Καληάνθη Βογδοπούλου και Βαλεντίνη Μαυροδόγλου: Άβατον Ασύμφωνα

Στo πλαίσιo στου 4ου ATNENS PRINT FEST η Καληάνθη Βογδοπούλου και η Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, δυο παλιές φίλες, με κοινές εμπειρίες συμπόρευσης στη ζωή και την τέχνη, παρουσιάζουν την έκθεση χαρακτικής, Άβατον Ασύμφωνα, στο Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών

Δύο νεαρές εικαστικοί δεμένες με γερή φιλία, πολλαπλά δοκιμασμένη, με κοινές εμπειρίες σπουδών (στη Ζωγραφική και Χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας) και εμπειρίες συμπόρευσης στη ζωή και την τέχνη, μιλούν δυναμικά μέσα από το χαρακτικό τους έργο εγκαινιάζοντας τον πολιτιστικό χώρο για την Χαρακτική, του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών- Pandolfini & Σιατερλή Α.Μ.Κ.Ε., στον Λυκαβηττό, Αργυρουπόλεως 16 και Κλεφτών & Αρματολών 20, το Σάββατο 6 Οκτωβρίου στις 18.30.


Η Καληάνθη Βογδοπούλου κι η Βαλεντίνη Μαυροδόγλου. Η μια στέκεται απέναντι από την άλλη, συνομιλούν, ανταλλάσσουν την καθαρότητα κι αγνότητα της σκέψης τους, μιλούν για την απελπισμένη στάση τους απέναντι σε μια κοινωνία που έχει ορίσει κανόνες απάνθρωπους για τους ανθρώπους,, ανοίκειους για το περιβάλλον, άδικους και τιμωρούς για όσους και όσες ξεφεύγουν από τα γρανάζια του συστήματος της τάξης πραγμάτων. Η επίγνωση αυτής της σκληρής κληρονομιάς σημαδεύει τις ψυχές, την συμπεριφορά και τις αποφάσεις τους. Και οι δύο «λαβώνονται» στη διαδρομή μα μένουν ακλόνητες στην απόφασή τους να υπάρξουν και να δουλέψουν την τέχνη, επίμονα και μαχητικά.


Αλλοίμονο, ο καλλιτέχνης ρουφάει όλον τον ζόφο του περίγυρού του και προφητεύει το μέλλον. Η συνομιλία τους λειτουργεί λυτρωτικά όσο η τέχνη τους ρέει ζωντανή και δυνατή μέσα από την γραφή του μαύρου του λευκού και του γκρίζου. Η αγωνία του διαλόγου τους διατρέχεται ακριβώς από την επίγνωση αυτής της συνθήκης, της μοίρας του καλλιτέχνη- ποιητή που καλείται να μετρήσει τον κόσμο του και να μιλήσει με τις εικόνες του.
Η ποιητική τρυφερή σχέση φιλίας τους τυραννιέται από τα συνεχή μεγάλα ερωτήματα της ύπαρξης. Ανταλλάσσουν τον λόγο όπως γίνεται μ’ ένα παιδικό επαναληπτικό παιχνίδι.


Τελικά η δύναμη της τέχνης της καθεμιάς τους, οδηγεί στο κανάλι μιας «λύσης» ικανής να αντέξει το κατάμαυρο χρώμα του μελανιού μ’ ένα ανεξίτηλο ίχνος που σφραγίζει την ψυχή τους κι εκείνη του θεατή.

Facebook Event

MOST SHARED
JUST PUBLISHED