Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Γκέιρ Πέντερσεν ζήτησε σήμερα να διενεργηθούν «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» στη Συρία μετά τη μεταβατική περίοδο, επιμένοντας στην ανάγκη για «άμεση ανθρωπιστική βοήθεια» στη χώρα που έχει διαλυθεί ύστερα από χρόνια πολέμου.
«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να πούμε ότι υπάρχει μεγάλη ελπίδα, ότι βλέπουμε σήμερα την αρχή μιας νέας Συρίας», δήλωσε ο Πέντερσεν σε δημοσιογράφους.
«Μια νέα Συρία...που θα υιοθετήσει ένα νέο σύνταγμα που θα εγγυάται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για όλους τους Σύριους και που θα οργανώσει δίκαιες και ελεύθερες εκλογές» μετά τη μεταβατική περίοδο.
Ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης Μοχάμεντ αλ-Μπασίρ, που θα ασκήσει τα καθήκοντά του έως την 1η Μαρτίου, έχει δεσμευθεί ότι θα «εγγυηθεί τα δικαιώματα όλων».
«Υπάρχει σταθερότητα στη Δαμασκό αλλά υπάρχουν προκλήσεις σε άλλες περιοχές», δήλωσε ο Πέντερσεν.
Ο ίδιος είπε ότι ελπίζει σε μια «πολιτική λύση» στη βορειοανατολική Συρία αναφορικά με τις αυτόνομες κουρδικές περιοχές, οι οποίες αποτελούν μια «από τις μεγαλύτερες προκλήσεις» της νέας εξουσίας.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ επαναβεβαίωσε την ανάγκη για «άμεση ανθρωπιστική βοήθεια», ελπίζοντας στην «οικονομική ανάκαμψη» της χώρας.
«Η μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας δεν πρέπει να αποκλείσει κανένα κόμμα»
Ο Χάντι αλ Μπάχρα, επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού που συνένωνε αντιπάλους του Μπασάρ αλ Άσαντ στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, δήλωσε σήμερα πως η μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας θα πρέπει να είναι αξιόπιστη και να μην αποκλείσει κανένα συριακό κόμμα ούτε να στηριχθεί στον σεκταρισμό.
Ισλαμιστές αντάρτες πήραν τον έλεγχο της Δαμασκού στις 8 Δεκεμβρίου, αναγκάζοντας τον Άσαντ να διαφύγει έπειτα από 13 και πλέον χρόνια εμφυλίου πολέμου και βάζοντας τέλος στην πολυετή διακυβέρνηση της χώρας από την οικογένειά του.
Η αστραπιαία επίθεση ήγειρε ερωτήματα κατά πόσον οι αντάρτες θα καταφέρουν να διασφαλίσουν μια ειρηνική μετάβαση.
Εκπρόσωποι του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού δεν έχουν συναντηθεί με τον ηγέτη των Σύριων ανταρτών Άχμαντ αλ Σάρα, αλλά είχαν επικοινωνίες με την υπηρεσιακή κυβέρνηση και κόμματα που πρόσκεινται σε αυτόν, είπε ο αλ Μπάχρα σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.
Δυνάμεις υπό τη διοίκηση του αλ Σάρα --που είναι πιο γνωστός ως Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι-- αντικατέστησαν τη διακυβέρνηση της οικογένειας Άσαντ με μια μεταβατική κυβέρνηση τριών μηνών που κυβερνούσε έναν θύλακα των ανταρτών στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ.
Ο αλ Σάρα είναι ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), την δυτικές και περιφερειακές δυνάμεις χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση.
Ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός Μοχάμεντ αλ Μπασίρ είχε ηγηθεί προηγουμένως της συνδεόμενης με την HTS κυβέρνησης στην Ιντλίμπ.
Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός θα επιστρέψει στη Συρία και θα εγκαταστήσει το αρχηγείο του εκεί, δήλωσε ο ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό αλ Μπάχρα, προσθέτοντας πως και ο ίδιος προτίθεται να επιστρέψει.
»Το θέμα της υλικοτεχνικής υποστήριξης θα πρέπει να επιλυθεί και η ελευθερία του λόγου θα πρέπει να διασφαλιστεί», πρόσθεσε.