θηριώδη εγκλήματα που διαπράχθηκαν στις 7 Οκτωβρίου 2023 από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες κατά Ισραηλινών και θυμάτων άλλων εθνικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των σκόπιμων μαζικών δολοφονιών και της ομηρίας, δεν μπορούν ποτέ να δικαιολογήσουν τη γενοκτονία του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα».
Η διεθνής νομολογία αναγνωρίζει ότι ο δράστης δεν χρειάζεται να επιτύχει στις προσπάθειές του να καταστρέψει την προστατευόμενη ομάδα, είτε στο σύνολό της είτε εν μέρει, για να έχει διαπραχθεί γενοκτονία. Η τέλεση απαγορευμένων πράξεων με σκοπό την καταστροφή της ομάδας, ως τέτοιας, είναι αρκετή.
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας εξετάζει λεπτομερώς τις παραβιάσεις του Ισραήλ στη Γάζα κατά τη διάρκεια εννέα μηνών από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έως τις αρχές Ιουλίου 2024. Ο οργανισμός πήρε συνεντεύξεις από 212 άτομα, συμπεριλαμβανομένων Παλαιστινίων θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων, των τοπικών αρχών στη Γάζα, εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, διεξήγαγε επιτόπια έρευνα και ανέλυσε ένα ευρύ φάσμα οπτικών και ψηφιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών εικόνων. Ανέλυσε επίσης δηλώσεις ανώτερων ισραηλινών κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων και επίσημων ισραηλινών φορέων. Σε πολλές περιπτώσεις, ο οργανισμός κοινοποίησε τα ευρήματά του στις ισραηλινές αρχές, αλλά δεν είχε λάβει καμία ουσιαστική απάντηση μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.
Πρωτοφανής κλίμακα και μέγεθος
Οι ενέργειες του Ισραήλ μετά τις θανατηφόρες επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 έφεραν τον πληθυσμό της Γάζας στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η βάναυση στρατιωτική του επίθεση είχε σκοτώσει περισσότερους από 42.000 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 13.300 παιδιών, και είχε τραυματίσει περισσότερους από 97.000, μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2024, πολλούς από αυτούς σε άμεσες ή σκόπιμα αδιάκριτες επιθέσεις, που συχνά εξαφάνιζαν ολόκληρες οικογένειες πολλών γενεών. Προκάλεσε πρωτοφανείς καταστροφές, οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, σημειώθηκαν σε επίπεδο και ταχύτητα που δεν έχει παρατηρηθεί σε καμία άλλη σύγκρουση του 21ου αιώνα, ισοπεδώνοντας ολόκληρες πόλεις και καταστρέφοντας κρίσιμες υποδομές, γεωργική γη και πολιτιστικούς και θρησκευτικούς χώρους. Κατέστησε έτσι μεγάλες εκτάσεις της Γάζας ακατοίκητες.
Ο Μοχάμεντ, ο οποίος διέφυγε με την οικογένειά του από τη Γάζα στη Ράφα τον Μάρτιο του 2024 και εκτοπίστηκε ξανά τον Μάιο του 2024, περιέγραψε τον αγώνα τους να επιβιώσουν σε φρικτές συνθήκες:
«Εδώ στο Deir al-Balah, είναι σαν αποκάλυψη... Πρέπει να προστατεύεις τα παιδιά σου από τα έντομα, από τη ζέστη, και δεν υπάρχει καθαρό νερό, ούτε τουαλέτες, ενώ οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν ποτέ. Αισθάνεσαι σαν να είσαι υποδεέστερος άνθρωπος εδώ».
Το Ισραήλ επέβαλε συνθήκες ζωής στη Γάζα που δημιούργησαν ένα θανατηφόρο μείγμα υποσιτισμού, πείνας και ασθενειών και εξέθεσαν τις Παλαιστίνιες και τους Παλαιστίνιους σε έναν αργό, υπολογισμένο θάνατο. Το Ισραήλ υπέβαλε επίσης εκατοντάδες Παλαιστίνιες/ους από τη Γάζα σε απομόνωση, βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση.
