Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
30.03.2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Είπε «άντε γαμ***ου» στους Ρώσους και παρασημοφορήθηκε

O Roman Hrybov ήταν ένας από τους στρατιώτες που είχαν αποκλειστεί στο Φιδονήσι στην αρχή του πολέμου.

Ένας Ουκρανός στρατιώτης που είπε «άντε γ*****» σε αξιωματικό ρωσικού πολεμικού πλοίου στην αρχή της εισβολής αφέθηκε ελεύθερος στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων και του απονεμήθηκε μετάλλιο για τις υπηρεσίες του, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Roman Hrybov, ένας Ουκρανός συνοριοφύλακας, υπηρετούσε στο Φιδονήσι όταν δέχθηκε επιδρομή από αέρα και θάλασσα την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όταν τους ζητήθηκε να καταθέσουν τα όπλα, ο Hrybov απάντησε μέσω ασυρμάτου με ένα προκλητικό: «Ρωσικό πολεμικό πλοίο, άντε γ*****».

Αρχικά είχε μεταδοθεί ότι 13 συνοριοφύλακες στο νησί έχασαν τη ζωή τους αφού αρνήθηκαν να παραδοθούν, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να λέει ότι σε κάθε φρουρό θα απονεμηθεί μετά θάνατον ο τίτλος του «Ήρωα της Ουκρανίας». Ωστόσο λίγες μέρες αργότερα, ο κρατικός συνοριοφύλακας της Ουκρανίας είπε ότι οι στρατιώτες ήταν ακόμα ζωντανοί και είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι από τη Ρωσία.

Προκαλώντας μεγαλύτερη σύγχυση σύγχυση, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας είπε αργότερα ότι 19 στρατιωτικοί (όχι 13 όπως αναφέρθηκε αρχικά) αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο της πρώτης μεγάλης ανταλλαγής κρατουμένων με τη Ρωσία. Την Κυριακή, ο Ζεκένσκι είπε σε συνέντευξή του σε Ρώσους δημοσιογράφους ότι «μερικοί από τους στρατιώτες πέθαναν, κάποιοι αιχμαλωτίστηκαν».

«Όλοι όσοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι ανταλλάχθηκαν. Η Ρωσία είχε αυτή την πρόταση. Τους ανταλλάξαμε χωρίς δισταγμό… Όσοι πέθαναν, είναι ήρωες», είπε ο Ζελένσκι.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι ο Roman Hrybov βρισκόταν πλέον στο σπίτι του στην πόλη Τσερκάσι και ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο, όπου φαίνεται να λαμβάνει ένα μετάλλιο από τις τοπικές αρχές.

Τα ηχητικά ντοκουμέντα από το Φιδονήσι κυκλοφόρησαν ευρέως στο ίντερνετ και γρήγορα έγιναν viral στα social media, με την χαρακτηριστική φράση να γίνεται μέχρι γραμματόσημο από την ουκρανική ταχυδρομική υπηρεσία.

Η χρήση της φράσης από την ουκρανική κοινωνία έχει αναδειχθεί ως ένα από τα παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο η χώρα προσπάθησε να υπονομεύσει τη νομιμότητα της εισβολής της Ρωσίας με μη στρατιωτικά μέσα.

Ωστόσο, το περιστατικό στο Φιδονήσι αποτελεί επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς κατάφεραν να διαδοθούν μη επαληθευμένες πληροφορίες κατά τη διάρκεια του πολέμου.

ΠΗΓΗ

Save