Ενθουσιασμένοι Σύριοι συνέρρεαν σήμερα το πρωί προς την πλατεία Ομεϋάδων στο κέντρο της Δαμασκού για να γιορτάσουν την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, ύστερα από την άρση της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε από τους αντάρτες, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο ανατραπείς πρόεδρος Άσαντ εγκατέλειψε τη Δαμασκό προς τη Μόσχα χθες, Κυριακή, μετά την θεαματική επίθεση των ισλαμιστών ανταρτών, σε ένα ιστορικό σημείο καμπής που έθεσε τέλος σε μισό αιώνα αδιαμφισβήτητης ηγεμονίας της οικογενειακής του φατρίας.
Μεγάλος αριθμός ανταρτών μαχητών συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομεϋάδων, ενώ στο σημείο πήγαν νωρίς σήμερα το πρωί Σύριοι που θέλησαν να γιορτάσουν μέσα από τα οχήματά τους την πτώση του Άσαντ, δήλωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Είναι απερίγραπτο, δεν πιστεύαμε ότι αυτός ο εφιάλτης θα τερματιζόταν, ξαναγεννηθήκαμε», δηλώνει με ενθουσιασμό η Ριμ Ραμαντάν, 49 ετών, υπάλληλος στο υπουργείο Οικονομικών, που βρισκόταν στο σημείο.
«Εδώ και 55 χρόνια φοβόμασταν να μιλήσουμε, ακόμα και στο σπίτι, λέγαμε ότι οι τοίχοι έχουν αυτιά. Έχουμε την εντύπωση ότι ζούμε ένα όνειρο», δήλωσε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Από την πλατεία μπορούσε να δει κανείς να υψώνεται καπνός από γειτονική συνοικία στην οποία βρίσκονται κτίρια των υπηρεσιών ασφαλείας, που είχαν πυρποληθεί την προηγουμένη, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Νωρίτερα, η πόλη ήταν σχεδόν έρημη όταν ήρθη η απαγόρευση κυκλοφορίας, που είχε επιβληθεί έως τις 05.00 (τοπική ώρα, 04.00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με άλλο δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στις 27 Νοεμβρίου, συνασπισμός ανταρτών υπό τη ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) του Άμπου Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι εξαπέλυσε επίθεση επίσης από το προπύργιό της στην Ιντλίμπ.
Σε 10 ημέρες, οι αντάρτες κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις και τις μεγάλες πόλεις του Χαλεπίου, της Χάμα, της Νταράα και της Χομς, πριν εισέλθουν στην πρωτεύουσα.
Πρόκειται για την πιο θεαματική επίθεση από την έναρξη του εμφύλιου πολέμου που ξέσπασε το 2011 μετά την αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας και που προκάλεσε τον θάνατο 500.000 και πλέον ανθρώπων.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)