Εξεταζόμενες μεμονωμένα, ορισμένες από τις πράξεις που διερευνήθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ή του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά εξετάζοντας την ευρύτερη εικόνα της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ και τον σωρευτικό αντίκτυπο των πολιτικών και των πράξεών του, η πρόθεση γενοκτονίας είναι το μόνο εύλογο συμπέρασμα.
Πρόθεση για καταστροφή
Για να τεκμηριωθεί η συγκεκριμένη πρόθεση του Ισραήλ να εξοντώσει φυσικά τις Παλαιστίνιες και τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, ως τέτοια, η Διεθνής Αμνηστία ανέλυσε το συνολικό μοτίβο της συμπεριφοράς του Ισραήλ στη Γάζα, αξιολόγησε τις απανθρωποποιητικές και γενοκτονικές δηλώσεις Ισραηλινών κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται στα υψηλότερα κλιμάκια, και εξέτασε το πλαίσιο του ισραηλινού συστήματος απαρτχάιντ, του απάνθρωπου αποκλεισμού της Γάζας και της παράνομης 57χρονης στρατιωτικής κατοχής του παλαιστινιακού εδάφους.
Πριν καταλήξει στο συμπέρασμά της, η Διεθνής Αμνηστία εξέτασε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι ο στρατός του στόχευε νόμιμα τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες σε όλη τη Γάζα και ότι οι επακόλουθες πρωτοφανείς καταστροφές και η άρνηση παροχής βοήθειας ήταν αποτέλεσμα παράνομης συμπεριφοράς της Χαμάς και άλλων ένοπλων ομάδων, όπως η τοποθέτηση μαχητών μεταξύ του άμαχου πληθυσμού ή η εκτροπή της βοήθειας. Η οργάνωση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είναι αξιόπιστοι. Η παρουσία μαχητών της Χαμάς κοντά ή μέσα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή δεν απαλλάσσει το Ισραήλ από τις υποχρεώσεις του να λαμβάνει όλες τις εφικτές προφυλάξεις για να γλιτώσει τους αμάχους και να αποφύγει τις αδιάκριτες ή δυσανάλογες επιθέσεις. Η έρευνά της διαπίστωσε ότι το Ισραήλ επανειλημμένα απέτυχε να το πράξει, διαπράττοντας πολλαπλά εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου για τα οποία δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία με βάση τις ενέργειες της Χαμάς. Η Διεθνής Αμνηστία δεν βρήκε επίσης κανένα στοιχείο ότι η εκτροπή της βοήθειας θα μπορούσε να εξηγήσει τους ακραίους και σκόπιμους περιορισμούς του Ισραήλ σε σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια.
Στην ανάλυσή της, η οργάνωση εξέτασε επίσης εναλλακτικά επιχειρήματα, όπως ότι το Ισραήλ ενήργησε απερίσκεπτα ή ότι απλώς ήθελε να καταστρέψει τη Χαμάς και δεν νοιαζόταν αν χρειαζόταν να καταστρέψει τους Παλαιστίνιους κατά τη διαδικασία, επιδεικνύοντας ανάλγητη αδιαφορία για τις ζωές τους και όχι πρόθεση γενοκτονίας.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από το αν το Ισραήλ θεωρεί την καταστροφή των Παλαιστινίων ως μέσο για την καταστροφή της Χαμάς ή ως αποδεκτό επακόλουθο αυτού του στόχου, αυτή η άποψη για τις/τους Παλαιστίνιες/ους ως αναλώσιμους ανθρώπους και μη άξιους προσοχής είναι από μόνη της απόδειξη γενοκτονικής πρόθεσης.
