Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αρκετά μακρά συνάντηση στο Ριάντ με τον πρόεδρο της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα και του ζήτησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Συρίας με το Ισραήλ προσχωρώντας στις συμφωνίες του Αβραάμ, αφού ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες την άρση των κυρώσεων κατά της Δαμασκού, κάνοντας λόγο για αποφασιστική καμπή και δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει την πιθανότητα εξομάλυνσης των σχέσεων με την Συρία.
Αν και αρχικά η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει ότι η συνάντηση με τον πρόεδρο της Συρίας θα ήταν σύντομη και άτυπη, στην πραγματικότητα παρατάθηκε για τριάντα λεπτά, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Και κατά την διάρκειά της, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συνδέθηκε για να συμμετάσχει online στην συζήτηση.
Ο πρίγκιπας διάδοχος και ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συμμετείχε επίσης στην συνάντηση, σύμφωνα με φωτογραφία που δημοσιεύθηκε από το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων που δείχνει χειραψία ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και στον νέο ηγέτη του συριακού κράτους, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο επικεφαλής συνασπισμού ισλαμιστικών δυνάμεων που ανέτρεψαν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες αιφνιδιαστικά την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας που επιβαρύνουν σημαντικά την οικονομική κατάσταση της χώρας η οποία βρίσκεται σε δεινή θέση έπειτα από 14 χρόνια πολέμου.
Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία επεδίωκαν ενεργά την άρση των κυρώσεων από την Ουάσινγκτον.
Διεθνείς κυρώσεις έχουν επιβληθεί στην Συρία από το 1979, αλλά ενισχύθηκαν μετά την καταστολή από το καθεστώς Ασαντ των διαδηλώσεων για την δημοκρατία το 2011, καταστολή που εξελίχθηκε σε πολυαίμακτο πόλεμο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η απόφασή του «θα κάνει την Συρία ξανά μεγάλη», τροποποιώντας το σύνθημά του (Make America Great Again).
Πρόκειται για «αποφασιστικό σημείο καμπής», ανακοίνωσε η συριακή διπλωματία μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής απόφασης για τις κυρώσεις και αφού και η Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς έχουν χαλαρώσει τα δικά τους πακέτα κυρώσεων κατά της Δαμασκού.
Η άρση των κυρώσεων σημαίνει ότι «η Ουάσινγκτον έχει λάβει τις εγγυήσεις της Σαουδικής Αραβίας ώστε να προχωρήσει στην νομιμοποίηση της νέας συριακής ηγεσίας», δήλωσε η Rabha Seif Allam, του Κέντρου Πολιτικών και Στρατηγικών Σπουδών του Αλ Αχραμ του Καΐρου. Θα επιτρέψει στην Δαμασκό «να λάβει την αναγκαία χρηματοδότηση για την ανάκαμψη της οικονομίας, να εδραιώσει την εξουσία του κεντρικού κράτους και να ξεκινήσει την υλοποίηση κατασκευαστικών σχεδίων με την υποστήριξη των χωρών του Κόλπου».
Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον πρόεδρο της Συρίας να προσχωρήσει στις συμφωνίες του Αβραάμ, δηλαδή να εξομαλύνει την σχέση του με το Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που έκανε τον απολογισμό της αμερικανοσυριακής συνάντησης κορυφής.
Ο Τραμπ κάλεσε τον Αχμεντ αλ-Σάρα «να κάνει καλή δουλειά για το καλό του συριακού λαού» και διατύπωσε διάφορα αιτήματα, όπως την απέλαση των παλαιστίνιων «τρομοκρατών» που βρίσκονται στην Συρία, την ανάληψη από την Δαμασκό της ευθύνης των κέντρων κράτησης όπου βρίσκονται μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Κατά την διάρκεια της διακυβέρνησής της από την δυναστεία των αλ-Ασαντ, η Συρία υποδεχόταν επί δεκαετίες στο έδαφός της μέλη πολλών παλαιστινιακών οργανώσεων, ανάμεσά τους της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ.
Την ευθύνη για τα κέντρα κράτησης αυτά έχουν οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας, αιχμή του δόρατος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επρόκειτο στην συνέχεια να συναντηθεί στο Ριάντ με τους ηγέτες και τους εκπροσώπους του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Κατάρ και Ομάν).
Μετά την Σαουδική Αραβία, ο αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί σήμερα το Κατάρ και στην συνέχεια, αύριο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Βασικός σκοπός της περιοδείας του είναι η υπογραφή μεγάλων οικονομικών συμφωνιών.
Μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε online με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον πρόεδρο της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Ο Ερντογάν δήλωσε κατά την διάρκεια της συνάντησης ότι η απόφαση του αμερικανού προέδρου για την άρση των κυρώσεων κατά της Δαμασκού είναι ιστορικής σημασίας και πρόσθεσε ότι θα δώσει το παράδειγμα στις άλλες χώρες.
Την απόφαση για την άρση των κυρώσεων κατά της συριακής κυβέρνησης ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η άρση των κυρώσεων κατά της Δαμασκού ήταν μία από τις βασικές επιδιώξεις της Αγκυρας.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την νέα κυβέρνηση της Δαμασκού απέναντι στην απειλή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου στην Γάζα.
Η μεταμόρφωση του Άχμεντ αλ Σάρα από τζιχαντιστή σε μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας και συνομιλητή του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Άχμεντ αλ Σάρα έγινε από μαχητής της αλ Κάιντα πρόεδρος της Συρίας, σε μια πρωτοφανή πολιτική αναρρίχηση, επιστέγασμα της οποίας αποτέλεσε η σημερινή του συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Η συνάντηση αυτή στη Σαουδική Αραβία αποτελεί ορόσημο στην καριέρα του Σάρα, ο οποίος εντάχθηκε στην αλ Κάιντα στο Ιράκ γύρω στο 2003—περίοδο της αμερικανικής εισβολής στη χώρα—και πέρασε χρόνια σε αμερικανική φυλακή προτού επιστρέψει στη Συρία για να πάρει μέρος στην εξέγερση εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η συνάντηση, μετά τη χθεσινή αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Ρεπουμπλικάνου περί άρσης των αμερικανικών κυρώσεων εις βάτος της Συρίας, προσφέρει μεγάλη ώθηση στον αλ-Σάρα καθώς προσπαθεί να ελέγξει την κατακερματισμένη χώρα και να δώσει ώθηση στην οικονομία της, με τον Τραμπ να δηλώνει έτοιμος να εξομαλύνει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Δαμασκό.
Ο Σάρα πήρε την εξουσία αφού οι ισλαμιστές μαχητές του εξαπέλυσαν επίθεση από το προπύργιό τους στη βορειοδυτική Συρία στο τέλος του 2024 και ανέτρεψαν τον Άσαντ.
Για καιρό ήταν γνωστός ως Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, το όνομα που είχε ως διοικητής του Μετώπου αλ Νούσρα, μιας ισλαμιστικής οργάνωσης που μαχόταν κατά του Άσαντ και επί χρόνια ήταν το παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία.
Ο αλ-Σάρα διέκοψε τους δεσμούς του με την αλ Κάιντα το 2016, δηλώνοντας ότι η οργάνωσή του είναι μέρος της συριακής επανάστασης και όχι του παγκόσμιου τζιχαντιστικού κινήματος.
Από τον Δεκέμβριο του 2024, όταν έγινε ο ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας, ο αλ-Σάρα άλλαξε τη στολή παραλλαγής και υιοθέτησε τα κοστούμια. Υποσχέθηκε εξάλλου να καταργήσει το βίαιο αστυνομικό κράτος του Άσαντ με μια συμπεριληπτική και δίκαιη διακυβέρνηση.
Μεταξύ των προτεραιοτήτων του, όπως τις παρουσίασε, είναι η επανένωση της Συρίας, η ανάκαμψη της οικονομίας της, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις κυρώσεις, και η ένταξη των ένοπλων ομάδων υπό τον έλεγχο των επίσημων αρχών.
Την κυβέρνησή του στηρίζουν ιδιαίτερα η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.
Ωστόσο ο αλ-Σάρα δυσκολεύεται να πετύχει τους στόχους του, καθώς ένοπλες ομάδες έχουν διατηρήσει τα όπλα τους, οι κυρώσεις εις βάρος της Συρίας παραμένουν σε ισχύ και οι φόνοι μελών θρησκευτικών μειονοτικών ομάδων τις κάνουν να ανησυχούν για τη διακυβέρνησή του.
Το Ισραήλ, που θεωρεί ότι ο αλ-Σάρα παραμένει τζιχαντιστής, έχει κηρύξει τη νότια Συρία εκτός του ελέγχου των δυνάμεών του. Επεσήμανε εξάλλου ότι ένα πλήγμα στις 2 Μαΐου εναντίον του προεδρικού μεγάρου στη Δαμασκό ήταν προειδοποίηση ότι δεν θα αφήσει τις συριακές δυνάμεις να αναπτυχθούν νότια της πρωτεύουσας και ότι δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε απειλή εις βάρος της μειονότητας των Δρούζων.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αλ-Σάρα έγιναν εμφανείς τον Μάρτιο όταν ένοπλοι ισλαμιστές σκότωσαν εκατοντάδες άμαχους αλαουίτες, τη θρησκευτική μειονότητα στην οποία ανήκει και ο Άσαντ.
