Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
13.09.2023

Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί στη Λιβύη, χιλιάδες οι αγνοούμενοι

Ο ήδη μεγάλος απολογισμός των νεκρών μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Ντέρνα αναμένεται να αυξηθεί.

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται σήμερα η αναζήτηση χιλιάδων αγνοουμένων μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης, όπου χιλιάδες είναι ήδη οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, ενώ ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο.

Οι πλημμύρες, που προκλήθηκαν από την ισχυρή καταιγίδα Ντάνιελ εξαιτίας της οποίας έσπασαν φράγματα, έχουν καταστρέψει τουλάχιστον το ένα τέταρτο της πόλης αυτής, στις ακτές της Μεσογείου, παρασύροντας κτίρια και ανθρώπους.

Περισσότερα από 5.300 πτώματα έχουν ήδη καταμετρηθεί στην πόλη Ντέρνα, η οποία επλήγη από φονικές πλημμύρες, με τον απολογισμό των νεκρών να αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, ακόμη και να διπλασιαστεί, δήλωσε σήμερα υπουργός των αρχών της ανατολικής Λιβύης.

«Η θάλασσα ξεβράζει συνεχώς δεκάδες πτώματα», επεσήμανε ο Χίσεμ Αμπού Σκιουάτ υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας των αρχών της ανατολικής Λιβύης μιλώντας στο Reuters, ενώ πρόσθεσε ότι η ανοικοδόμηση θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια και ζήτησε την παροχή διεθνούς βοήθειας, καθώς η χώρα δεν διαθέτει την εμπειρία για να αντιμετωπίσει την καταστροφή.

Στο μεταξύ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στη Λιβύη ανακοίνωσε σήμερα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ότι τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Ντέρνα, την πόλη που επηρεάστηκε περισσότερο από την καταιγίδα Daniel.

Παράλληλα 6.085 άνθρωποι είναι γνωστό ότι έχουν εκτοπιστεί σε άλλες πληγείσες περιοχές, περιλαμβανομένης της Βεγγάζης, με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει ανεπιβεβαίωτος.

«Ο ΔΟΜ και οι συνεργάτες του στέλνουν αμέσως προϊόντα πρώτης ανάγκης πλην τροφίμων, φάρμακα, εξοπλισμό έρευνας και διάσωσης καθώς και προσωπικό στις πληγείσες περιοχές», τόνισε.

Δημοσιογράφοι του Reuters που επισκέφθηκαν τη Ντέρνα, μια πόλη με περίπου 125.000 κατοίκους, χθες, Τρίτη, είδαν πολλά πτώματα στο πάτωμα στους διαδρόμους νοσοκομείων, ενώ άνθρωποι αναζητούσαν τους αγνοούμενους συγγενείς τους την ώρα που μεταφέρονταν εκεί κι άλλοι νεκροί.

Ένας κάτοικος, ο Μουστάφα Σάλεμ, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής 30 μέλη της οικογένειάς του έχουν χάσει τη ζωή τους.

Αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικών οργανώσεων και φορτηγά που μεταφέρουν εκσκαφείς κατευθύνονται σήμερα προς τη Ντέρνα.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, με το νερό να ανατρέπει και να παρασέρνει αυτοκίνητα και τους δρόμους της Ντέρνα να γεμίζουν μπάζα, λάσπη και συντρίμμια.

Σύμφωνα με πηγές, τα δύο κυριότερα φράγματα στον μικρό ποταμό Ουάντι Ντέρνα υποχώρησαν τη νύχτα της Κυριακής με την Δευτέρα, με αποτέλεσμα τεράστια κύματα λάσπης να καταστρέψουν γέφυρες και να παρασύρουν κτίρια, μαζί με τους ενοίκους τους, στις δύο όχθες του ποταμού που εκβάλλει στη Μεσόγειο.

Δορυφορικές εικόνες της πόλης πριν και μετά την καταστροφή δείχνουν την κοίτη του ποταμού που έρρεε δια μέσου της Ντέρνα τώρα να είναι πολύ πιο φαρδιά. Εκτεταμένες ζημιές, με κτίρια να έχουν εξαφανιστεί, αποτυπώνονται και σε άλλες περιοχές της πόλης.

«Πτώματα κείτονται παντού: στη θάλασσα, στις κοιλάδες, κάτω από τα κτίρια», δήλωσε ο Χίσεμ Αμπού Σκιουάτ υπουργός πολιτικής αεροπορίας της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης. «Δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι το 25% της πόλης έχει εξαφανιστεί. Πάρα πολλά κτίρια κατέρρευσαν», πρόσθεσε.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι δύσκολες, καθώς η Λιβύη είναι διχασμένη μεταξύ δύο κυβερνήσεων, μία στα ανατολικά και μία στα δυτικά.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει την έδρα της στην Τρίπολη (δυτικά). Η Ντέρνα βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη, όπου λειτουργεί μια παράλληλη κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Τάμερ Ραμαντάν, στέλεχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, είπε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι «τεράστιος».

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε από τις ανεξάρτητες πηγές μας ότι ο αριθμός των αγνοούμενων φτάνει τις 10.000 μέχρι στιγμής», επεσήμανε σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ομάδες του έχουν κινητοποιηθεί για να προσφέρουν βοήθεια, ενώ η Τουρκία και άλλες χώρες σπεύδουν να συνδράμουν τη Λιβύη με την παροχή οχημάτων έρευνας και διάσωσης, σωστικών λέμβων, γεννητριών και τροφίμων.

Αυτή είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει ποτέ την Κυρηναϊκή, την ανατολική περιφέρεια της Λιβύης, μετά το μεγάλο σεισμό του 1963 στην πόλη Αλ Μαρτζ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Save