"Republika Severna Makedonja (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας/ Republic of North Macedonia, στα αγγλικά) είναι το όνομα για συνολική χρήση που συμφωνήθηκε από τους πρωθυπουργούς της πΓΔΜ και της Ελλάδας" μεταδίδει χαρακτηριστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Makfax από τα Σκόπια.
Ο Ζάεφ σε συνέντευξη Τύπου, όπου εμφανίστηκε μαζί με τα μέλη της κυβέρνησης (δίπλα του στεκόταν ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ) ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί μια "αξιοπρεπής και ιστορική λύση για το όνομα" για χρήση erga omnes, η οποία θα ενσωματωθεί με μια τροπολογία στο Σύνταγμα.
"Η υπηκοότητα είναι Μακεδόνες / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, και με την απόφαση αυτή ενισχύουμε την μακεδονική ταυτότητα. Η μακεδονική γλώσσα και ο λαός μας θα προστατευθούν και θα ενισχυθούν άπαξ διά παντός. Δεν υπάρχει πλέον FYROM, δεν υπάρχουν συμφωνίες στις οποίες αποφεύγεται η χρήση του όρου μακεδονική γλώσσα. Αναγνωρίζεται από όλους τους γείτονές μας. Θα ενισχύσουμε την πολιτιστική ταυτότητα, το όφελος μας είναι ένα τεράστιο, πολλά υποσχόμενο σταθερό μέλλον με ευημερία για τους πολίτες μας", δήλωσε ο Ζάεφ.
Το Makfax αναφέρει ότι μετά την επικύρωση της συμφωνίας στην Ελλάδα, η Αθήνα θα στείλει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και θα τον ενημερώσει ότι δεν υπάρχει διαφωνία - άρα δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να λάβει πρόσκληση η "Βόρεια Μακεδονία" για το ΝΑΤΟ. Θα αποσταλεί επίσης επιστολή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προκειμένου να δοθεί ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Εάν η Ελλάδα δεν επικυρώσει τη συμφωνία, η διαδικασία διαπραγμάτευσης θα αναπεμφθεί από την αρχή.
Ο Ζάεφ αναφέρει, σύμφωναμε το πρακτορείο, ότι η συμφωνία έχει προγραμματιστεί για να μπει σε δημοψήφισμα το φθινόπωρο και οι πολίτες θα ερωτηθούν για την πρόταση του ονόματος.
"Δεν τολμούσαμε γιατί δεν μας άρεσε, δεν θέλουμε να νικήσουμε αλλά να κερδίσουμε. Αποφασίσαμε για το μέλλον, έχουμε ικανοποίηση για αυτό, έχουμε μια ιστορική αιώνια λύση.
Με την επίλυση της διαμάχης, οικοδομούμε μια φιλία μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών που ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη. Είναι στα χέρια μας το κλειδί για την ευρωπαϊκή προοπτική στην οικογένεια των ευρωπαϊκών λαών, για την προστασία της ταυτότητας και του μέλλοντος των Μακεδόνων πολιτών. Επιλύουμε μία διαφορά ώστε να τραβήξουμε τη χώρα έξω από τον ιστό της απομόνωσης», είπε ο Zάεφ.