Πριν συμβούν πολλές από τις παράνομες πράξεις που κατέγραψε η Διεθνής Αμνηστία προηγήθηκαν αξιωματούχοι που προέτρεψαν στην τέλεσή τους. Η οργάνωση εξέτασε 102 δηλώσεις που εκδόθηκαν από Ισραηλινούς κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους και άλλους μεταξύ της 7ης Οκτωβρίου 2023 και της 30ής Ιουνίου 2024, οι οποίες απανθρωποποιούσαν τις/τους Παλαιστίνιες/ους, καλούσαν σε ή δικαιολογούσαν τις γενοκτονικές πράξεις ή άλλα εγκλήματα εναντίον τους.
Από αυτές, η Διεθνής Αμνηστία εντόπισε 22 δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων που ήταν υπεύθυνοι για τη διαχείριση των επιθέσεων, οι οποίες φαίνονταν να καλούν σε γενοκτονικές πράξεις ή να τις δικαιολογούν, παρέχοντας άμεσες αποδείξεις της πρόθεσης γενοκτονίας. Η γλώσσα αυτή αναπαράχθηκε συχνά, μεταξύ άλλων και από Ισραηλινούς στρατιώτες, όπως αποδεικνύεται από οπτικοακουστικό περιεχόμενο που επαληθεύτηκε από τη Διεθνή Αμνηστία και δείχνει στρατιώτες να απευθύνουν συνθήματα να «διαγράψουν» τη Γάζα ή να την καταστήσουν ακατοίκητη και να πανηγυρίζουν για την καταστροφή παλαιστινιακών σπιτιών, τζαμιών, σχολείων και πανεπιστημίων.
Δολοφονία και πρόκληση σοβαρής σωματικής ή ψυχικής βλάβης
Η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε τις γενοκτονικές πράξεις της δολοφονίας και της πρόκλησης σοβαρών ψυχικών και σωματικών βλαβών στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, εξετάζοντας τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήγαγε για 15 αεροπορικές επιδρομές μεταξύ 7 Οκτωβρίου 2023 και 20 Απριλίου 2024, οι οποίες σκότωσαν τουλάχιστον 334 αμάχους, συμπεριλαμβανομένων 141 παιδιών, και τραυμάτισαν εκατοντάδες άλλους. Η Διεθνής Αμνηστία δεν βρήκε καμία απόδειξη ότι οποιαδήποτε από αυτές τις επιδρομές είχε κάποιον στρατιωτικό στόχο.
Σε μια ενδεικτική περίπτωση, στις 20 Απριλίου 2024, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε το σπίτι της οικογένειας Abdelal στη συνοικία Al-Jneinah στην ανατολική Ράφα, σκοτώνοντας τρεις γενιές Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων 16 παιδιών, ενώ κοιμόντουσαν.
Παρ’ όλο που αυτά αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος των εναέριων επιθέσεων του Ισραήλ, είναι ενδεικτικά ενός ευρύτερου μοτίβου επαναλαμβανόμενων άμεσων επιθέσεων κατά αμάχων και μη σταρτιωτικών αντικειμένων ή σκόπιμα αδιάκριτων επιθέσεων. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης με τρόπους σχεδιασμένους να προκαλέσουν πολύ υψηλό αριθμό θανάτων και τραυματισμών μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.
Επιβολή συνθηκών ζωής που υπολογίζεται να επιφέρουν φυσική εξόντωση
Η έκθεση καταγράφει πώς το Ισραήλ επέβαλε σκόπιμα συνθήκες ζωής στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, οι οποίες αποσκοπούσαν στο να οδηγήσουν, με την πάροδο του χρόνου, στην καταστροφή τους. Οι συνθήκες αυτές επιβλήθηκαν μέσα από τρία παράλληλα μοτίβα που επανειλημμένα επέτειναν το ένα τις καταστροφικές επιπτώσεις του άλλου: ζημιές και καταστροφές σε υποδομές που συντηρούσαν τη ζωή και άλλα αντικείμενα απαραίτητα για την επιβίωση του άμαχου πληθυσμού- επανειλημμένη χρήση σαρωτικών, αυθαίρετων και συγκεχυμένων διαταγών μαζικής «εκκένωσης» για τον βίαιο εκτοπισμό σχεδόν ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας- και η άρνηση και παρεμπόδιση της παροχής βασικών υπηρεσιών, ανθρωπιστικής βοήθειας και άλλων σωτήριων προμηθειών προς τη Γάζα και εντός αυτής.
Μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ επέβαλε ολοκληρωτική πολιορκία στη Γάζα, διακόπτοντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και καυσίμων. Κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών που εξετάστηκαν για την παρούσα έρευνα, το Ισραήλ διατήρησε έναν ασφυκτικό, παράνομο αποκλεισμό, ήλεγχε αυστηρά την πρόσβαση στις πηγές ενέργειας, δεν διευκόλυνε την ουσιαστική ανθρωπιστική πρόσβαση εντός της Γάζας και εμπόδισε την εισαγωγή και παράδοση σωτήριων αγαθών και ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδίως στις περιοχές βόρεια του Wadi Gaza. Με τον τρόπο αυτό επιδείνωσαν μια ήδη υπάρχουσα ανθρωπιστική κρίση. Αυτό, σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες ζημιές στα σπίτια, τα νοσοκομεία, τις εγκαταστάσεις ύδρευσης, τις υγειονομικές εγκαταστάσεις και γεωργικές εκτάσεις της Γάζας, καθώς και τους μαζικούς αναγκαστικούς εκτοπισμούς, προκάλεσε καταστροφικά επίπεδα πείνας και οδήγησε στην εξάπλωση ασθενειών με ανησυχητικούς ρυθμούς. Ο αντίκτυπος ήταν ιδιαίτερα σκληρός για τα μικρά παιδιά και τις έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, με αναμενόμενες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τους.
Για άλλη μια φορά, το Ισραήλ είχε την ευκαιρία να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, ωστόσο για πάνω από ένα χρόνο αρνήθηκε επανειλημμένα να λάβει μέτρα που ήταν προφανέστατα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του για να τα πράξει, όπως το άνοιγμα επαρκών σημείων πρόσβασης στη Γάζα ή η άρση των αυστηρών περιορισμών για το τι θα μπορούσε να εισέλθει στη Λωρίδα ή η παρεμπόδιση της παράδοσης βοήθειας εντός της Γάζας, ενώ η κατάσταση χειροτέρευε όλο και περισσότερο.
Μέσω των επανειλημμένων εντολών «εκκένωσης» το Ισραήλ εκτόπισε σχεδόν 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιες/ους - το 90% του πληθυσμού της Γάζας - σε όλο και πιο μικρά, μη ασφαλή τμήματα γης υπό απάνθρωπες συνθήκες, κάποιους μάλιστα από αυτές/ούς έως και 10 φορές. Αυτά τα πολλαπλά κύματα αναγκαστικού εκτοπισμού άφησαν πολλούς ανθρώπους άνεργους και βαθιά τραυματισμένους, ιδίως δεδομένου ότι περίπου το 70% των κατοίκων της Γάζας είναι πρόσφυγες ή απόγονοι προσφύγων των οποίων οι πόλεις και τα χωριά εκκαθαρίστηκαν εθνοτικά από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της Νάκμπα του 1948.
Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες έγιναν γρήγορα ακατάλληλες για ζωή, οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν να εξετάσουν μέτρα που θα προστάτευαν τους εκτοπισμένους αμάχους και θα εξασφάλιζαν την ικανοποίηση των βασικών τους αναγκών, γεγονός που δείχνει ότι οι ενέργειές τους ήταν σκόπιμες.
Αρνήθηκαν να επιτρέψουν στους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα ή να μετεγκατασταθούν προσωρινά σε άλλα μέρη του Κατεχόμενων Παλαιστινιακών εδαφών ή του Ισραήλ, συνεχίζοντας να αρνούνται σε πολλές/ούς Παλαιστίνιες/ους το δικαίωμά τους να επιστρέψουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στις περιοχές από τις οποίες εκτοπίστηκαν το 1948. Το έκαναν αυτό γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε πουθενά ασφαλές μέρος για να καταφύγουν οι Παλαιστίνιες/οι στη Γάζα.
