Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
10.03.2016

Ο Σκούρτης πήρε τη σκούπα του

Ο εικαστικός θύμωσε κι αυτός με την Ευρώπη κι έτσι την περασμένη Κυριακή σκούπισε στην Πλατεία Βικτωρίας

«Aν ξύσουμε το δέρμα μας θα βγει από μέσα η προσφυγιά, η Σμύρνη», λέει ο γνωστός εικαστικός και performer Άγγελος Σκούρτης, που δηλώνει «φοβερά θυμωμένος με ολόκληρη την Ευρώπη που βαυκαλίζεται με το ιδεώδες του ουμανισμού, ενώ το μόνο που ζητά είναι κιμά για την κρεατομηχανή της». Είναι οι λόγοι που την Κυριακή εμφανίστηκε με μια σκούπα στην πλατεία Βικτωρίας και καθάριζε και την πλατεία και τους γύρω δρόμους. Η πολιτική δράση “ΕΣΥ-ΕΙΜΑΙ” είναι μια ευθεία αναφορά στη δράση Ausfegen του Joseph Beuys, ο οποίος στη δική του performance μάζευε σκουπίδια από τους βερολινέζικους δρόμους.

Tην Κυριακή οι πρόσφυγες είδαν έναν θεόρατο ασπρομάλλη άνδρα να σκουπίζει σοβαρά το δημόσιο χώρο που έγινε ο χώρος διαμονής τους. «Οι άνθρωποι αυτοί ήταν συγκλονιστικοί. Ερχοντουσαν και μου έλεγαν ευχαριστώ. Μου φέρναν και σκουπίδια που δεν είχα δει να τα μαζέψω». Ο Δήμος δεν καθαρίζει; «Περνά μια φορά τη μέρα. Αλλά εμένα δεν με ενδιαφέρει ο Δήμος. Μ’ενδιαφέρει η σχέση του καλλιτέχνη με το κοινωνικό περιβάλλον. Ηθελα να κάνω μια προσφορά στο χώρο του πρόσφυγα, να του τον ξεβρωμίσω». Τι κάνουν οι ομότεχνοί του, οι καλλιτέχνες γενικότερα, τους οποίους δεν τους έχουμε ακούσει τελευταία που το προσφυγικό είναι έτοιμο να εκραγεί; «Οι καλλιτέχνες, όπως όλος ο λαός, περιμένουν τον αναπτήρα να ανάψει. Βεβαίως και είναι τεράστιες οι ευθύνες των καλλιτεχνών, αλλά περνάνε τη φάση της μαζοχιστικής ενοχής», εκτιμά ο εικαστικός.

Η δράση του Αγγελου Σκούρτη, ενός από τους πλέον suis generis καλλιτέχνες, που ξέρουν και πιάνουν ακαριαία τον παλμό της συγκυρίας και γνωρίζουν όσο λίγοι τι σημαίνει αυτοσαρκασμός, έγινε στο πλαίσιο των «Μικρογεωγραφιών». Ενα project του, χάρη στο οποίο έχει ανοίξει για μια νύχτα το ιστορικό βιβλιοπωλείο της Εστίας στη Σόλωνος, έχει επαναχρησιμοποίησει εγκαταλειμμένο γραφείο, έχει ξανακατοικήσει παρατημένη σοφίτα, έχει ζωντανέψει τα αρχαία ερείπια της Αρτέμιδος Αγροτέρας. Πάντα με αφηγήσεις του –ενιότε ποιητικές- που λαμβάνουν τη μορφή μικρών εκθέσεων, δράσεων, εγκαταστάσεων και παραστάσεων.

Επειδή το προσφυγικό τον καίει σκοπεύει να πραγματοποιήσει τις προσεχείς ημέρες νέες δράσεις στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
NEWS
MOST SHARED
JUST PUBLISHED