Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε σήμερα υπέρ της παροχής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους, λέγοντας ότι οι άνθρωποι στη Γάζα λιμοκτονούν και προσθέτοντας ότι περιμένει «πολλά καλά πράγματα» τον επόμενο μήνα.
Ερωτηθείς εάν στηρίζει τα ισραηλινά σχέδια για επέκταση του πολέμου στη Γάζα, ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Νομίζω ότι πολλά καλά πράγματα θα γίνουν τον επόμενο μήνα, και θα δούμε. Πρέπει επίσης να βοηθήσουμε τους Παλαιστίνιους. Ξέρετε, πολλοί άνθρωποι λιμοκτονούν στη Γάζα, άρα πρέπει να κοιτάξουμε και τις δύο πλευρές».
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι δεν διαβουλεύθηκε με τον σύμμαχό του Ισραήλ για την αμερικανική απόφαση να αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση της Συρίας, παρά τις βαθιές επιφυλάξεις του Ισραήλ απέναντι στην κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου Αχμεντ αλ-Σάρα.
«Δεν τους ρώτησα γι’ αυτό. Θεώρησα ότι αυτό ήταν το σωστό. Έχω λάβει πολλά εύσημα για αυτό. Κοιτάξτε, θέλουμε η Συρία να επιτύχει», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, λίγο μετά την αναχώρησή του από το Αμπού Ντάμπι, ολοκληρώνοντας την τετραήμερη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι θα δώσει εντολή για την άρση των κυρώσεων στη Συρία, σε μια μεγάλη αλλαγή πολιτικής πριν συναντηθεί με τον Σάρα.
Ο Τραμπ δήλωσε ακόμα ότι το Ιράν έχει την πρόταση της κυβέρνησής του και γνωρίζει ότι πρέπει να κινηθεί γρήγορα, μία ημέρα μετά τη δήλωση του ότι η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη είναι κοντά σε μια πυρηνική συμφωνία.
«Έχουν μια πρόταση. Το σημαντικότερο είναι ότι γνωρίζουν πως πρέπει να κινηθούν γρήγορα διαφορετικά κάτι άσχημο –κάτι άσχημο θα συμβεί», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Air Force One, σύμφωνα με την ηχητική καταγραφή των δηλώσεών του.
Οικογένειες ομήρων της Χαμάς σε Νετανιάχου: «Μη χάσεις μια ιστορική ευκαιρία»
Εξάλλου η βασική οργάνωση συγγενών των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε σήμερα από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να μη χάσει «μια ιστορική ευκαιρία» για την απελευθέρωσή τους.
Το Φόρουμ των Οικογενειών των Ομήρων κάλεσε μάλιστα τον Νετανιάχου «να ενώσει τις προσπάθειές του με αυτές του προέδρου Τραμπ» με στόχο την απελευθέρωση όλων των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.
Έπειτα από περισσότερους από 100 νεκρούς χθες Πέμπτη, η πολιτική προστασία της Γάζας έκανε λόγο σήμερα για τουλάχιστον 56 ανθρώπους που σκοτώθηκαν «σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον κατοικιών μετά τα μεσάνυκτα», ενώ πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι έρευνες στα ερείπια.
Ερωτηθείς από το AFP, ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε αυτά τα πλήγματα.
Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στο ινδονησιακό νοσοκομείο στη Μπέιτ Λάχια έχουν μεταφερθεί 30 πτώματα, δήλωσε γιατρός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Παράλληλα στο νοσοκομείο αλ Άουντα στην Τζαμπάλια έχουν μεταφερθεί πέντε πτώματα και «περισσότεροι από 75 τραυματίες», σύμφωνα με τον προσωρινό διευθυντή του Μοχάμεντ Σάλεχ.
Εικόνες που μετέδωσε το AFP από το ινδονησιακό νοσοκομείο δείχνουν Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους και παιδιά που έχουν χάσει τη μητέρα τους, να κλαίνε πάνω από τα πτώματα των συγγενών τους και τραυματίες να λαμβάνουν φροντίδα ακόμη και στο πάτωμα, ενώ ακούγονται κραυγές και κλάματα.
«Κοιμόμασταν όταν ξαφνικά όλα ανατινάχθηκαν γύρω μας (…) υπήρχε παντού αίμα. Δεν γνωρίζαμε ποιος ήταν νεκρός και ποιος ζωντανός», δήλωσε ο 57χρονος Ουμ Μοχάμεντ αλ Τατάρι από την περιοχή Τελ αλ Ζαάταρ.
Στη Μπέιτ Λάχια ο Σαΐντ Χαμούντα, 41 ετών, είπε ότι έγινε μάρτυρας μιας «απερίγραπτης σκηνής, σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου». «Στοχοθέτησαν κατοικίες γεμάτες αμάχους που κοιμόντουσαν».
Παρά το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι διεθνείς επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει τον πόλεμο, ο Νετανιάχου προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ο ισραηλινός στρατός θα εισέλθει «με όλη του την ισχύ» στη Γάζα προκειμένου «να ολοκληρώσουμε την επιχείρηση και να νικήσουμε τη Χαμάς».
Σπάζοντας μια εκεχειρία σχεδόν δύο μηνών, το Ισραήλ επανέλαβε στις 18 Μαρτίου τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα, με δηλωμένο στόχο να απελευθερώσει όλους τους ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται στον θύλακα, καταλαμβάνοντας μεγάλες περιοχές.
Από τις 2 Μαρτίου οι ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν επίσης την είσοδο κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, οι κάτοικοι της οποίας πλέον απειλούνται με «μαζικό λιμό», σύμφωνα με πολλές οργανώσεις.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)