Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
23.04.2025

Σι Τζινπίνγκ: «Οι δασμοί βλάπτουν το εμπόριο και αποσταθεροποιούν την παγκόσμια οικονομική τάξη»

Ο Τραμπ προαναγγέλλει «σημαντική» μείωση στους επιπλέον δασμούς που έχει επιβάλει στην Κίνα.

Οι τελωνειακοί δασμοί και οι εμπορικοί πόλεμοι υπονομεύουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών, βλάπτουν το πολυμερές εμπορικό σύστημα και έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομική τάξη, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλέστηκε το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Σι έκανε τα σχόλια αυτά στη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.

Ο Σι σημείωσε παρουσία του Αλίεφ ότι οι τελωνειακοί δασμοί «βλάπτουν το πολυμερές εμπορικό σύστημα και αποσταθεροποιούν την παγκόσμια οικονομική τάξη», σύμφωνα με τηλεγράφημα του κινεζικού επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Xinhua.

Κατά τη συνάντησή τους, ο Σι σημείωσε επίσης ότι η Κίνα προτίθεται να συνεργαστεί με το Αζερμπαϊτζάν για τη διασφάλιση του διεθνούς συστήματος και την υλοποίηση με την αζέρικη πλευρά μιας «σε βάθος» συνεργασίας για την επιβολή του νόμου και για την ασφάλεια.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με την αζέρικη πλευρά για τη διασφάλιση του διεθνούς συστήματος με τον ΟΗΕ στον πυρήνα του (…) και τη διαφύλαξη της διεθνούς δικαιοσύνης», μετέδωσε το Xinhua.

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν «την εγκαθίδρυση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν». Κατά τη συνάντησή τους υπεγράφησαν 20 έγγραφα συνεργασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Μία Ζώνη Ένας Δρόμος της Κίνας σε τομείς όπως η νομική και η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή οικονομία, τα πνευματικά δικαιώματα και η αεροδιαστημική.

Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο συνορεύει με το Ιράν, τη Ρωσία, τη Γεωργία και την Αρμενία, ήταν μια από τις πρώτες χώρες που υποστήριξαν την πρωτοβουλία αυτή της Κίνας, η οποία εγκαινιάστηκε το 2013 από τον Σι ως ένας τρόπος για να επεκτείνει την γεωπολιτική και οικονομική επιρροή της Κίνας μέσω μιας παγκόσμιας ώθησης της ανάπτυξης υποδομών.

Ντ. Τραμπ: Προαναγγέλλει σημαντική μείωση στους επιπλέον δασμούς που έχει επιβάλει στην Κίνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Τρίτη ότι δεν σκοπεύει να αποπέμψει τον επικεφαλής της Fed και προανήγγειλε «σημαντική» μείωση των δασμών που έχει επιβάλει στην Κίνα, προκαλώντας ανακούφιση στις παγκόσμιες αγορές.

Η ελπίδα μιας πιθανής αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον, μετά τη δήλωση του Τραμπ για τους δασμούς, οδήγησε σε άνοδο τα χρηματιστήρια της Ασίας σήμερα, από το Τόκιο ως το Χονγκ Κονγκ, και επέτρεψε στο δολάριο να ανακάμψει.

Εξάλλου ο Ρεπουμπλικάνος διαβεβαίωσε ότι «δεν προτίθεται» να αποπέμψει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Ζερόμ Πάουελ, παρά τη σφοδρή κριτική που του έχει ασκήσει.

Στο περιθώριο τελετής στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ παραδέχθηκε ενώπιον δημοσιογράφων ότι οι επιπλέον δασμοί ύψους 145% που επέβαλε ο ίδιος στο Πεκίνο «είναι πολύ υψηλοί», προσθέτοντας ότι «θα μειωθούν σημαντικά».

«Σε καμία περίπτωση δεν θα παραμείνουν κοντά σε αυτό τον αριθμό», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, αν και εξήγησε ότι «δεν θα επιστρέψουμε στο μηδέν».

«Θα είμαστε πολύ ευγενικοί, θα είναι πολύ ευγενικοί και θα δούμε τι θα γίνει», επεσήμανε ο Τραμπ αναφερόμενος στην Κίνα. «Στην τελική, θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία διότι χωρίς αυτή δεν θα μπορούν πλέον να έχουν εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ», προειδοποίησε.

«Εμείς ορίζουμε τους όρους της συμφωνίας και θα είναι μια δίκαιη συμφωνία. Πιστεύω ότι είναι μια διαδικασία που θα προχωρήσει αρκετά γρήγορα», εκτίμησε.

Ο Τραμπ επέβαλε στις αρχές Απριλίου επιπλέον δασμούς στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, κυρίως στην Ευρώπη και την Ασία, προκαλώντας αναταραχή στις αγορές. Στη συνέχεια, μία εβδομάδα αργότερα, μείωσε στο 10% τους επιπλέον δασμούς για όλες τις χώρες με εξαίρεση την Κίνα.

Οι επιπλέον δασμοί που έχει επιβάλει ο Ρεπουμπλικάνος στο Πεκίνο ανέρχονται στο 145%, με την Κίνα να απαντά επιβάλλοντας επιπλέον δασμούς 125% στα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα.

Αν και το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει τη διεξαγωγή συνομιλιών με την Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ εκτίμησε χθες στη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσινγκτον ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη για καμία από τις δύο πλευρές.

Ο Μπέσεντ θεωρεί ότι οι επιπλέον δασμοί λειτουργούν σαν εμπορικό εμπάργκο και εμποδίζουν τις ανταλλαγές προϊόντων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Η Κάρολαϊν Λέβιτ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επεσήμανε από την πλευρά της ότι οι συνομιλίες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο προχωρούν «πολύ καλά».

Την ίδια ώρα η Κίνα κάλεσε τη Βρετανία και την ΕΕ να υπερασπιστούν το παγκόσμιο εμπόριο έναντι της αμερικανικής επίθεσης.

«Στο τρέχον πλαίσιο γενικευμένου μονομερούς εκφοβισμού η Κίνα και η Βρετανία έχουν ευθύνη να προστατεύσουν την πολυμερή εμπορική τάξη», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι στον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Σε άλλη συνομιλία που είχε με την Αυστριακή ομόλογό του Μπεάτε Μάινλ- Ράιζινγκερ ο Ουάνγκ Γι επεσήμανε ότι «η Κίνα και η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβουν διεθνείς ευθύνες, να υπερασπιστούν με μια κοινή συμφωνία το πολυμερές εμπορικό σύστημα και να εργαστούν από κοινού για να χτίσουν μια ανοικτή παγκόσμια οικονομία».

Save