Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
15.05.2025

Συνάντηση Γ. Γεραπετρίτη - Χ. Φιντάν στην Αττάλεια

Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία διεξάγεται στην Αττάλεια, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα προετοιμασίας του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής Πολιτικού Διαλόγου, Θετικής Ατζέντας και Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

«Εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, εν μέσω πολέμων, οι οποίοι διαρκούν και πλήττουν τη διεθνή συνοχή, εν μέσω ασύμμετρων κρίσεων, εν μέσω κλιματικής κρίσης και εν μέσω υβριδικών απειλών είναι χρόνος να επαναθεωρήσουμε τη βάση πάνω στην οποία έχει δημιουργηθεί η διεθνής αρχιτεκτονική ασφαλείας», ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε δήλωσή του κατά την άφιξή του στην άτυπη σύνοδο των κρατών μελών των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενίσχυσης της συλλογικής αμυντικής δυνατότητας και του συγχρονισμού του βηματισμού μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Μόνο εργαζόμενοι μέσα από σύγχρονα βήματα, μέσα από κοινές δυνατότητες, μέσω διευρυμένων αμυντικών συστημάτων, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια κρίση, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη, κάθε μέρα και με μια καινούρια εστία έντασης» πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Το Βερολίνο στηρίζει την πρόταση Τραμπ για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ δήλωσε σήμερα ότι το Βερολίνο στηρίζει την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ τους.

"Φυσικά θα μιλήσουμε ξανά για το θέμα σήμερα", επεσήμανε ο Βάντεφουλ από την Αττάλεια της Τουρκίας όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ.

Ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι συμφωνεί με την εκτίμηση του Τραμπ ότι αυτή η μεγάλη αύξηση στις αμυντικές δαπάνες είναι απαραίτητη, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να συμφωνήσουν κατά την επόμενη σύνοδο της Συμμαχίας τον Ιούνιο να αυξήσουν στο 5% του ΑΕΠ τους τις αμυντικές τους δαπάνες.

Αυτή τη στιγμή οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν δεσμευθεί να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, αν και δεν έχουν πετύχει όλες τον στόχο αυτόν.

Οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε λίγο πάνω από το 2% του ΑΕΠ της. Την προηγούμενη εβδομάδα ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς είχε δηλώσει ότι κάθε επιπλέον ποσοστιαία μονάδα ισοδυναμεί με ετήσιο κόστος 45 δισεκ. ευρώ για το Βερολίνο.

Save