Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
04.07.2025

Πόλη στη Δυτική Όχθη έχει μετατραπεί σε «μεγάλη φυλακή»

Μια πόλη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει μετατραπεί σε «μεγάλη φυλακή» καθώς το Ισραήλ την έχει περικυκλώσει με μεταλλικό φράκτη.

Ένας μεταλλικός φράκτης πέντε μέτρων υψώνεται στην ανατολική άκρη της Σινζίλ, μιας παλαιστινιακής πόλης στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη. Βαριές μεταλλικές πύλες και οδοφράγματα, τα οποία παρακολουθούν Ισραηλινοί στρατιώτες από φυλάκια, κλείνουν όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πόλη, με εξαίρεση έναν.

«Η Σινζίλ είναι πλέον μια μεγάλη φυλακή», δηλώνει ο 52χρονος Μούσα Σαμπανέχ, πατέρας επτά παιδιών, ο οποίος παρακολουθεί με απόγνωση τους εργάτες που στήνουν έναν φράκτη στη μέση του φυτώριού του.

«Φυσικά τώρα απαγορεύεται να πάμε στο φυτώριο. Όλα τα φυτά που είχα έχουν καεί και χάθηκαν», λέει.

Οι φράκτες και τα σημεία ελέγχου του ισραηλινού στρατού είναι εδώ και χρόνια μέρος της καθημερινότητας των σχεδόν 2 εκατομμυρίων Παλαιστίνιων που ζουν στη Δυτική Όχθη. Όμως τώρα πολλοί λένε ότι η δραματική αύξηση των εμποδίων αυτών μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας έχει κάνει τις πόλεις και τα χωριά να μοιάζουν υπό πολιορκία.

Ο στρατός του Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ο νέος φράκτης γύρω από τη Σινζίλ ήταν απαραίτητος για να προστατευθεί ο κοντινός αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Ραμάλα με τη Ναμπλούς.

«Με δεδομένα τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά τρομοκρατίας σε αυτή την περιοχή, αποφασίστηκε να τοποθετηθεί ένας φράκτης προκειμένου να αποτραπεί η ρίψη πετρών στον κεντρικό δρόμο και τα επανειλημμένα περιστατικά διατάραξης της τάξης, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των πολιτών στην περιοχή», εξήγησε σε ανακοίνωσή του.

Αποκομμένα

Οι Παλαιστίνιοι που ζουν στη Σινζίλ είναι πλέον αναγκασμένοι να διασχίζουν έναν στενό δρόμο με στροφές για να εισέλθουν και να εξέλθουν από την πόλη.

Όσοι κέρδιζαν τα προς το ζην στις γύρω περιοχές είναι αποκομμένοι, καταγγέλλει ο αναπληρωτής δήμαρχος Μπάχα Φόκα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φράκτης έχει περιορίσει τους 8.000 κατοίκους της πόλης σε μια περιοχή μικρότερη από 40 στρέμματα.

«Αυτή είναι η πολιτική που ακολουθεί ο στρατός κατοχής για να εκφοβίσει τους ανθρώπους και σπάσει το ηθικό του παλαιστινιακού λαού», εξηγεί.

Το Ισραήλ λέει ότι οι φράκτες και τα οδοφράγματα στη Δυτική Όχθη είναι απαραίτητα για την προστασία των Εβραίων εποίκων που έχουν εγκατασταθεί εκεί μετά τον πόλεμο του 1967. Πλέον 700.000 Ισραηλινοί ζουν στην περιοχή.

Το Ισραήλ αύξησε τη στρατιωτική του παρουσία στη Δυτική Όχθη μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, τον Οκτώβριο του 2023.

Από τη μία ημέρα στην άλλη εμφανίστηκαν βουνά από χώμα και βράχους στους δρόμους. Μετά ακολούθησαν οι βαριές μεταλλικές πύλες, συνήθως βαμμένες πορτοκαλί ή κίτρινες, κλείνοντας τις εισόδους στις παλαιστινιακές κοινότητες.

Ο ισραηλινός στρατός έχει δημιουργήσει νέα, μόνιμα σημεία ελέγχου, ενώ ολοένα και πιο συχνά στήνονται πρόχειρα σημεία ελέγχου, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση.

Η 52χρονη Σάνα Αλουάν, που ζει στη Σινζίλ, λέει ότι πλέον χρειάζεται μέχρι και τρεις ώρες για να φτάσει στη Ραμάλα – μια διαδρομή η οποία παλαιότερα διαρκούσε μερικά λεπτά—όπου εργάζεται, χωρίς να γνωρίζει πόση ώρα θα αναγκαστεί να περιμένει στα οδοφράγματα.

«Περνάμε τη μισή μας ζωή στους δρόμους», καταγγέλλει.

Παράλληλα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, το Ισραήλ απαγόρευσε στους Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη να εισέρχονται στο ισραηλινό έδαφος για να εργαστούν. Εξάλλου στις αρχές του έτους χιλιάδες κάτοικοι της Δυτικής Όχθης εκτοπίστηκαν λόγω των ισραηλινών επιδρομών εναντίον ανταρτών στη Τζενίν.

Ο ισραηλινός στρατός επιμένει ότι οι δυνάμεις του δραστηριοποιούνται «σε μια περίπλοκη κατάσταση ασφαλείας» και κατά συνέπεια τα οδοφράγματα πρέπει να μετακινούνται συνεχώς για να ελέγχονται οι κινήσεις των πολιτών και να αντιμετωπίζονται οι απειλές που προέρχονται από τις παλαιστινιακές κοινότητες.

Αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής, που κυβερνά εν μέρει τη Δυτική Όχθη, πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις των ισραηλινών μπλόκων στην οικονομία και την καθημερινότητα των Παλαιστινίων είναι σκόπιμες. Όμως τονίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος να έχουν αντίθετο αποτέλεσμα, στρέφοντας τους νεαρούς εναντίον του Ισραήλ και ωθώντας τους να ενταχθούν σε ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες.

«Κάνουν ό,τι μπορούν για να κάνουν τη ζωή του λαού μας εξαιρετικά δύσκολη», κατήγγειλε τον προηγούμενο μήνα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχαμάντ Μουστάφα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Save