Οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν ακόμα βαθύτερα στην Πόλη της Γάζας σήμερα ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατευθύνεται στη Νέα Υόρκη για να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιδιώκει συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακα σήμερα, όπως ανακοίνωσαν τοπικές υγειονομικές αρχές. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 11 άνθρωποι από δύο οικογένειες στην πόλη Ζαουάιντα στο κεντρικό τμήμα του θύλακα, όπου αεροσκάφη χτύπησαν κτίριο διαμερισμάτων.
Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε άμεσα το περιστατικό αλλά δήλωσε ότι χτύπησε 170 στόχους σε όλη τη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες και επιτέθηκε σε «τρομοκρατικές υποδομές» που χρησιμοποιούνταν από οργανώσεις μαχητών για επιθέσεις κατά στρατιωτών. Οι δυνάμεις του βρίσκονται βαθιά μέσα στην Πόλη της Γάζας, δήλωσε.
Τα άρματα μάχης εισήλθαν στην Πόλη της Γάζας στο πλαίσιο επιχείρησης που, σύμφωνα με το Ισραήλ, έχει στόχο την εξάλειψη της Χαμάς μετά τη φονική της επίθεση στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, και η οποία, ωστόσο, έχει σχεδόν ισοπεδώσει την περιοχή και έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή.
Ο Νετανιάχου υποστηρίζει ότι η Πόλη της Γάζας είναι το τελευταίο προπύργιο της παλαιστινιακής οργάνωσης, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εκεί, καθώς φοβούνται ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για να πάνε.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε χθες ότι η Ουάσινγκτον είναι βέβαιη πως θα υπάρξει καθοριστική πρόοδος αναφορικά με τη Γάζα τις ερχόμενες ημέρες αφότου ο Τραμπ παρουσίασε το ειρηνευτικό του σχέδιο 21 σημείων σε ηγέτες κυρίως μουσουλμανικών χωρών στη Νέα Υόρκη.
Ο Νετανιάχου αναμένεται να απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αύριο, Παρασκευή, και να συναντηθεί με τον Τραμπ την επόμενη εβδομάδα. Αναχωρώντας από το Ισραήλ σήμερα, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι θα καταγγείλει τους ηγέτες που αναγνώρισαν παλαιστινιακό κράτος.

EPA/HAITHAM IMAD
«Δεν πρόκειται να υπάρξει παλαιστινιακό κράτος»
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επέκρινε σήμερα τους ηγέτες που αναγνώρισαν πρόσφατα ένα παλαιστινιακό κράτος, πριν αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πρόκειται να εκφωνήσει αύριο, Παρασκευή, ομιλία ενώπιον της συνόδου της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
«Στη Γενική Συνέλευση, θα πω την αλήθεια μας - την αλήθεια των πολιτών του Ισραήλ, την αλήθεια των (ισραηλινών) στρατιωτών, την αλήθεια του έθνους μας», δήλωσε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν πριν αναχωρήσει, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του.
«Θα καταγγείλω αυτούς τους ηγέτες που, αντί να καταδικάσουν τους φονιάδες, τους βιαστές, αυτούς που έκαψαν παιδιά, θέλουν να τους δώσουν ένα Κράτος στην καρδιά της Γης του Ισραήλ», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε το Νοέμβριο 2024 ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη λωρίδα της Γάζας.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι ο ερχομός ενός παλαιστινιακού κράτους «δεν πρόκειται να συμβεί».
Χθες, Τετάρτη, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει πως το πρόσφατο κύμα αναγνωρίσεων ενός παλαιστινιακού κράτους, μεταξύ άλλων και από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, «δεν δεσμεύει σε τίποτα το Ισραήλ» και χαρακτήρισε αυτή την απόφαση «επαίσχυντη συνθηκολόγηση ορισμένων ηγετών μπροστά στην παλαιστινιακή τρομοκρατία».
Σήμερα δήλωσε ότι θα συναντηθεί για τέταρτη φορά με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον.
«Θα συζητήσω μαζί του για τις μεγάλες ευκαιρίες που έχουν φέρει οι νίκες μας καθώς και για την ανάγκη μας να επιτύχουμε τους στόχους του πολέμου: να φέρουμε πίσω όλους τους ομήρους μας, να νικήσουμε τη Χαμάς και να διευρύνουμε τον κύκλο της ειρήνης που άνοιξε μπροστά μας», δήλωσε.
Ο αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ αναφέρθηκε χθες, Τετάρτη, σε ένα νέο «σχέδιο 21 σημείων για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τη Γάζα», το οποίο παρουσιάσθηκε την προηγουμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες. Δήλωσε πως ελπίζει ότι θα υπάρξει «πρόοδος» μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί «να βάλει γρήγορα ένα τέλος» στη σύγκρουση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας πως οι χώρες, που ήταν παρούσες σ' αυτή τη συνεδρίαση, «εξέφρασαν την ελπίδα τους να εργασθούν με τον ειδικό απεσταλμένο Γουίτκοφ για να μελετήσουν το σχέδιο του προέδρου».