Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Το νέο real estate όνειρο του Τραμπ: Η Γάζα μια παραλία για τους τουρίστες, επάνω στα κουφάρια ενός εκτοπισμένου λαού

Η ιδέα της μεταφοράς Παλαιστινίων σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θεωρείται ευρέως ως εθνοκάθαρση και ακόμα κι αν το σχέδιο του Τραμπ δεν υλοποιηθεί ποτέ, η πρότασή του κάνει το έγκλημα να μοιάζει φυσιολογικό και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο.

Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

Ένα σχέδιο τόσο ανήθικο, όσο και γελοίο βγήκε πάλι από το στόμα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος με τη συνήθη άγνοια και τον αμοραλισμό του ανακοίνωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα "αναλάβουν" τη Γάζα, θα την ανοικοδομήσουν και θα τη στολίσουν για να γίνει τουριστικός προορισμός.

Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025, σε μια εντυπωσιακή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τη διοίκηση και τη διαχείριση της Γάζας, πιθανότατα για το άμεσο μέλλον. Μέσα από τον Λευκό Οίκο, εμφανίστηκε σαν ιδιοκτήτης πολυτελών ακινήτων που ετοιμάζει το νέο του resort και μάλιστα δηλώνοντας πως η περιοχή είναι "ένα εργοτάξιο κατεδάφισης" μπροστά στον ίδιο τον άνθρωπο που την έφερε σε αυτό το σημείο. 

Φυσικά δεν είπε ποιος το έκανε έτσι. Δεν ανέφερε ότι η καταστροφή αυτή είναι αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών, των συνεχιζόμενων εγκλημάτων πολέμου και της σιωπηρής συνενοχής της Δύσης. Προφανώς και όχι, αφού η Γάζα είναι απλώς ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο που χρειάζεται "ανάπτυξη" και αυτή η ανάπτυξη δεν περιλαμβάνει τους ίδιους τους Παλαιστίνιους, που, σύμφωνα με τα δικά του λόγια, "πρέπει να πάνε κάπου αλλού". «Όλοι όσοι έχω μιλήσει λατρεύουν την ιδέα να αποκτήσουν αυτή τη γη οι Ηνωμένες Πολιτείες, να την αναπτύξουν και να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας με κάτι που θα είναι μεγαλειώδες», τόνισε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, επέμεινε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν από τη Γάζα και να πάνε σε ένα μέρος «καλό, φρέσκο και όμορφο» χωρίς προοπτική επιστροφής. «Σχεδόν κάθε κτίριο έχει καταρρεύσει. Ζουν κάτω από τσιμεντένια ερείπια, κάτι πολύ επικίνδυνο και ασταθές. Αντί γι' αυτό, μπορούν να ζήσουν σε μια όμορφη περιοχή με σπίτια και ασφάλεια και να περάσουν τη ζωή τους ειρηνικά και αρμονικά, αντί να χρειάζεται να ξαναρχίσουν από την αρχή», πρόσθεσε.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Middle East Eye (@middleeasteye)

Ο Τραμπ δεν απέκλεισε τη χρήση αμερικανικών στρατευμάτων για την αποστολή αυτή, προσθέτοντας ότι μόνο ο έλεγχος των ΗΠΑ θα μπορούσε να φέρει «μεγάλη σταθερότητα σε αυτό το μέρος της Μέσης Ανατολής. Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τη Λωρίδα της Γάζας και θα κάνουμε εξαιρετική δουλειά. Θα την αποκτήσουμε και θα είμαστε υπεύθυνοι για την απομάκρυνση όλων των επικίνδυνων μη εκραγέντων βομβών και άλλων όπλων που υπάρχουν εκεί». Όταν ρωτήθηκε ποιος ακριβώς θα ζούσε στη Γάζα που οραματίζεται, ο Τραμπ απάντησε: «οι άνθρωποι όλου του κόσμου. Νομίζω ότι θα το κάνουμε ένα διεθνές, απίστευτο μέρος. Πιστεύω ότι η Γάζα έχει τρομερές δυνατότητες. Και νομίζω ότι ολόκληρος ο κόσμος… θα βρίσκεται εκεί και θα ζει εκεί. Οι Παλαιστίνιοι, επίσης. Οι Παλαιστίνιοι θα ζουν εκεί». Όταν πιέστηκε περαιτέρω, ο Τραμπ είπε ότι «κυρίως Παλαιστίνιοι» θα ζουν εκεί, αλλά όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούν να επιστρέψουν στη Γάζα, απέφυγε να δεσμευτεί. Όταν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία στη Δυτική Όχθη, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ο Τραμπ απάντησε: «Το συζητάμε με πολλούς από τους εκπροσώπους σας. Έχετε πολύ καλούς εκπροσώπους… [αλλά] δεν έχουμε πάρει θέση ακόμα». Πρόσθεσε ότι θα αποφασίσει για την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ μέσα σε τέσσερις εβδομάδες.

