Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις για να τεθεί σε ισχύ μια εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας «εντός της επόμενης εβδομάδας».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του για τη Φλόριντα, όπου έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί ένα νέο κέντρο κράτησης παράτυπων μεταναστών, ο Τραμπ ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να επιτευχθεί εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα μέχρι την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 7 Ιουλίου.
«Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει, και ελπίζουμε ότι θα γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας», απάντησε.
Ο ταχύς τρόπος που επετεύχθη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας τέλος στον πόλεμο 12 ημερών μεταξύ των δύο χωρών αυτών, αναζωπύρωσε τις ελπίδες για τον τερματισμό των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας, όπου πάνω από 20 μήνες πολέμου έχουν δημιουργήσει καταστροφικές ανθρωπιστικές συνθήκες για έναν πληθυσμό άνω των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη δηλώσει την Παρασκευή ότι μια εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι «κοντά».
Εντούτοις, στο πεδίο, οι μάχες συνεχίζονται να μαίνονται μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επέκτεινε την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας, όπου νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί άφησαν σήμερα 17 νεκρούς, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
ΜΚΟ ζητούν τον τερματισμό του «μηχανισμού βοήθειας» Ισραήλ-ΗΠΑ στη Γάζα
Σχεδόν 170 μη κυβερνητικές οργανώσεις ζήτησαν σήμερα τον τερματισμό λειτουργίας του νεοσύστατου μηχανισμού βοήθειας που υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να φτάσουν σε κέντρα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στον λιμοκτονούντα παλαιστινιακό θύλακα, πολιορκούμενο και ισοπεδωμένο μετά από πάνω από 20 μήνες πολέμου.
Οι ΜΚΟ αναφέρονται στον μηχανισμό βοήθειας που λειτουργεί από τα τέλη Μαΐου από το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με αδιαφανή χρηματοδότηση που υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Οι διανομές τροφίμων από την οργάνωση αυτή έχουν σημαδευτεί από πολλά χαοτικά και συχνά πολύνεκρα επεισόδια.
Από τότε που το Ισραήλ ήρε τον 11 εβδομάδων αποκλεισμό της βοήθειας στη Γάζα στις 19 Μαΐου, επιτρέποντας την επανέναρξη περιορισμένων παραδόσεων βοήθειας του ΟΗΕ, περισσότεροι από 550 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε μαζικές επιθέσεις με πυροβολισμούς κοντά σε κέντρα διανομής βοήθειας ή σε οδούς μεταφοράς που φυλάσσονται από ισραηλινές δυνάμεις από τότε που άρχισε να λειτουργεί το GHF, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες, 500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 4.000 έχουν τραυματιστεί στην προσπάθειά τους να πάρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Ο ΟΗΕ εκτιμά τον απολογισμό των θυμάτων σε πάνω από 400.
Μέχρι νωρίς σήμερα το μεσημέρι στη Γενεύη, 171 φιλανθρωπικές οργανώσεις είχαν υπογράψει την κοινή δήλωση - έκκληση προς χώρες να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει το πρόγραμμα GHF και να επαναφέρει το σύστημα παροχής βοήθειας που συντονίζεται μέσω των Ηνωμένων Εθνών.
«Οι ΜΚΟ ζητούν άμεση δράση για τον τερματισμό του ισραηλινού προγράμματος διανομής βοήθειας στη Γάζα, που έχει οδηγήσει σε πολυάριθμους θανάτους», υπογραμμίζει η δήλωση.
Ο ΟΗΕ, μαζί με τις περισσότερες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας, αρνούνται να συνεργαστούν με το GHF, αμφισβητώντας τις πρακτικές και την ουδετερότητά του.
Μεταξύ των υπογραφόντων της δήλωσης είναι ΜΚΟ από την Ευρώπη, ΗΠΑ και το Ισραήλ που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ιατρικής και επισιτιστικής βοήθειας, της ανάπτυξης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μεταξύ των οργανώσεων που υπογράφουν την ανακοίνωση ήταν η Oxfam, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Save the Children, το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων και η Διεθνής Αμνηστία.
Οι οργανώσεις ζήτησαν την «άρση του αποκλεισμού που έχει επιβάλει η ισραηλινή κυβέρνηση στην παροχή βοήθειας και σε εμπορικά αγαθά».
Στα τέλη Μαΐου, το Ισραήλ χαλάρωσε εν μέρει τον πλήρη αποκλεισμό που είχε επιβάλει στον παλαιστινιακό θύλακα στις αρχές Μαρτίου, που οδήγησε σε τεράστιες ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών αγαθών.
«Σύμφωνα με το νέο σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης, οι λιμοκτονούντες και εξασθενημένοι άμαχοι αναγκάζονται να περπατούν για ώρες σε επικίνδυνα εδάφη και σε εμπόλεμες ζώνες. Τελικά βρίσκονται σε έναν βίαιο και χαοτικό αγώνα δρόμου πριν φτάσουν σε περιφραγμένους και στρατιωτικοποιημένους χώρους διανομής», δήλωσαν οι ΜΚΟ.
Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε την περασμένη εβδομάδα μια έρευνα που δημοσίευσε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη Ισραηλινούς στρατιώτες που είπαν ότι είχαν λάβει εντολές να πυροβολούν αμάχους κοντά σε κέντρα βοήθειας. Ο στρατός υποστήριξε ότι «επιχειρούσε για να επιτρέψει και να διευκολύνει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας» από το GHF και «για να ασφαλίσει τους δρόμους που οδηγούν στα κέντρα διανομής, έτσι ώστε η βοήθεια να φτάνει στους πολίτες και όχι στη Χαμάς».
Ωστόσο, χθες Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ότι Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από πυρά των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων κοντά σε κέντρα διανομής βοήθειας.
«Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν μια αδύνατη επιλογή: να λιμοκτονήσουν ή να κινδυνεύσουν να πυροβοληθούν προσπαθώντας απεγνωσμένα να φτάσουν σε τρόφιμα για να θρέψουν τις οικογένειές τους», σημειώνει η δήλωση.
Σε απάντηση στο Reuters, το GHF δήλωσε ότι έχει παραδώσει περισσότερα από 52 εκατομμύρια γεύματα σε πέντε εβδομάδες και επεσήμανες ότι η βοήθεια άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων λεηλατήθηκε σχεδόν στο σύνολό της.
«Αντί να καβγαδίζουμε και να πετάμε προσβολές από το περιθώριο, θα καλωσορίζαμε άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις να μας ακολουθήσουν και να ταΐσουν τους ανθρώπους στη Γάζα», δήλωσε το GHF στο Reuters.
Οι ΜΚΟ κατηγόρησαν το GHF ότι αναγκάζει πεινασμένους και αδύναμους ανθρώπους να περπατούν για ώρες, ορισμένες φορές μέσα από ενεργές ζώνες συγκρούσεων, για να λάβουν επισιτιστική βοήθεια.
Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι οι δυνάμεις του επιχειρούν κοντά στα κέντρα διανομής βοήθειας προκειμένου να αποτρέψουν η βοήθεια να βρεθεί στα χέρια μαχητών της Χαμάς.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)