Η ευθύνη της γενοκτονίας
«Η παταγώδης, ντροπιαστική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας για πάνω από ένα χρόνο να πιέσει το Ισραήλ να τερματίσει τις φρικαλεότητές του στη Γάζα, αρχικά καθυστερώντας τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και έπειτα συνεχίζοντας τις μεταφορές όπλων, είναι και θα παραμείνει μια κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση», δήλωσε η Agnès Callamard.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να προσποιούνται ότι είναι ανίσχυρες για να τερματίσουν αυτή τη γενοκτονία, η οποία έγινε δυνατή χάρη στην ατιμωρησία δεκαετιών για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ. Τα κράτη πρέπει να προχωρήσουν πέρα από τις απλές εκφράσεις λύπης ή αποτροπιασμού και να αναλάβουν ισχυρή και συνεχή διεθνή δράση, όσο άβολη και αν είναι η διαπίστωση της γενοκτονίας για ορισμένους από τους συμμάχους του Ισραήλ.
«Τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που εκδόθηκαν τον περασμένο μήνα προσφέρουν πραγματική ελπίδα για την απονομή δικαιοσύνης στα θύματα, η οποία έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό. Τα κράτη πρέπει να επιδείξουν τον σεβασμό τους στην απόφαση του δικαστηρίου και στις αρχές του παγκόσμιου διεθνούς δικαίου, συλλαμβάνοντας και παραδίδοντας τους καταζητούμενους από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
«Καλούμε το Γραφείο του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) να εξετάσει επειγόντως το ενδεχόμενο να προσθέσει τη γενοκτονία στον κατάλογο των εγκλημάτων που ερευνά και όλα τα κράτη να χρησιμοποιήσουν κάθε νομική οδό για να προσαχθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη. Σε κανέναν δεν πρέπει να επιτρέπεται να διαπράττει γενοκτονία και να μένει ατιμώρητος».
Η Διεθνής Αμνηστία ζητά επίσης να απελευθερωθούν άνευ όρων όλοι οι άμαχοι όμηροι και να λογοδοτήσουν η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες που ευθύνονται για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στις 7 Οκτωβρίου.
Ο οργανισμός ζητά επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει στοχευμένες κυρώσεις κατά των αξιωματούχων του Ισραήλ και της Χαμάς που εμπλέκονται περισσότερο σε εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Ιστορικό
Στις 7 Οκτωβρίου 2023 η Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες εκτόξευσαν αδιακρίτως ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ και διέπραξαν εκεί σκόπιμες μαζικές δολοφονίες και ομηρίες, σκοτώνοντας 1.200 άτομα, μεταξύ των οποίων πάνω από 800 πολίτες, απήγαγαν 223 πολίτες και αιχμαλώτισαν 27 στρατιώτες. Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης θα βρεθούν στο επίκεντρο επικείμενης έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας.
Από τον Οκτώβριο του 2023, η Διεθνής Αμνηστία έχει διεξάγει εμπεριστατωμένες έρευνες για τις πολλαπλές παραβιάσεις και τα εγκλήματα του διεθνούς δικαίου που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων επιθέσεων κατά αμάχων και μη στρατιωτικών στόχων και των σκόπιμων επιθέσεων χωρίς διακρίσεις που σκότωσαν εκατοντάδες αμάχους, καθώς και άλλων παράνομων επιθέσεων κατά του άμαχου πληθυσμού και της συλλογικής τιμωρίας του. Ο οργανισμός έχει καλέσει το Γραφείο του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να επισπεύσει την έρευνά του για την κατάσταση στο κράτος της Παλαιστίνης και διεξάγει εκστρατεία για άμεση κατάπαυση του πυρός.
Βάλε τέλος στη γενοκτονία του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, υπόγραψε την έκκληση εδώ.
Διαβάστε επίσης: Γενοκτονία στη Γάζα: Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας