Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
28.03.2025

Τουρκία: Ένταση της καταστολής για να ανακοπεί το κύμα διαμαρτυρίας

Χάος επικρατεί στην Τουρκία μετά τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου - Εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών, δημοσιογράφων και δικηγόρων.

Οι τουρκικές αρχές εντείνουν την καταστολή για να καταπνίξουν το κύμα διαμαρτυρίας που προκάλεσε η φυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου προχωρώντας σε εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών, δημοσιογράφων και δικηγόρων.

Χθες, ο Εκρέμ Ιμάμογλου ανακοίνωσε την σύλληψη του βασικού του συνηγόρου Μεχμέτ Πεχλιβάν.

«Αυτήν την φορά είναι ο δικηγόρος μου Μεχμέτ Πεχλιβάν ο οποίος συνελήφθη για λόγους που εφευρέθηκαν εξ ολοκλήρου», έγραψε στο Χ ο βασικός πολιτικός αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν.

«Σαν να μην έφθανε το πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας, δεν μπορούν να ανεχθούν ότι τα θύματά του αμύνονται», πρόσθεσε απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση του συνηγόρου του.

Την Δευτέρα, ο δικηγορικός σύλλογος της Σμύρνης κατήγγειλε την σύλληψη δύο δικηγόρων, οι οποίοι στην συνέχεια απελευθερώθηκαν.

Το συνδικάτο των δημοσιογράφων, το TGS, ανακοίνωσε από την πλευρά του την σύλληψη «τα ξημερώματα» δύο δημοσιογράφων στα σπίτια τους. Κατηγορούνται για την δημοσιογραφική κάλυψη των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν επί έξι συνεχείς ημέρες μπροστά από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Και οι δύο γυναίκες, η Νισά Σουντέ Ντεμιρέλ και η Ελίφ Μπαϊμπούρτ, εργάζονται για επικριτικά προς την κυβέρνηση Ερντογάν μέσα ενημέρωσης.

«Αφήστε τους δημοσιογράφους να κάνουν την δουλειά τους - Σταματήστε τις παράνομες κρατήσεις», απαίτησε το συνδικάτο επαναλαμβάνοντας το σύνθημα των οργανώσεων για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου. «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες 2.000 συλλήψεις από τις 19 Μαρτίου, κατά την διάρκεια απαγορευμένων από τις αρχές διαδηλώσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου για «διαφθορά».

Μεταξύ των συλληφθέντων, 260 έχουν φυλακιστεί και περί τους 400 έχουν απελευθερωθεί μετά την απαγγελία κατηγοριών, διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών.

Μεγάλος αριθμός διαδηλωτών, νέων στην πλειονότητά τους, έχουν συλληφθεί στα σπίτια τους ή κατά την διάρκεια των συγκεντρώσεων και φυλακιστεί.

Σύμφωνα με τον δικηγορικό σύλλογο της Κωνσταντινούπολης, είκοσι ανήλικοι συνελήφθησαν από τις 22 έως τις 25 Μαρτίου. Επτά κρατούνται ακόμη σήμερα.

Οι βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) κατήγγειλαν ότι πολλοί από τους συλληφθέντες δήλωσαν ότι κακοποιήθηκαν από την αστυνομία.

Παρά ταύτα, οι φοιτητές, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινήματος διαμαρτυρίας, κινητοποιήθηκαν και πάλι χθες το βράδυ στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη «για να υπερασπισθούν τα δικαιώματά τους», οι περισσότεροι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους για να μην αναγνωρίζονται.

Σύμφωνα με το AFP, στην Κωνσταντινούπολη, η αστυνομία που περικυκλώνει τους διαδηλωτές και τους μαγνητοσκοπεί, απαιτεί να δείξουν το πρόσωπό τους για να τους επιτραπεί να περάσουν.

Πολλοί είναι οι φοιτητές που συνελήφθησαν παρουσία των δημοσιογράφων.

Απέναντι στην καταστολή των διαδηλώσεων και του κινήματος διαμαρτυρίας, οι φοιτητές διατηρούν το κάλεσμα για μποϊκοτάζ των μαθημάτων, ορισμένες φορές και υπό την απειλή να εκδιωχθούν από τα πανεπιστήμιά τους.

Μία από τις δύο μεγάλες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες της Τουρκίας, το Disk, καλεί τα μέλη να σταματήσουν την εργασία το μεσημέρι και να συγκεντρωθούν σε συμβολικούς τόπους.

Οι φοιτητές της Σμύρνης υιοθέτησαν την πρόσκληση αυτή για την πόλη τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς μίλησε χθες για μία «ανεξάρτητη και αμερόληπτη» τουρκική δικαιοσύνη και δήλωσε ότι η Τουρκία είναι «κράτος δικαίου». Δικαιολόγησε δε το κύμα συλλήψεων και την καταστολή επικαλούμενος την «βία» που χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές.

Οι τουρκικές αρχές βάζουν στο στόχαστρο κάθε φωνή που θεωρείται επικριτική: το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (RTÜK) επέβαλε δεκαήμερη διακοπή λειτουργίας στο Sözcü TV για «υποκίνηση μίσους και εχθρότητας» και ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων κατά τριών ακόμη μέσων.

Οι αρχές απέλασαν επίσης χθες τον δημοσιογράφο του BBC Μαρκ Λόουεν που κάλυπτε τις διαδηλώσεις. Τον κατηγόρησαν ότι συνιστά «απειλή για την δημόσια τάξη».