Οι επιθέσεις αυτές ενέτειναν τους φόβους για τις τζιχαντιστικές ρίζες των νέων ηγετών της Συρίας, παρά τις δεσμεύσεις του αλ-Σάρα. Οι ανησυχίες αυτές αυξήθηκαν όταν παρουσιάστηκε το προσωρινό Σύνταγμα της χώρας με το οποίο ο αλ-Σάρα συγκέντρωνε μεγάλη εξουσία.
Ο αλ-Σάρα έχει χαρακτηρίσει την ήττα Άσαντ θεόσταλτη νίκη.
Μέχρι τώρα έχει αποφύγει να απαντήσει αν θεωρεί πως θα πρέπει να εφαρμόζεται στη Συρία ο ισλαμικός νόμος (σαρία), λέγοντας ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι ειδικοί. Το προσωρινό Σύνταγμα της Συρίας έχει ενισχύσει τον ρόλο της σαρία.
Ο αλ-Σάρα επικαλέστηκε τη νομιμότητα που κέρδισε από την επανάσταση για να ανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, ενώ τονίζει ότι θα πραγματοποιηθούν εκλογές, αν και εξηγεί ότι χρειάζονται έως και πέντε χρόνια για να οργανωθούν σωστά.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters από το προεδρικό μέγαρο ο αλ-Σάρα υπογράμμισε την πρόθεσή του να γυρίσει σελίδα από την προεδρία Άσαντ.
«Το στήθος μου σφίγγεται μέσα στο μέγαρο αυτό. Καταπλήσσομαι από το πόσο κακό εναντίον της κοινωνίας πήγαζε από κάθε γωνιά του», επεσήμανε.
Ο αλ-Σάρα γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία, όπου πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του προτού πάει στη Συρία. Ο πατέρας του ήταν Άραβας εθνικιστής, μια ιδεολογία αντίθετη με αυτή του αλ-Σάρα.
Σε συνέντευξή του το 2021 στο πρόγραμμα Frontline στο αμερικανικό PBS ο αλ-Σάρα εξήγησε ότι επηρεάστηκε από τη δεύτερη παλαιστινιακή ιντιφάντα, που ξεκίνησε το 2000.
Επέστρεψε στη Συρία από το Ιράκ όταν ξεκίνησε η εξέγερση εναντίον του Άσαντ, το 2011, αφού τον έστειλε ο Αμπού Όμαρ αλ Μπαγκντάντι επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους, που συνδεόταν με την αλ Κάιντα, για να ενισχύσει την παρουσία της οργάνωσης εκεί.
Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τρομοκράτη τον αλ-Σάρα το 2013 επισημαίνοντας ότι η αλ Κάιντα στο Ιράκ του ανέθεσε την ανατροπή Άσαντ και την επιβολή της σαρία στη Συρία. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, το Μέτωπο Νούσρα πραγματοποίησε επιθέσεις αυτοκτονίας που κόστισαν τη ζωή σε αμάχους και είχε υιοθετήσει μια βίαιη δογματική ιδεολογία.
Ο αλ-Σάρα έδωσε την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη το 2013. Τότε είχε καλυμμένο το πρόσωπό του με ένα μαντίλι και είχε στραμμένη την πλάτη του στην κάμερα. Είχε δηλώσει στο Al Jazeera ότι η Συρία θα πρέπει να κυβερνηθεί με βάση τον ισλαμικό νόμο.
Αντίθετα, στη συνέντευξή του στο Frontline εμφανίστηκε να κοιτά την κάμερα, φορώντας πουκάμισο και σακάκι. Εκτίμησε ότι ο χαρακτηρισμός «τρομοκράτης» είναι άδικος και τόνισε ότι είναι αντίθετος στον φόνο αθώων ανθρώπων.
Όταν του ζητήθηκε η άποψή του για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ σημείωσε ότι, όταν συνέβησαν, οποιοσδήποτε στον αραβικό κόσμο έλεγε ότι «δεν τον χαροποίησαν, θα σας έλεγε ψέματα διότι οι άνθρωποι ένιωθαν αδικία λόγω της αμερικανικής υποστήριξης προς τους σιωνιστές, των πολιτικών τους έναντι των μουσουλμάνων εν γένει και της ξεκάθαρης και ισχυρής υποστήριξή στους προς τους τυράννους στην περιοχή».
Όμως, πρόσθεσε ο αλ-Σάρα, «σίγουρα οι άνθρωποι λυπούνται για τον φόνο αθώων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Μέτωπο Νούσρα δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για τη Δύση.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)