Ένας Βούλγαρος υπήκοος, που εργαζόταν για τα Ηνωμένα Έθνη και που έχασε τη ζωή του τον Μάρτιο στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκε από τα πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, με βάση τα προκαταρκτικά ευρήματα εσωτερικής έρευνας.
Η Σόφια ανακοίνωσε ότι «έλαβε επίσημη συγγνώμη από το Ισραήλ» για τον θάνατο αυτού του Βούλγαρου υπηκόου. Το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών «ζήτησε σθεναρά να μην επαναληφθούν ποτέ τέτοιες τραγωδίες» και η προστασία των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα πρέπει «να είναι απόλυτη προτεραιότητα».
Στις 19 Μαρτίου, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός Βούλγαρου εργαζομένου σε έκρηξη σε κτίριο του Γραφείου του ΟΗΕ για υπηρεσίες υποστήριξης προγραμμάτων (UNOPS) στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας. Άλλοι έξι εργαζόμενοι (από τη Γαλλία, τη Μολδαβία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ένας Παλαιστίνιος) τραυματίστηκαν σοβαρά.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε δηλώσει «βαθιά συγκλονισμένος και σοκαρισμένος» και ζήτησε να διεξαχθεί «πλήρης έρευνα» για τον βομβαρδισμό.
Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε αρχικά την ευθύνη, αλλά το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «οι συνθήκες του συμβάντος ήταν υπό διερεύνηση».
«Με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής, η έρευνα δείχνει ότι ο θάνατος προκλήθηκε από πυρά τανκς από στρατιώτες του (στρατού) που επιχειρούσαν στην περιοχή», ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, λέγοντας ότι «λυπάται για αυτό το σοβαρό περιστατικό».
«Το κτίριο στοχοποιήθηκε λόγω υποψίας εχθρικής παρουσίας και δεν αναγνωρίστηκε από τις δυνάμεις ως εγκατάσταση του ΟΗΕ», πρόσθεσε.
Ο ισραηλινός στρατός «εκφράζει τη λύπη του για αυτό το σοβαρό περιστατικό και συνεχίζει να διεξάγει ενδελεχή έρευνα προκειμένου να αντλήσει επιχειρησιακά διδάγματα και να αξιολογήσει πρόσθετα μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον», τόνισε η σημερινή ανακοίνωση.
Στις 24 Μαρτίου, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες κατηγόρησε για την επίθεση στο κτίριο αυτό του ΟΗΕ «ένα ισραηλινό άρμα μάχης» και ανακοίνωσε μείωση του αριθμού του διεθνούς προσωπικού στη Λωρίδα της Γάζας.
Την Κυριακή, σε μια άλλη εσωτερική στρατιωτική έρευνα, ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε επίσης «επαγγελματικό παράπτωμα», «ανυπακοή» και «παρανοήσεις» κατά τη διάρκεια πυροβολισμών που σκότωσαν 15 Παλαιστίνιους γιατρούς στις 23 Μαρτίου στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Γι αυτό το περιστατικό ανακοίνωσε την απόταξη ενός αξιωματικού.
Μακελειό στη Γάζα με τουλάχιστον 55 νεκρούς – Νέες απειλές από το Ισραήλ
Το Ισραήλ θα εξαπολύσει «πολύ μεγαλύτερη» επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας εάν οι όμηροι δεν απελευθερωθούν από το παλαιστινιακό έδαφος, όπου τουλάχιστον 55 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, έχουν σκοτωθεί από το πρωί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.
Σπάζοντας μια εκεχειρία περίπου δύο μηνών στον πόλεμο που ξέσπασε πριν από ενάμιση και πλέον χρόνο, το Ισραήλ επανέλαβε στις 18 Μαρτίου την αεροπορική του επίθεση, και στη συνέχεια τη χερσαία, εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
«Εάν δεν διαπιστώσουμε πρόοδο στην επιστροφή των ομήρων στο εγγύς μέλλον, θα επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας σε μια πολύ μεγαλύτερη επιχείρηση», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, υποστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ, επισκεπτόμενος τα ισραηλινά στρατεύματα που βρίσκονται στον πολιορκούμενο θύλακα.
Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου 2023 μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας περισσότεροι από 250 άνθρωποι απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.
Νωρίτερα σήμερα, ο στρατός κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών Μπέιτ Χανούν και Σέιχ Ζάιεντ, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, να εκκενώσουν τις συνοικίες αυτές πριν από ένα «ισχυρό πλήγμα», στοχεύοντας μια περιοχή που κατηγορεί ότι εκεί φιλοξενούνται «επιχειρήσεις ελευθέρων σκοπευτών και τρομοκρατικές δραστηριότητες».
Η πολιτική προστασία και παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές κάνουν λόγο από την πλευρά τους για 55 νεκρούς από νωρίς σήμερα το πρωί.
Το ινδονησιακό νοσοκομείο στη Τζαμπάλια ανακοίνωσε ότι παρέλαβε τις σορούς εννέα θυμάτων έπειτα από πλήγμα εναντίον αστυνομικού τμήματος σε αυτήν την πόλη στο βόρειο τμήμα του θύλακα.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι έπληξε τον τομέα, διευκρινίζοντας ότι είχε στόχο «τρομοκράτες που δρούσαν μέσα σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ», οργάνωσης συμμάχου της Χαμάς.
Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι ιδιαίτερα τραγική στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ έκλεισε τα σημεία διέλευσης για την ανθρωπιστική βοήθεια, στις 2 Μαρτίου, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι την καταχράται.
Στις αυτοσχέδιες αγορές, οι κάτοικοι της Γάζας δεν βρίσκουν πλέον πολλά τρόφιμα, τα αποθέματα σε αλεύρι εξαντλούνται, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον θύλακα έχουν ελλείψεις στα πάντα.