Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
26.06.2022

«Δεν είχα τίποτα να προσφέρω σε αυτό το παιδί» 

Την ώρα που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, 7 διάσημες γυναίκες μιλούν ανοιχτά για την απόφασή τους να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη.

Επιμέλεια Κειμένου: Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

παιδί

Την Παρασκευή (24/06) το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αποτελούμενο από 9 ισόβια μέλη, εκ των οποίων μόνο τρεις είναι γυναίκες, αποφάσισε πως το δικαίωμα στην πρόσβαση σε ασφαλή άμβλωση για όσες γυναίκες επιθυμούν να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη, δεν θα προστατεύεται πια από το Σύνταγμα, όπως συνέβαινε τα τελευταία 50 χρόνια, αλλά θα είναι στην δικαιοδοσία της κάθε πολιτείας να θεσπίσει ανάλογους νόμους.  Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε πολλές από τις πολιτείες των ΗΠΑ οι αμβλώσεις θα είναι πια παράνομες και όποια γυναίκα επιθυμεί να μην συνεχίσει την εγκυμοσύνη της θα κινδυνεύει μέχρι και με φυλάκιση. 

Τέτοιες αποφάσεις το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυξάνεται ο αριθμός των αμβλώσεων που γίνονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, θέτοντας την ζωή χιλιάδων γυναικών σε κίνδυνο. Η άμβλωση είναι μια από τις ασφαλέστερες ιατρικές διαδικασίες όταν εκτελείται από κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης σε συνθήκες υγιεινής. Τέτοιες απαγορεύσεις το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εξαναγκάζουν τις γυναίκες και όσα άτομα μπορούν να κυοφορήσουν, να καταφύγουν σε παράνομες, μη ασφαλείς αμβλώσεις, που μπορούν να τους στερήσουν μέχρι και τη ζωή τους.

 Μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ είναι 31 οι πολιτείες που είτε έχουν απαγορεύσει ολοκληρωτικά τις αμβλώσεις, είτε έχουν θέσει πολύ αυστηρούς περιορισμούς. Μάλιστα, σε πολιτείες όπως το Τέξας, ιδιώτες πολίτες θα μπορούν να ασκήσουν μήνυση εναντίον οποιουδήποτε προχωρά σε έκτρωση ή «βοηθά και υποκινεί» μια διαδικασία. 

Όπως ήταν φυσικό η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει τον ιστορικό νόμο Roe v. Wade, που νομιμοποιεί και διασφαλίζει το δικαίωμα στην άμβλωση σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τις 22 Ιανουαρίου του 1973, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε μεγάλη μερίδα του αμερικανικού λαού. Μάλιστα, πολλές ήταν και εκείνες οι διάσημες γυναίκες που με αφορμή την απόφαση αυτή μίλησαν ανοιχτά για την δική τους επιλογή να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη, η καθεμία για τους δικούς της λόγους. 

Nicki Minaj

Νόμιζα πως θα πεθάνω. Ήμουν απλά μια έφηβη. Ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που έχει κάνει στη ζωή μου. Θα ήταν ειρωνικό αν ξαφνικά έλεγα πως δεν υποστηρίζω το δικαίωμα των γυναικών να προσχωρήσουν σε άμβλωση. Εγώ δεν ήμουν έτοιμη. Δεν είχα τίποτα να προσφέρω σε αυτό το παιδί. 

Uma Thurman

Η επιλογή μου να προχωρήσω σε έκτρωση, ήταν το πιο σκοτεινό μου μυστικό μέχρι σήμερα. Είμαι πια 51 χρονών και μοιράζομαι αυτό μου το μυστικό μαζί σας από το σπίτι στο οποίο μεγάλωσα τα τρία μου παιδιά, που είναι η χαρά και η περηφάνεια μου. Τότε είχα μόλις ξεκινήσει την καριέρα μου και δεν είχα τα μέσα να προσφέρω ένα σταθερό σπίτι σε αυτό το παιδί, αλλά ούτε και στον εαυτό μου. Αποφασίσαμε μαζί με την οικογένειά μου ότι θα διέκοπτα την εγκυμοσύνη. Η καρδιά μου είχε ραγίσει... πονούσα φρικτά, αλλά δεν παραπονέθηκα. Είχα εξωτερικεύσει τόση πολλή ντροπή, που πίστευα ότι μου άξιζε ο πόνος.