Γαλλία: Οι εξελίξεις στην Τουρκία βρίσκονται στο επίκεντρο του Τύπου και των αναλυτών

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της σύλληψης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, και οι κίνδυνοι που απειλούν την τουρκική Δημοκρατία, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος Τύπου και αναλυτών στην Γαλλία.

Στην εφημερίδα Ouest France δημοσιεύεται άρθρο γνώμης του γεωπολιτικού και ειδικού συμβούλου στο Ινστιτούτο Montaigne, Ντομινίκ Μοϊσί με τίτλο «Τουρκία: δημοκρατία ή δικτατορία;» όπου επισημαίνονται τα εξής: «Με τη σύλληψη του κύριου αντιπάλου του, του πολύ δημοφιλούς και χαρισματικού δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο Ερντογάν διέβη τον Ρουβίκωνα που χωρίζει μια αυταρχική δημοκρατία από μια δικτατορία. Γιατί το έκανε και γιατί τώρα; Μέσω ενός συνδυασμού αδυναμίας και δύναμης, ο Τούρκος πρόεδρος, σε προχωρημένη ηλικία και κουρασμένος, αντιλαμβάνεται την απειλή που του θέτει ένας άνδρας είκοσι χρόνια νεότερός του. Ένας αντίπαλος με άψογο ιστορικό και μία θέση, τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, που θα μπορούσε να τον οδηγήσει στην ανώτατη εξουσία (όπως συνέβη και με τον Ερντογάν). Από την άλλη πλευρά, ενώ μπορεί να αισθάνεται αποδυναμωμένος εσωτερικά, ο Ερντογάν αισθάνεται δυνατός εξωτερικά. Με τον Τραμπ στις ΗΠΑ και τον Πούτιν στη Ρωσία, ποιος θα τον κατηγορήσει για μετατροπή της Τουρκίας σε δικτατορία; Ακόμη και η δημοκρατική Ευρώπη είναι προσεκτική στην άσκηση κριτικής της». Στο ίδιο μήκος κύματος, στην εφημερίδα Liberation δημοσιεύεται συνέντευξη που παραχώρησε ο ερευνητής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών στην Κωνσταντινούπολη (IFEA), Γιοχανάν Μπενχαίμ με τίτλο «Διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν στην Τουρκία: παρά την καταστολή, βλέπουμε μια αυθόρμητη και διαρκή κινητοποίηση».

Σύμφωνα με τον ερευνητή, πρόκειται για μια «πρωτοφανή πολιτική κρίση», μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση που προμηνύει μια μακρά μάχη μεταξύ του Ερντογάν -ο οποίος στηρίζεται σε ένα διεθνές πλαίσιο που τον ευνοεί- και της αντιπολίτευσης, η οποία χρησιμοποιεί τη σοβαρή οικονομική κρίση για να τροφοδοτήσει τις διαδηλώσεις. Στην εφημερίδα Nouvel Obs δημοσιεύεται συνέντευξη που παραχώρησε ο διευθυντής του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, Σαμίν Αγκονούλ με τίτλο «Φυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης: ο Ερντογάν βλέπει στον Ιμάμογλου έναν κρυφό υιό ικανό να ανατρέψει τον πατέρα του» και υπότιτλο «Η σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης σηματοδοτεί την επιστροφή των αυταρχικών υπερβολών του καθεστώτος Ερντογάν, που αποδυναμώνεται από τις εκλογικές αποτυχίες και τα οικονομικά προβλήματα. Ο ηγέτης φοβόταν εδώ και αρκετά χρόνια ότι η τουρκική κοινωνία θα επέλεγε την αλλαγή» (…)

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «η τουρκική πολιτική παράδοση είναι νομικιστική: με άλλα λόγια, η εξεύρεση νομικής δικαιολόγησης για κάθε πολιτική πράξη». Γίνεται, επίσης, αναφορά στο κύμα συλλήψεων των δημοσιογράφων και στο ότι η Τουρκία κατατάσσεται στην 158η θέση μεταξύ 180 χωρών στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το 2024, καθώς και στο ότι η πορεία του δημοφιλούς Ιμάμογλου μοιάζει πολύ με του Ερντογάν ως προς το ότι ξεκίνησε κι εκείνος την καριέρα του ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να βλέπει πιθανόν τον Ιμάμογλου ως «έναν κρυφό υιό, αποκληρωμένο, ικανό να ανατρέψει τον πατέρα του». Τέλος, στο ερώτημα του δημοσιογράφου «γιατί η Ευρώπη δεν αντιδρά πιο αποφασιστικά σε αυτές τις συλλήψεις», ο Αγκονούλ απαντά ότι η διεθνής συγκυρία είναι πολύ ευνοϊκή για τον Ερντογάν.

Τέλος στην ηλεκτρονική εφημερίδα Mediapart δημοσιεύεται αρθρο με τίτλο «Τουρκία: Ο Μακρόν καταγγέλλει τις παραβιάσεις και επιθέσεις κατά της δημοκρατίας» όπου επισημαίνονται τα εξής:

«Ο συστηματικός χαρακτήρας των διαδικασιών κατά των στελεχών της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών, οι επιθέσεις κατά της ελευθερίας της πληροφόρησης και του συνέρχεσθαι, η σύλληψη και η κράτηση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης συνιστούν ξεκάθαρα παραβιάσεις και επιθέσεις για τις οποίες δεν μπορεί παρά να λυπάται κανείς» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, στο τέλος της συνόδου κορυφής στο Παρίσι με τη «συμμαχία προθύμων» χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία.

«Η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη» και η Ευρώπη «χρειάζεται μια Τουρκία που αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά που συνεχίζει τη δημοκρατική της πορεία σεβόμενη τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει», πρόσθεσε σχετικά ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Save