Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Η gay pop ήρθε να αλλάξει τη μουσική βιομηχανία και τον κόσμο εν γένει

Η pop μουσική έγινε political και αυτοί οι LGBTQIA+ καλλιτέχνες καλό είναι να βρίσκονται στις μουσικές λίστες όλων.

Lil Nas X - MONTERO (Call Me By Your Name)

Η έννοια της pop μουσικής είναι ένας δυναμικός όρος που αλλάζει από εποχή σε εποχή και δεν χρειάζεται αμιγώς μουσικά κριτήρια για να οριστεί. Pop είναι αυτό που απευθύνεται σε όλους χωρίς υποσημειώσεις, αυτό που δεν αποκλείει κανέναν από ένα μήνυμα, αυτό που δημιουργείται για να εκφράσει τη γενιά μιας εποχής. Η pop ήταν και παραμένει ένας όρος ομπρέλα που περιλαμβάνει διαφορετικά μουσικά είδη και ετερόκλητους καλλιτέχνες και η πιο σύγχρονη εξέλιξή της, η gay pop είναι η πιο political εκδοχή που γνωρίσαμε ποτέ μέχρι σήμερα. Τι είναι όμως η gay pop και γιατί είναι τόσο μεγάλο ρεύμα στις μέρες μας;

Οι queer καλλιτέχνες μόνο νέο φαινόμενο δεν είναι μουσικά. Από τον Little Richard στα 50s και τον Sylvester στα 70s, από τον Boy George, τον Freddie Mercury και τους Pet Shop Boys στα 80s μέχρι τον Frankie Knuckles στα 90s, οι queer καλλιτέχνες πάντα υπήρχαν στη μουσική βιομηχανία, αλλά ποτέ ως μαζικό κίνημα που μιλάει για την ταυτότητά του αναπολογητικά και με πολιτικό τρόπο δίνοντας μέσα από την καλλιτεχνική τους δημιουργία ένα ψήγμα του queer βιώματός. Η μουσική βιομηχανία μέχρι πρόσφατα έβλεπε τη σεξουαλικότητα και την queer ταυτότητα στους pop καλλιτέχνες ως κάτι περιοριστικό, ως τροχοπέδη για την καριέρα τους, με τον φόβο μήπως αποξενώσουν ένα κομμάτι του κοινού, και συχνά τους ενθάρρυνε να αποφεύγουν να μοιράζονται με το κοινό τους την αλήθεια τους. Οι σύγχρονοι LGBTQIA+ καλλιτέχνες ανήκουν σε μια γενιά που θέλει να ακουστεί μουσικά χωρίς να κρύβεται. Μια γενιά που ήρθε να αποδείξει ότι η κοινωνία που ζούμε σήμερα δεν διακατέχεται από τα στερεότυπα του παρελθόντος και επιβραβεύει τους καλλιτέχνες που μέσα από την τέχνη τους αφουγκράζονται τη γενική αλήθεια ότι η ύπαρξή μας είναι πολιτική πράξη και ότι η ορατότητα των queer ανθρώπων έχει σημασία και είναι κινητήριος δύναμη για τη δημιουργία πραγματικά καλής μουσικής.

Η τελευταία επιτυχία του rapper Lil Nas X με το Montero (Call Me By Your Name) που για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα έχει σκαρφαλώσει στην κορφή των charts, είναι άλλη μια απόδειξη του παραπάνω γεγονότος. Η gay pop ήρθε να κάνει την pop ξανά επίκαιρη και οι καλλιτέχνες του LGBTQIA+ φάσματος ήρθαν να σπάσουν το binary και τα στερεότυπα της κοινωνίας, αλλά και της μουσικής βιομηχανίας που χάρη σε αυτούς τους πρωτοπόρους, όχι μόνο έχει γίνει πιο συμπεριληπτική, αλλά εξυμνεί την ειλικρίνεία τους. Γνωρίστε λοιπόν τους νέους μουσικούς αστέρες που δεν κυκλοφορούν απλά τραγούδια, αλλά διαμορφώνουν τον νέο κόσμο που ζούμε όλοι.