Jameela Jamil

Έκανα μια έκτρωση όταν ήμουν νέα και ήταν η καλύτερη απόφαση που έχω πάρει ποτέ. Και για μένα, αλλά και το παιδί, το οποίο δεν ήθελα και για το οποίο δεν ήμουν έτοιμη ούτε ψυχολογικά ούτε οικονομικά. Τόσα παιδιά καταλήγουν κάθε χρόνο σε ανάδοχες οικογένειες και τόσες ζωές καταστρέφονται.

Phoebe Bridgers 

παιδί

Προχώρησα σε έκτρωση τον περασμένο Οκτώβριο που ήμουν σε tour. Πήγα σε μια από τις κλινικές των Planned Parenthood και μου έδωσαν ένα χάπι για να μπορέσω να αποβάλλω. Ήταν όλα πολύ εύκολα. Όλοι έχουν δικαίωμα σε μια τέτοια ασφαλή συνθήκη.

Whoopi Goldberg 

παιδί

Έμαθα ότι ήμουν έγκυος όταν ήμουν 14 χρονών. Είχε σταματήσει να μου έρχεται περίοδος. Δεν είπα τίποτα σε κανέναν. Πανικοβλήθηκα. Έκανα καυτά μπάνια. Ήπια διάφορα βοτάνια που μου είπαν φίλες μου. Ένα από αυτά περιλάμβανε ουίσκι, οινόπνευμα, μαγειρική σόδα και κάποιου είδους κρέμα. Τα ανακάτεψα όλα και το ήπια. Αρρώστησα χειρότερα από ποτέ. Εκείνες τις στιγμές πιο πολύ με φόβιζε το να πρέπει να εξηγήσω στους δικούς μου τι έχω, παρά να πάρω μια κρεμάστρα και να πάω στο πάρκο, κάτι το οποίο και έκανα τελικά.

Stevie Nicks 

παιδί

Αν δεν είχα κάνει τότε εκείνη την έκτρωση, είμαι σίγουρη ότι δεν θα είχαν δημιουργηθεί ποτέ οι Fleetwood Mac. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορούσα να μεγαλώσω ένα παιδί και να δουλεύω όσο σκληρά δούλευα. Έκανα και πολλά ναρκωτικά τότε... Ήξερα ότι η μουσική που κάναμε θα γιάτρευε τις ψυχές χιλιάδων ανθρώπων και τότε σκέφτηκα πως αυτό ήταν το πιο σημαντικό. Δεν υπήρχε άλλη μπάντα που είχε δύο γυναίκες lead singers και δύο γυναίκες να γράφουν τα τραγούδια. Αυτή ήταν η δική μου αποστολή.

Jemima Kirke 

παιδί

Έτσι όπως ήταν τότε η ζωή μου, δεν θα μπορούσα να μεγαλώσω ένα υγιές και ευτυχισμένο παιδί, έτσι αποφάσισα να προχωρήσω σε έκτρωση. Δεν μπορούσα να το πω στην μητέρα μου και έπρεπε να πληρώσω με τα δικά μου λεφτά. Άδειασα ολόκληρο τον τραπεζικό μου λογαριασμό και πήρα και μερικά λεφτά από τον τότε συντροφό μου. Πάντα πίστευα ότι τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών είναι κάτι το οποίο πρέπει να συζητιέται ανοιχτά, αλλά βλέπω ακόμα ότι ο τερματισμός μια εγκυμοσύνης αποτελεί θέμα ταμπού.

 

Με πληροφορίες από το BuzzFeed.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
NEWS
Save