Αμέτρητα πρωτοσέλιδα, ατελείωτες ώρες τηλεοπτικού αέρα και παρέλαση δικηγόρων, καρδιολόγων, πνευμονολόγων, εγκληματολόγων και, κυρίως, ιατροδικαστών που αναδείχθηκαν σε super stars. Mάθαμε τι είναι αγενεσία φλεβόκομβου, κενοτοπιώδης εκφύλιση ηπατικών κυττάρων, υποξυγοναιμία στον εγκέφαλο, λύση του στοματικού βλεννογόνου. Ακόμα και ο πιο δύσπιστος αναγνώρισε ότι η Αγγελική Νικολούλη είναι η ηγερία του αστυνομικού ρεπορτάζ και ακόμα και ο πιο αδαής ξέρει πια πως η Eλληνίδα Miss Marple φοράει κόκκινα, όταν ξέρει ποιος είναι ο δολοφόνος (spoiler alert: έχουν καταμετρηθεί δύο κόκκινα σακάκια τις τελευταίες εβδομάδες).
Φυσικά το Twitter αποδείχθηκε πεδίον δόξης λαμπρόν για τον σχολιασμό και την ανάπτυξη των τραγικών συμβάντων. Καθημερινά το θέμα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των trends, το #fosstotounel βρίσκεται στο Νο. 4 των trends σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα tweets δεν χωρούσαν τον θυμό, τα threads δεν αρκούσαν για την ανάλυση των στοιχείων που απασχολούσαν τους επίδοξους ντετέκτιβ του διαδικτύου, οπότε το ραντεβού δόθηκε στo Space.
Τα Spaces του Twitter θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως το σημείο που η γενιά Ζ συναντά τους Boomers και αυτό γιατί οι παντοτινές αγάπες των παππούδων, το τρανζίστορ και το καφενείο ντύνονται με τον μανδύα του Αγίου Δισκοπότηρου των Zillenials, τον κυβερνοχώρο. Με άλλα λόγια, τo Space είναι κάτι σαν διαδικτυακό καφενείο όπου ο κάθε χρήστης ακούει συζητήσεις και, αν θέλει, παρεμβαίνει, για να πει την παρόλα του. Περιζήτητοι ακροατές είναι όσοι ζουν στην Πάτρα και κυρίως οι γείτονες που μεταφέρουν αν και πότε βγαίνει η μάνα από το σπίτι της, ενώ όλοι πιστεύουν πως κάποιος από τους ακροατές είναι μέλος της οικογένειας.
Καθημερινά υπάρχουν τουλάχιστον δύο Spaces και μάλιστα οι χρήστες έχουν ήδη χωριστεί σε West Coast και East Coast με την κόντρα ανάμεσά τους να κλιμακώνεται. Μπορεί να υπάρχουν πολλές διαφωνίες για διάφορα ζητήματα, άλλα μία είναι η αρχή που όλους τους ενώνει: μία αμφισβήτηση ή έστω αμφιβολία για την ενοχή της Ρούλας, μπορεί να προξενήσει μαζικό block- report.
Με την ίδια θέρμη που λοιδορούνται οι αμφισβητίες, δοξάζονται αντίστοιχα τα «είδωλα», που είναι όσοι από τους έχοντες δημόσιο λόγο αφήνουν αιχμές και αποκαλύπτουν ντοκουμέντα και μαρτυρίες που γίνονται οι ενδείξεις που χρειάζονται οι χρήστες, για να στοιχειοθετήσουν την ενοχή των τραγικών γονιών.
Ο Πέτρος Κουσουλός είναι δημοσιογράφος και εκδότης και μαζί με τον Θανάση Κατερινόπουλο, τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, τον Γρηγόρη Λέοντα και την Αγγελική Νικολούλη συμπληρώνουν το πάνθεον των ειδώλων.
Ένα tweet που ανακοίνωνε ότι ο δημοσιογράφος θα κάνει Space στις 22 Μαρτίου, διαδόθηκε με ταχύτητα σίφουνα. Το ραντεβού ήταν στις 9 το βράδυ, αλλά το #askkousoulos τρένταρε από πολύ νωρίτερα. Για αυτό που συνέβη δεν ήταν κανείς έτοιμος, ούτε καν οι έμπειροι τουιτεράδες που επιστρατεύτηκαν ως συνδιοργανωτές, για να βάλουν μια τάξη στις ορδές των χρηστών που ήθελαν να θέσουν τα ερωτήματά τους. Το Space γέμισε με άβαταρ, αμέτρητα χέρια σηκώθηκαν και οι ερωτήσεις έπεφταν κατά ριπάς. Μέχρι που όλα κόλλησαν.
35.000 χρήστες ήθελαν να μάθουν ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια, αλλά η περιέργεια «έριξε» το Twitter. Η μία συνδιοργανώτρια δεν μπορούσε να μπει, μία ομιλήτρια έδινε οδηγίες σχετικά με το πως μπορεί να πάρει κάποιος τον λόγο. Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων προσπαθούσε για ώρα να παρέμβει και όταν τα κατάφερε, συνέβη το απόλυτο standing ovation με παλαμάκια- emoji. Οι χρήστες είχαν διαβάσει ιατροδικαστικές εκθέσεις, είχαν παρακολουθήσει όλα όσα έχουν δηλώσει νοσηλευτές, συγγενείς και γείτονες και φυσικά είχαν κάνει φύλλο και φτερό τη συνέντευξη που έδωσαν οι γονείς.
Δύο ήταν τα βασικά ερωτήματα: «Έχετε δει πιο ψυχρή μάνα;» και «Ήταν ασφυκτικός θάνατος;».
Ο Πέτρος Κουσουλός και ο Γρηγόρης Λέων, έμπειροι και διακριτικοί, έδιναν απλόχερα αυτό που ήθελε το αδηφάγο κοινό με μέτρο και διακριτικότητα. Παρά τα αμέτρητα προβλήματα στον ήχο και τη συνεννόηση, κανείς δεν εγκατέλειψε. Ο Πέτρος Κουσουλός είπε πως σκέφτεται να το επαναλάβει την επόμενη εβδομάδα και οι καρδούλες κατέκλυσαν το Space. Η ώρα είχε πάει 23:30 και ξαφνικά όλα χάθηκαν. Με αγωνία τόσο μεγάλη, που ούτε εγώ δεν την πίστευα, προσπάθησα άπειρες φορές να ξαναμπώ στο Space, αλλά μάταια.
Σίγουρα δεν έγινα σοφότερη από όσα άκουσα, δεν υπήρξαν εκείνες οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις που είναι απαγορευτικό να ειπωθούν στην τηλεόραση, όπως πολλοί περίμεναν. Παρόλα αυτά, ένιωθα ότι είμαι μέλος σε ένα γκρουπούσκουλο που ξέρει πολλά και θέλει να μάθει ακόμα περισσότερα.
Αν κάτι με εντυπωσίασε είναι η σιγουριά όλων για την ενοχή της μάνας. Το ότι είναι ένοχη δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν ακροατή, το μόνο που αναζητούν είναι το πώς το έκανε. Εξίσου εντυπωσιακό είναι πως λίγοι βάζουν στο κάδρο τις όποιες ευθύνες του πατέρα. Το μόνο βέβαιο είναι πως η Ρούλα και ο Μάνος είναι σε αυτή την υπόθεση οι τραγικοί γονείς. Η αστυνομική έρευνα και η δικαιοσύνη θα δείξουν ποια από τις δύο έννοιες του τραγικού τους χαρακτηρίζει.