Το γεγονός ότι ο Τραμπ αποκάλεσε τον Νετανιάχου "Bibi" στη συνέντευξη τύπου δεν είναι τυχαίο. Πρόκειται για το απόλυτο power play - ο "μεγαλύτερος φίλος του Ισραήλ στον Λευκό Οίκο", όπως τον αποκάλεσε αποθεωτικά ο Νετανιάχου, δεν κρύβει πλέον καν τη συμπάθειά του σε έναν ηγέτη που έχει οδηγήσει στην καταστροφή της Γάζας, έχει επιβλέψει την εξόντωση χιλιάδων ανθρώπων και έχει καλλιεργήσει ένα κλίμα μίσους και αποσταθεροποίησης σε όλη τη Μέση Ανατολή. Όμως, σε αυτή τη φαρσοκωμωδία, ο Τραμπ παίζει τον ρόλο του μεγιστάνα που μιλάει για "ανάπτυξη" και "επενδύσεις", λες και μιλάμε για ένα άδειο οικόπεδο και όχι για έναν τόπο μαρτυρίου.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, κάλεσε ξανά την Ιορδανία και την Αίγυπτο να δεχτούν τους βίαια εκδιωχθέντες Παλαιστίνιους, μαζί με άλλες αδιευκρίνιστες χώρες. Όταν πιέστηκε για το ζήτημα, ο Τραμπ είπε ότι η Ιορδανία και η Αίγυπτος μπορεί να είχαν τη δυνατότητα να πουν «όχι» στον προκάτοχό του, Τζο Μπάιντεν, αλλά δεν μπορούν να πουν «όχι» σε εκείνον, υπαινισσόμενος τις ικανότητές του ως διαπραγματευτή. Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι παραμένουν δημόσια αμετακίνητοι στην άρνησή τους να δεχθούν Παλαιστίνιους. Ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «μια αδικία στην οποία δεν μπορούμε να συμμετέχουμε».

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ecosocialist (@eco_socialist)

Η Ιορδανία και η Αίγυπτος συγκαταλέγονται σταθερά στους τρεις κορυφαίους αποδέκτες στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ μετά το Ισραήλ, σύμφωνα με στοιχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της USAID. Το 2023, και οι δύο αραβικές χώρες έλαβαν περισσότερα από 1,5 δισ. δολάρια από την Ουάσινγκτον, ενώ το Ισραήλ έλαβε πάνω από 3,3 δισ. Και οι δύο χώρες έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει την ιδέα να δεχτούν Παλαιστίνιους, ενώ η εκδίωξη των κατοίκων της Γάζας έχει καταδικαστεί σθεναρά από τη Χαμάς, την Παλαιστινιακή Αρχή και περιφερειακές δυνάμεις όπως η Τουρκία. Όταν ρωτήθηκε αν η Σαουδική Αραβία έχει χαλαρώσει τους όρους της για εξομάλυνση σχέσεων με το Ισραήλ, ο Τραμπ υπαινίχθηκε ότι το βασίλειο δεν απαιτεί πλέον παλαιστινιακό κράτος ως προϋπόθεση για μια συμφωνία. Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι η δέσμευσή της για ένα παλαιστινιακό κράτος είναι «σταθερή και αμετακίνητη».

