Γράφει η Τατιάνα Γιομπαζολιά, Κλινική Ψυχολόγος MSC
Αν κάτι μας κατακλύζει στην καθημερινή μας ζωή, αυτό είναι σίγουρα το άγχος. Άγχος για τη δουλειά, για τα οικονομικά, για τις σχέσεις, για το αν θα προλάβουμε το επόμενο ραντεβού, άγχος για όλα σχεδόν. Τι θα λέγατε όμως αν μαθαίνατε πως η κλιματική αλλαγή και γενικότερα η σταδιακή καταστροφή του περιβάλλοντος αποτελούν σημαντική πηγή άγχους για κάποιους ανθρώπους;
Το μέγεθος του φαινομένου, και η συνειδητοποίηση ότι είναι απλώς ένας άνθρωπος ανάμεσα στα δισεκατομμύρια του πλανήτη, τους κάνει να αισθάνονται ανίσχυροι. Έτσι λοιπόν, οι ειδικοί οδηγήθηκαν στο φαινόμενο του eco-anxiety –οικολογικό άγχος- το οποίο περιγράφεται από το περιοδικό Psychology Today ως «μια αρκετά πρόσφατη ψυχολογική διαταραχή που πλήττει έναν αυξανόμενο αριθμό ατόμων που ανησυχούν για την περιβαλλοντική κρίση». Δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες στατιστικές για τον επιπολασμό του φαινομένου, αλλά κάποιοι ειδικοί έχουν παρατηρήσει αύξηση.
Το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο για τις ψυχικές διαταραχές (DSM), δεν περιλαμβάνει ακόμη το οικολογικό άγχος ως συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά ο Αμερικανικός Ψυχολογικός Σύλλογος (American Psychological Association) εξέδωσε το 2017 μια μελέτη, η οποία αναφέρει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία, αναφέροντας τον όρο «οικολογικό άγχος». Συγκεκριμένα το προσδιορίζει ως «χρόνιο φόβο περιβαλλοντικής καταστροφής». Περιγράφεται ως πηγή άγχους που προκαλείται «παρακολουθώντας τις αργές και φαινομενικά αμετάκλητες επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, και ανησυχώντας για το μέλλον για τον εαυτό του, τα παιδιά και τις επόμενες γενιές». Προσθέτει πως μερικοί άνθρωποι «επηρεάζονται βαθιά από συναισθήματα απώλειας, αδυναμίας και ματαίωσης επειδή αισθάνονται ανίκανοι να επηρεάσουν την πορεία της κλιματικής αλλαγής». Το συναίσθημα της ματαίωσης είναι το κυρίαρχο, και συχνά επαγγελματίες που εργάζονται στο χώρο, όπως περιβαλλοντολόγοι ή εργαζόμενοι σε μη κυβερνητικές οργανώσεις για το κλίμα, υποφέρουν από αυτό.