Lil Nas X

Ο νέος παγκόσμιος superstar είναι ένας ανοιχτά gay rapper που ήρθε για να αλλάξει το κατεστημένο της ομοφοβίας στον κόσμο του hip hop και να γίνει το icon που αξίζει να είναι. Κάτω από το styling που καλλιεργεί το ευρύ κοινό στις αναφορές της queer ιστορίας και τις αμφιλεγόμενες πρακτικές marketing, υπάρχει ένας καλλιτέχνης που αξίζει την προσοχή όλων.

Troye Sivan

Ο Αυστραλός τραγουδιστής ξεκίνησε ως YouTube φαινόμενο μόνο για να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους gay pop stars της γενιάς του που βοήθησε στην ορατότητα των LGBTQIA+ ανθρώπων μέσα από τα μελωδικά τραγούδια του.

Years and Years

Το μουσικό project του τραγουδιστή και ηθοποιού Olly Alexander ξεκίνησε ως μπάντα, αλλά πλέον παρά το όνομα που παραμένει απαράλλαχτο, συνεχίζει ως ένα προσωπικό του μουσικό project. Ο πρωταγωνιστής της σειράς “It’s a sin” που φέτος έγινε παγκόσμιο φαινόμενο, είναι ένας gay άντρας που μοιράζεται το βίωμά του μέσα από τις dance pop επιτυχίες του.

King Princess

H Mikaela Mullaney Straus είναι μία gay και genderqueer καλλιτέχνιδα που δεν είναι εδώ για να ανταποκριθεί στα στερεότυπα κανενός όπως και η μουσική της. Οι δημιουργίες της δεν μπορούν να περιοριστούν σε δίπολα και κουτάκια και όσα γράφει και τραγουδά είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολυμορφίας της σύγχρονης pop δημιουργίας.

Kim Petras

Η trans γυναίκα από τη Γερμανία όχι μόνο είναι μια νέα πριγκίπισσα της pop με αναφορές από italodisco μέχρι electropop, αλλά και ένα icon που αποδεικνύει ότι η trans κοινότητα είναι εξαιρετικά παραγωγική μουσικά δημιουργώντας τον ήχο του μέλλοντος τώρα.

Arca

Το non binary icon είναι μια trans γυναίκα που η μουσική της σίγουρα δεν εμπίπτει σε αυτό που παραδοσιακά θεωρούμε pop, αλλά επίσης είναι και μία innovator του ίδιου του μουσικού είδους. Οι συνεργασίες της με καλλιτέχνες από τη Bjork μέχρι τον Kanye West είναι η απόδειξη ότι επηρεάζει τον σύγχρονο ήχο όσο λίγοι καλλιτέχνες.

St Vincent

Αν και η Αnnie Clark επίσημα δεν αποδέχεται καμία ταμπέλα και πιστεύει στη ρευστότητα του φύλου και της σεξουαλικότητας, υπήρξε για χρόνια σύντροφος της Cara Delevigne και για ακόμα περισσότερα μια μουσικός που καινοτομεί και επαναπροσδιορίζει τα όρια του τι θεωρούμε pop.

Christine and the Queens

H Héloïse Adélaïde Letissier είναι μια pansexual και genderqueer καλλιτέχνιδα που οι μουσικές δημιουργίες της δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο, ενώ η εικόνα της επαναπροσδιορίζει την έννοια της θηλυκότητας.

Doja Cat

Η νέα Rihanna είναι pansexual και δεν χρειάζεται συστάσεις γιατί είναι ήδη μία από τις μεγαλύτερες pop stars της γενιάς της με εκατομμύρια streams και οπαδούς. Αναμειγνύοντας pop με disco, hip hop και R&B κατάφερε να δημιουργήσει τον πιο φρέσκο ήχο της μουσικής.

