Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε χθες Κυριακή πως θα συζητήσει σήμερα «το πρωί» με τον υπό παραίτηση Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, καθώς και με τη μεξικανική κυβέρνηση, μετά την επιβολή δασμών 25% στα εισαγόμενα προϊόντα από τις δυο χώρες.
«Θα συζητήσω με τον πρωθυπουργό Τριντό αύριο το πρωί, θα μιλήσω επίσης με το Μεξικό αύριο το πρωί, δεν αναμένω τίποτα πολύ δραματικό. Προχωρήσαμε στην επιβολή τελωνειακών δασμών επειδή μας οφείλουν πολλά χρήματα, είναι βέβαιος ότι θα πληρώσουν», είπε ο κ. Τραμπ στον Τύπο πριν αναχωρήσει από την κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο για την Ουάσιγκτον.
Ο Ρεπουμπλικάνος συνέχισε να καταφέρεται ιδιαίτερα εναντίον του Καναδά, τονίζοντας πως ο βόρειος γείτονας της χώρας του «δεν επιτρέπει στις τράπεζές μας» να λειτουργούν στην αγορά του, κάτι που «αν το σκεφτείτε είναι απίστευτο. Είναι σκληροί στο πετρέλαιο και στην ενέργεια. Δεν επιτρέπουν (να διατίθενται) αγροτικά προϊόντα μας».
«Γενικά, υπάρχουν πολλά που δεν επιτρέπουν. Και εμείς επιτρέπουμε να εισάγουν τα πάντα στη χώρα μας, αυτό είναι μοναδικό. Επιδοτούμε τον Καναδά με πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο και αυτό είναι το αντάλλαγμα;», εξεμάνη.
Διεμήνυσε ακόμη πως, αν ο Τζάστιν Τριντό κάνει πράξη την υπόσχεσή του να προχωρήσει σε αντίμετρα, θα προσθέσει κι άλλους επιπρόσθετους δασμούς στα καναδικά προϊόντα.
Αφού ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε προχθές Σάββατο την κυβέρνηση υπό την πρόεδρο Κλαούδια Σέινμπαουμ ότι έχει συνάψει «συμμαχία» με τα καρτέλ των ναρκωτικών, ο Ντόναλντ Τραμπ επέδειξε πιο συμφιλιωτικό πρόσωπο προς τον νότιο γείτονα της χώρας του, διαβεβαιώνοντας πως είχε «καλές συνομιλίες» με την κυβέρνησή της.
Οι τελωνειακοί δασμοί δεν είναι παρά «μια μορφή αντιποίνων» διότι «εκατομμύρια άνθρωποι εισέρχονται στη χώρα μας από το Μεξικό και τον Καναδά και δεν είμαστε διατεθειμένοι να το επιτρέπουμε αυτό πλέον».
Αυτή τη φορά δεν αναφέρθηκε στη φαιντανύλη, οπιοειδές που ενοχοποιείται για τρομακτική κρίση δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ, τον λόγο που επικαλέστηκε στο εκτελεστικό διάταγμά του για την επιβολή των δασμών στην Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό.
Εξάλλου, ερωτηθείς για την επιβολή τελωνειακών δασμών σε προϊόντα που εισάγει η χώρα του από την ΕΕ, ο Ρεπουμπλικάνος διαβεβαίωσε πως σκοπεύει να αποφασίσει «πολύ σύντομα», αν και διευκρίνισε πως δεν έχει ακόμη «χρονοδιάγραμμα».
«Μας εκμεταλλεύονται (...) Έχουμε έλλειμμα 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν αγοράζουν ούτε τα αυτοκίνητά μας, ούτε τα αγροτικά προϊόντα μας, σχεδόν τίποτα, ενώ εμείς τα αγοράζουμε όλα, εκατομμύρια οχήματα, πελώρια επίπεδα αγροτικών προϊόντων», επιχειρηματολόγησε για ακόμη μια φορά.
Καναδάς: Προσφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Ο Καναδάς θα προσφύγει ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κατά των νέων τελωνειακών δασμών που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ, έγινε χθες γνωστό από καναδική κυβερνητική πηγή.
«Η καναδική κυβέρνηση θεωρεί ξεκάθαρα ότι αυτοί οι τελωνειακοί δασμοί συνιστούν παραβίαση των δεσμεύσεων» των ΗΠΑ ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών που συνδέει τις δύο χώρες, της ACEUM, πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο Καναδάς θα καταθέσει προσφυγή και στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας ACEUM, στην οποία συμμετέχει επίσης το Μεξικό.
Η Πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι θα ανακοινώσει σήμερα, Δευτέρα, περισσότερες λεπτομέρειες για τους ανταποδοτικούς δασμούς που έδωσε εντολή να επιβληθούν σε βάρος των αμερικανικών προϊόντων, μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει δασμούς 25% σε όλα τα προϊόντα που έρχονται από το Μεξικό.
