Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την ορκωμοσία του. Σε ανάρτηση του στα αγγλικά στο Χ ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η χώρα μας είναι προσηλωμένη στην ισχυρή εταιρική σχέση και προσβλέπει «στην κυβέρνηση σας για την προώθηση της ασφάλειας της σταθερότητας και της κοινής ευημερίας».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσβλέπει στη «στενή συνεργασία» με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στις «παγκόσμιες προκλήσεις», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικαλούμενη τη «διαρκή δύναμη της διατλαντικής συνεργασίας».
«Τις καλύτερες ευχές, Πρόεδρε Ντόναλντ Τραμπ, για τη θητεία σας ως 47ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε στην πλατφόρμα Χ. «Η ΕΕ ελπίζει να εργαστεί σε στενή συνεργασία μαζί σας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων. Μαζί, οι κοινωνίες μας μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερη συνεργασία και να ενισχύσουν την κοινή τους ασφάλεια», πρόσθεσε η Γερμανίδα επικεφαλής της Κομισιόν.
Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ορκιζόταν 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε με ανάρτησή του δήλωσε ότι η Συμμαχία θα αυξήσει με ταχείς ρυθμούς τις δαπάνες και την παραγωγή στην Άμυνα, καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι θα ζητήσει από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.
«Με τον Πρόεδρο Τραμπ ξανά στην εξουσία, θα αυξήσουμε σημαντικά τις δαπάνες και την παραγωγή για την Άμυνα», έγραψε ο Ρούτε σε σε ανάρτηση στο X.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ήταν παρούσα στην τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, σε ανάρτησή της στο X, υπογράμμισε:
«Ευχόμαστε καλή δουλειά στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τη νέα του θητεία. Είμαι βέβαιη ότι η φιλία των εθνών μας και οι αξίες που μας ενώνουν θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη φιλία της Ιταλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με κοινή αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων και με οικοδόμηση ενός μέλλοντος ασφάλειας και ευημερίας για τους λαούς μας. Η Ιταλία θα συνεισφέρει πάντα στην ενίσχυση του διαλόγου ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, ο οποίος είναι κύριος στυλοβάτης για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη των κοινοτήτων μας».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχάρη σήμερα τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προβλέποντας πως «οι καλύτερες μέρες» στις σχέσεις των δύο χωρών θα έρθουν τα επόμενα χρόνια.
«Οι καλύτερες μέρες της συμμαχίας μας δεν έχουν έρθει ακόμη», είπε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα. «Πιστεύω ότι η συνεργασία μας θα οδηγήσει τη συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη», συμπλήρωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε σήμερα την «ευκαιρία» για την επίτευξη «δίκαιης ειρήνης» στη χώρα του – σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής –, συγχαίροντας τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο Τραμπ είχε δεσμευτεί προεκλογικά πως θα σταματούσε τον πόλεμο στην Ουκρανία εντός 24 ωρών από την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, χωρίς όμως να εξηγήσει πώς θα κατάφερνε κάτι τέτοιο.
«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι πάντα αποφασιστικός και η πολιτική της ειρήνης δια της ισχύος, την οποία εξήγγειλε, αποτελεί ευκαιρία για ενίσχυση του ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ και για την επίτευξη διαρκούς και δίκαιης ειρήνης που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).
Το Κίεβο θέλει να καλλιεργήσει στενές σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και έχει κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση ήδη από την νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.
Ο Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία προσβλέπει σε ενεργή και «αμοιβαία επωφελή» συνεργασία με την κυβέρνηση Τραμπ. «Είμαστε πιο δυνατοί μαζί και μπορούμε να προσφέρουμε μεγαλύτερη ασφάλεια, σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη» σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, συμπλήρωσε.
Ο Πούτιν συγχαίρει τον Τραμπ και δηλώνει ανοιχτός σε συνομιλίες για την Ουκρανία και τα πυρηνικά όπλα
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την ανάληψη των καθηκόντων του λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ στην Ουάσινγκτον και δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση για την Ουκρανία και τα πυρηνικά όπλα.
Ο Πούτιν, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να εξασφαλίσει μια μακροχρόνια ειρήνη στην Ουκρανία και όχι μια σύντομη κατάπαυση του πυρός, έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας που προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση.
«Βλέπουμε τις δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και των μελών της ομάδας του σχετικά με την επιθυμία να αποκατασταθούν οι άμεσες επαφές με τη Ρωσία», δήλωσε ο Πούτιν.
«Ακούμε επίσης τη δήλωσή του για την ανάγκη να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χαιρετίζουμε φυσικά αυτή τη στάση και συγχαίρουμε τον εκλεγμένο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την ανάληψη των καθηκόντων του».
Η δήλωση του Πούτιν αντανακλά τις συγκρατημένες ελπίδες στη Ρωσία ότι ο Τραμπ μπορεί να είναι σε θέση να αρχίσει να αποκαθιστά τις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, οι οποίες έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962 λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ακόμη και όταν πολλοί Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν δημοσίως ότι αντιλαμβάνονται ότι οι ελπίδες αυτές μπορεί να μην ευοδωθούν.
Ο Πούτιν, ο οποίος συνήθως πραγματοποιεί τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας τις Παρασκευές και όχι τις Δευτέρες, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση για μια σειρά από διεθνή ζητήματα-κλειδιά, όπως είπε, μεταξύ άλλων για τους πυρηνικούς εξοπλισμούς και την ασφάλεια και για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και δεν έχει εξηγήσει ακριβώς πώς θα το κάνει αυτό.
Ο Πούτιν έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες, αλλά ότι τα εδαφικά κέρδη και οι διεκδικήσεις της Ρωσίας πρέπει να γίνουν αποδεκτά, κάτι που η ουκρανική ηγεσία έχει απορρίψει ως απαράδεκτη συνθηκολόγηση.
«Όσον αφορά την ίδια την επίλυση της κατάστασης (στην Ουκρανία), θα ήθελα να τονίσω ότι ο στόχος δεν θα πρέπει να είναι μια σύντομη κατάπαυση του πυρός, όχι κάποια περίοδος ανάπαυλας που θα επέτρεπε την ανασύνταξη και τον επανεξοπλισμό των δυνάμεων, αλλά μια μακροπρόθεσμη ειρήνη που θα βασίζεται στο σεβασμό των νόμιμων συμφερόντων όλων των ανθρώπων και όλων των λαών που ζουν στην περιοχή», δήλωσε ο Πούτιν.
Ανέφερε επίσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και ευρύτερα θέματα ασφάλειας.
Η Νέα Συνθήκη για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων, ή New START, η οποία περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, καθώς και την ανάπτυξη πυραύλων, χερσαίων, υποβρυχίων και βομβαρδιστικών, πρόκειται να λήξει στις 5 Φεβρουαρίου 2026.
Πρόκειται για τον τελευταίο εναπομείναντα πυλώνα ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου.