To κινεζικό μέσο κοινωνική δικτύωσης, Weibo μπλόκαρε και όλες τις αναφορές που έκανε τον Ιούνιο ο John Oliver στο σόου που έχει στο ΗΒΟ (“Last Week Tonight”), στο επεισόδιο που άσκησε κριτική στον Jinping. Μεταξύ αυτών που είπε ο Oliver ήταν ότι “ο Πρόεδρος νιώθει ανασφαλής, διότι η εικόνα του Winnie the Pooh χρησιμοποιείται για να τον κοροϊδεύουν. Και η σύγκριση με το αρκουδάκι προφανώς και δεν εκφράζει δύναμη”.
Ο Γουίνι το Αρκουδάκι είναι φανταστικός χαρακτήρας, που λατρεύουν τα παιδιά, σε όλον τον πλανήτη. Συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Χώρα που αποφάσισε να μην επιτρέψει την προβολή της νέας ταινίας του Winnie the Pooh.
Σύμφωνα με το “The Hollywood Reporter”, που επικαλείται ανώνυμη πηγή, η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε τη διανομή της ταινίας “Christopher Robin” της Disney, με πρωταγωνιστή τον Ewan McGregor “γιατί ο Winnie the Pooh έχει εξελιχθεί σε σύμβολο αντίστασης εναντίον της ηγεσίας της χώρας και πιο συγκεκριμένα του Προέδρου, Xi Jinping.
Στην αρχή του έτους, το Κομμουνιστικό Κόμμα ανακοίνωσε πως θέλει να εξαλείψει τα όρια της διάρκειας που έχει η προεδρία, είδηση που δεν “αγκάλιασαν” ακριβώς οι πολίτες. Τότε άρχισαν να ποστάρουν στα social media, memes με το πασίγνωστο αρκουδάκι, το οποίο σύγκριναν με τον Jinping. Οι Κινέζοι λογοκριτές άρχισαν να “κυνηγούν” αυτά τα memes, με στόχο να τα εξαφανίσουν. Αλλά θα αναρωτιέστε γιατί επελέγη ο Winnie the Pooh; Διότι υποτίθεται πως μοιάζει, εμφανισιακά, στον Πρόεδρο.
H πρώτη φορά που έγινε η σύγκριση μεταξύ του φανταστικού χαρακτήρα και του Jinping ήταν το 2013, όταν ο ηγέτης της Κίνας είχε επισκεφτεί τις ΗΠΑ και τον τότε πρόεδρο, Barack Obama.
Aκολούθησε το meme του 2014, σε συνάντηση του Jinping με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, όταν ασκήθηκε κριτική στο βλέμμα του Προέδρου.
Από εκεί το συνέχισαν με συγκρίσεις φωτογραφιών από το προσωπικό αρχείο του ηγέτη.