Σε ομιλία της έξω από τη μεξικανική πρωτεύουσα, η πρόεδρος δήλωσε πως οι δασμοί που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο και στην αμερικανική οικονομία, καθώς θα προκαλέσουν αύξηση των τιμών, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι η μεξικανική κυβέρνηση έχει σχέσεις με τα καρτέλ των ναρκωτικών και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει τίποτα για να σταματήσουν την παράνομη πώληση ναρκωτικών στη χώρα τους ούτε για να αντιμετωπίσουν το «σοβαρό πρόβλημα» που έχουν με τους εθισμένους στη φαιντανύλη, για το οποίο επισήμανε πως δεν πρόκειται να λυθεί με δασμούς.
Η κυριαρχία του Μεξικού είναι αδιαπραγμάτευτη, τόνισε επίσης η Κλαούντια Σέινμπαουμ, ενώ δήλωσε απευθυνόμενη στους Μεξικανούς που ζουν στις ΗΠΑ ότι, αν θέλουν να επιστρέψουν στο Μεξικό, θα γίνουν δεκτοί με ανοιχτές αγκάλες.
Η πρόεδρος του Μεξικού τόνισε πάντως ότι θα ήταν καλύτερα να συνομιλήσουμε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αντί να «πολεμήσουμε» μαζί της και πως η λογική θα πρέπει να επικρατήσει, αν και, όπως υπογράμμισε, δεν της λείπει το θάρρος.
Ο Τραμπ προαναγγέλλει δασμούς στην Ευρώπη «πολύ σύντομα»
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε επίσης πως ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ «πολύ σύντομα» θα μπουν με τη σειρά τους στο στόχαστρο της πολιτικής αύξησης των δασμών που προωθεί, έπειτα από τα υψηλότερα κόστη που ανακοίνωσε για αγαθά από τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα.
«Μας εκμεταλλεύονται στ’ αλήθεια ξέρετε, έχουμε έλλειμμα 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν αγοράζουν ούτε αυτοκίνητά μας, ούτε αγροτικά προϊόντα μας, σχεδόν τίποτα, κι εμείς τα παίρνουμε όλα, εκατομμύρια οχήματα, τεράστια επίπεδα αγροτικών προϊόντων», τόνισε στον Τύπο. «Δεν έχω χρονοδιάγραμμα, αλλά πολύ σύντομα» θα επιβληθούν υψηλότεροι τελωνειακοί δασμοί σε προϊόντα της ΕΕ, επέμεινε.
Γιατί η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι συμβάλλει στο λαθρεμπόριο φαιντανύλης;
Επιβάλλοντας υψηλούς δασμούς στα προϊόντα που εξάγονται από τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι επιθυμεί να αναγκάσει τις τρεις αυτές χώρες να περιορίσουν τη διακίνηση φαιντανύλης, ενός οπιοειδούς ναρκωτικού που ευθύνεται για μεγάλη υγειονομική κρίση στις ΗΠΑ.
Ο Ρεπουμπλικάνος κατηγορεί το Πεκίνο ότι δεν ενεργεί για να σταματήσει το εμπόριο δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της φαιντανύλης, η οποία ευθύνεται, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, για περισσότερους από 70.000 θανάτους από υπερβολική χρήση ναρκωτικών το 2023.
Η Κίνα αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη.
Η φαιντανύλη είναι ένα συνθετικό οπιοειδές, 50 φορές πιο ισχυρό από την ηρωίνη το οποίο παρασκευάζεται πολύ πιο εύκολα και με λιγότερο κόστος. Αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για τους Αμερικανούς ηλικίας 18 με 45 ετών.
Η αμερικανική υπηρεσία κατά των ναρκωτικών (DEA) αναφέρει ότι η Κίνα αποτελεί «τη βασική πηγή χημικών δραστικών ουσιών που συνδέονται με τη φαιντανύλη και οι οποίες εισάγονται παράνομα στις ΗΠΑ».
Το 2019 το Πεκίνο ενίσχυσε τους ελέγχους, γεγονός που επέτρεψε να περιοριστεί το άμεσο εμπόριο προς τις ΗΠΑ. Όμως, σύμφωνα με την υπηρεσία Έρευνας του αμερικανικού Κογκρέσου, οι χημικές αυτές ουσίες πλέον στέλνονται από την Κίνα στο Μεξικό, όπου παρασκευάζεται η φαιντανύλη προτού αυτή εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ.
Αυτές οι ουσίες είναι νόμιμες στην Κίνα, όπου χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αναλγητικών, γεγονός που κάνει πιο δύσκολη τη νομική δίωξη των διακινητών.
