Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
08.05.2025

Συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας για το εμπόριο ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ λέει ότι η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας θα είναι πλήρης και ολοκληρωμένη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι μια συμφωνία με τη Βρετανία θα είναι πλήρης και ολοκληρωμένη, εν μέσω προσδοκιών ότι οι δύο χώρες σύντομα θα υπογράψουν εμπορικό σύμφωνο.

«Η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλήρης και ολοκληρωμένη και θα ενισχύσει τη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου για πολλά χρόνια», δήλωσε ο ίδιος μέσω της πλατφόρμας Truth Social.

«Λόγω της μακράς ιστορίας μας και της αμοιβαίας αφοσίωσής μας, είναι μεγάλη τιμή να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως την ΠΡΩΤΗ μας ανακοίνωση. Πολλές άλλες συμφωνίες, που είναι σε σοβαρές φάσεις διαπραγμάτευσης, θα ακολουθήσουν!», έγραψε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε νωρίτερα ότι η σημερινή ημέρα θα είναι «μια πολύ μεγάλη και συναρπαστική ημέρα» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία και ότι θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στις 17:00 ώρα Ελλάδας.

Θα πρόκειται για την πρώτη συμφωνία μετά την κήρυξη εμπορικού πολέμου από τον Ρεπουμπλικάνο εναντίον στην ουσία όλων των εμπορικών εταίρων της χώρας του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε μέσω Truth Social πως η «σημαντική» ανακοίνωσή του θα αφορούσε «μεγάλη χώρα» που «χαίρει ιδιαίτερου σεβασμού» και πως η συμφωνία θα είναι «η πρώτη από πολλές».

Η Ουάσιγκτον εφαρμόζει τελωνειακούς δασμούς «βάσης» 10% κι έχει αναστείλει για 90 ημέρες υψηλότερους —σε κάποιες περιπτώσεις πολύ υψηλότερους—, «ανταποδοτικούς» δασμούς σε δεκάδες εμπορικούς εταίρους της. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επίσης ανακοινώσει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα, στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, στα προϊόντα από τον Καναδά και το Μεξικό, και 145% στην Κίνα.

Προχθές Τρίτη ο κ. Τραμπ διαβεβαίωσε πως ο ίδιος και στελέχη της κυβέρνησής του μελετούν διάφορες συμφωνίες για το εμπόριο. Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε σε «πιθανές» συμφωνίες με την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Save