Η ιδέα της μεταφοράς Παλαιστινίων στην Αίγυπτο, την Ιορδανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα θεωρείται ευρέως ως εθνοκάθαρση του πολιορκημένου θύλακα και πιθανότατα θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο. Ένας Αιγύπτιος διπλωμάτης είπε στο Middle East Eye ότι το Κάιρο λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη ρητορική του Τραμπ και προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο αναστολής της ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας των 1,3 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, εάν η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθήσει να τη χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης. Ο Τραμπ διατηρεί γενικά καλές σχέσεις με τον Σίσι, τον οποίο είχε αποκαλέσει «αγαπημένο του δικτάτορα» το 2019. Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, ο Σίσι έχει ωφεληθεί από τη ρητορική του Τραμπ, καθώς του επιτρέπει να αγκαλιάσει τη δημοφιλή παλαιστινιακή υπόθεση, τη στιγμή που η Αίγυπτος παλεύει με σοβαρές οικονομικές κρίσεις. Η χώρα αντιμετωπίζει υποτίμηση του νομίσματος και υψηλό πληθωρισμό. Πέρυσι, εξασφάλισε πακέτο βοήθειας 7,6 δισ. δολαρίων από την ΕΕ, με συνδυασμό επιχορηγήσεων και προνομιακών δανείων. Αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας οργάνωσαν διαδηλώσεις στο πέρασμα της Ράφα την Παρασκευή, ως ένδειξη αντίστασης στις εκκλήσεις του Τραμπ. 

Πέρα από το ηθικό έγκλημα που συντελείται λοιπόν, υπάρχει και το πρακτικό ζήτημα. Ο πρόεδρος Σίσι γνωρίζει καλά ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε εθνική αυτοκτονία για τη χώρα του. Η παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων Παλαιστινίων θα πυροδοτούσε τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές, ενώ η αποδοχή ενός τέτοιου σχεδίου θα ισοδυναμούσε με συνενοχή στην εθνοκάθαρση της Γάζας. Και αυτό, ακόμα και η δικτατορική κυβέρνηση της Αιγύπτου δεν μπορεί να το επιτρέψει. Ο Σίσι μπορεί να είναι αυταρχικός, αλλά δεν είναι ανόητος - ξέρει ότι ένα τέτοιο παιχνίδι δεν θα έχει καλή κατάληξη για τον ίδιο.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Middle East Eye (@middleeasteye)

Η εξοργιστική απάθεια του Τραμπ απέναντι στη μοίρα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων ίσως συνοδεύεται και από τον γνωστό του νεποτισμό: Αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως θέλει, ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, ίσως μπορέσει να αναπτύξει τα παραθαλάσσια ξενοδοχεία στη Γάζα που είχε διαφημίσει πέρυσι. Και τώρα, με τον ίδιο τον Τραμπ να πιέζει την Αίγυπτο και την Ιορδανία να δεχθούν Παλαιστίνιους πρόσφυγες, είναι σαφές πως το σχέδιο έχει πάρει μπρος: εκκαθάριση της Γάζας από τον ντόπιο πληθυσμό, εκμετάλλευση της γης για τουριστική ανάπτυξη και μια ακόμα "επιτυχία" στο portfolio του Προέδρου.

Ας ελπίσουμε ότι ΚΑΙ αυτή τη φορά ο Τραμπ θα λειτουργήσει σαν σκυλί που γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει. Έχει τη συνήθεια να εκτοξεύει ακραίες απειλές και να παρουσιάζει σχέδια που φαίνονται επιθετικά, αλλά στο τέλος είτε αποτυγχάνει να τα υλοποιήσει, είτε υποχωρεί όταν βρει αντίσταση. Έτσι και τώρα, μπορεί να πιέζει την Αίγυπτο, μπορεί να παρουσιάζει τη Γάζα σαν το νέο του Μαϊάμι, αλλά η πραγματικότητα απ’ ότι φαίνεται δεν πρόκειται να του επιτρέψει να το κάνει. Η Ιορδανία έχει ήδη απορρίψει την ιδέα, η Αίγυπτος έχει τραβήξει κόκκινη γραμμή και οι διεθνείς αντιδράσεις είναι τόσο έντονες, που ακόμα και οι δικοί του διπλωμάτες προσπαθούν να τον σταματήσουν.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι αυτή η ανόητη ρητορική δεν είναι αθώα. Δεν είναι απλώς ένα συνομωσιολογικό σενάριο, αλλά μια ανοιχτή πολιτική πρόταση. Ακόμα κι αν το σχέδιο του Τραμπ αποτύχει, κάνει το έγκλημα να μοιάζει φυσιολογικό, όπως και την ιδέα ότι η Γάζα δεν ανήκει πλέον στους Παλαιστίνιους αλλά στους ισχυρούς της Δύσης, που θα αποφασίσουν ποιος ζει, ποιος πεθαίνει και ποιος κάνει διακοπές στις καταπατημένες παραλίες της. Και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο από όλα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
NEWS
Save