Perfume Genius

O Michael Alden Hadreas τόλμησε αρκετά χρόνια πριν να τραγουδήσει τη σεξουαλικότητα του και να καταπιαστεί με θέματα που δεν ήταν απαραίτητα στην agenda του mainstream κοινού της εποχής. Ως ένας gay δημιουργός έχει καταφέρει να καθιερωθεί με μία πιο εκλεκτική εκδοχή αυτού που αποκαλούμε pop.

Halsey

Η bisexual τραγουδίστρια έδωσε ορατότητα σε μία κοινότητα που συχνά σχολιάζεται όχι με εποικοδομητικό τρόπο και κατάφερε να γίνει μια pop star της νέας εποχής που κυκλοφορεί το ένα hit μετά το άλλο.

Kehlani

Το νεαρό αστέρι της lofi R&B είπε μόλις πριν μερικές στο TIk Tok ότι είναι λεσβία κάνοντας περήφανους τους θαυμαστές της που στηρίζουν τη σημαντική gay φωνή της και queer καλλιτεχνική της δημιουργία.

Kidness

Το non binary άτομο που ακούει στο όνομα Adam Bainbridge δεν είναι εδώ για τα δίπολα που επιβάλλει η κοινωνία, ούτε για να κάνει pop μουσική με τους όρους που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Κάθε κυκλοφορία του επαναπροσδιορίζει τον όρο μουσικά και αισθητικά με την εμμονή του με την απαλότητα.

Tove Lo

H Ebba Tove Elsa Nilsson είναι μια Σουηδή πρωτοπόρος της pop που ανήκει στην queer κοινότητα καθώς πιστεύει στη ρευστότητα της σεξουαλικότητας. Το gay icon συνεχίζει μια μακρά παράδοση pop καινοτομίας που κληρονόμησε μεγαλώνοντας στη Σουηδία.

Trixie Mattel

Ίσως η μεγαλύτερη drag queen στον κόσμο μετά τη RuPaul, η Trixi Mattel κάνει αποδεικνύει ότι οι drag queens μπορούν να τραγουδούν εκτός από το να κάνουν lip-sync. Βάζοντας στο blender country, surf pop και indie αναφορές δεν υπάρχει κάτι που να μην αγαπάμε από τα projects της.

Rina Sawayama

Μισή Γιαπωνέζα, μισή Βρετανίδα η Rina είναι μια περήφανη bisexual/pansexual γυναίκα που ο μουσικός τύπος έχει χαρακτηρίσει σαν Μεσσία της pop μουσικής με τους ηχητικούς πειραματισμούς της, αλλά και τη fashion forward εικόνα της.

Hayley Kiyoko

Οι θαυμαστές της την αποκαλούν “Lesbian Jesus" και οι dream pop και synth pop μελωδίες της γίνονται ανάρπαστες σε όλο τον κόσμο. Μια καλλιτέχνιδα που προσπαθεί να αλλάξει την κοινωνία με μηνύματα που περνά μέσα από τα τραγούδια της.

Orville Peck

Ένας gay μουσικός της country ήρθε για να δημιουργήσει μουσική που έχει απήχηση σε όλο τον κόσμο, αλλά και να επαναπροσδιορίσει ένα μουσικό είδος που έχει υπάρξει ταυτισμένο με την τοξική αρρενωπότητα.

Frank Ocean

Και για να κλείσουμε όπως ξεκινήσαμε ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον Frank Ocean που ακόμα και αν δεν έχει αποδεχτεί καμία ταμπέλα γύρω από τη σεξουαλικότητά του έχει παραδεχτεί την έλξη του για άτομα του ίδιου φύλου και είναι ο πρώτος rapper που άνοιξε τη συζήτηση για το queerness μέσα στην ανδροκρατούμενη βιομηχανία του hip hop.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ CDC - Cartoon Dandy Comments
NEWS