Η Κίνα τονίζει ότι δεν υπάρχει «παράνομο εμπόριο φαιντανύλης» από το έδαφός της προς το Μεξικό, όμως παράλληλα δεσμεύθηκε να ενισχύσει τους ελέγχους και υπενθύμισε ότι είναι «μία από τις πιο αυστηρές χώρες παγκοσμίως» στο θέμα των ναρκωτικών.
Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, του προκατόχου του Τραμπ, είχε αναγάγει σε μία από τις προτεραιότητές της τον αγώνα κατά της φαιντανύλης.
Τον Οκτώβριο ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε δεκάδες πρόσωπα και οντότητες με έδρα την Κίνα, τις οποίες κατηγόρησε ότι αποτελούν «την πηγή» από την οποία ανεφοδιάζονται οι Αμερικανοί διακινητές ναρκωτικών, οι πωλητές στο “dark web” και τα μεξικανικά καρτέλ.
Το σύνολο αυτών των οντοτήτων, που αποτελείται από εταιρείες με έδρα την Ουχάν και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Κίνας αλλά και το Χονγκ Κονγκ, κατηγορείται ότι έστειλε στο Μεξικό και τις ΗΠΑ συνολικά περίπου 900 κιλά φαιντανύλης και χημικών ουσιών, που κατασχέθηκαν από τις αρχές.
«Το παγκόσμιο εμπόριο φαιντανύλης, που οδηγεί στον θάνατο Αμερικανών, ξεκινά συχνά από κινεζικά, χημικά εργοστάσια», δήλωσε ο Μέρικ Γκάρλαντ ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Το Πεκίνο έχει χαρακτηρίσει τις κυρώσεις αυτές αδικαιολόγητη εκστρατεία «πίεσης».
Προηγουμένως οι συζητήσεις για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είχαν διακοπεί λόγω της διμερούς έντασης.
Ωστόσο στη διάρκεια συνόδου τον Νοέμβριο του 2023, στο Σαν Φρανσίσκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ δεσμεύθηκαν να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες.
Ομάδα εργασίας για τη διακίνηση ναρκωτικών συνεδρίασε στην Ουάσινγκτον το καλοκαίρι του 2024. Τότε η Κίνα ανακοίνωσε την αυστηροποίηση των ελέγχων σε τρεις δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της φαιντανύλης.
Όμως οι ειδικοί εκτιμούν πως οι διακινητές προσαρμόζονται γρήγορα δημιουργώντας νέες παραλλαγές των χημικών ουσιών προτού καν αυτές ταυτοποιηθούν ή ενταχθούν σε κάποιο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Το Πεκίνο δεν αντιμετωπίζει αρκετά αυστηρά τις εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτό το εμπόριο, σύμφωνα με τη Βάντα Φέλμπαμπ- Μπράουν, ειδική σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος στο Brookings Institute.
«Είμαστε ακόμη μακριά από την απαγγελία κατηγοριών και τις διώξεις για ξέπλυμα χρήματος ή για την αποστολή χημικών ουσιών στα μεξικανικά καρτέλ», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ φαίνεται αποφασισμένος να υιοθετήσει σκληρή γραμμή έναντι της Κίνας, αλλά τίποτα δεν του εγγυάται ότι η επιβολή νέων δασμών θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει πέρυσι από τις ΗΠΑ «να μην θεωρούν την καλή θέληση (του Πεκίνου) ως δεδομένο».
«Η Κίνα συνεργάζεται στο θέμα της εφαρμογής της νομοθεσίας και της καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών με τις χώρες με τις οποίες έχει καλές σχέσεις (…) Και με τις χώρες με τις οποίες έχει κακές σχέσεις ή με τις οποίες οι σχέσεις επιδεινώνονται, αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία», τόνισε η Φέλμπαμπ – Μπράουν.
Το πρόβλημα επιδεινώνουν περίπλοκα δίκτυα ξεπλύματος χρημάτων. Πολλοί ειδικοί υπογραμμίζουν ότι μόνο μέσω της στενής συνεργασίας μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον μπορεί να αλλάξει η κατάσταση.
«Τα διεθνή καρτέλ στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε κινεζικές εγκληματικές οργανώσεις που ειδικεύονται στο γρήγορο, λιγότερο κοστοβόρο και πιο ασφαλές ξέπλυμα χρήματος», επεσήμανε η ερευνήτρια Ζονγκγουάν Ζόε Λιου σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο από το Council on Foreign Relations.
Όπως υπογράμμισε η ίδια, «το να κερδίσουμε τη στήριξη του Πεκίνου για να σταματήσουμε τη ροή της παράνομης φαιντανύλης και των χημικών ουσιών για την παραγωγή της είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα προκειμένου να σταματήσουμε» τη διακίνηση του ναρκωτικού αυτού.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)