Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
21.10.2021

Λευτέρη Πετρούνια, τα κορίτσια της αμερικανικής ενόργανης κέρδιζαν χρυσά, την ίδια ώρα που κακοποιούνταν σεξουαλικά

Από την υπόθεση Larry Nassar στις ΗΠΑ, μέχρι το #MeToo που ξεκίνησε η Σοφία Μπεκατώρου στην Ελλάδα, η σεξουαλική κακοποίηση στον χώρο του αθλητισμού τίθεται υπό αμφισβήτηση ακόμη και από άντρες που μοιράστηκαν το ίδιο στάδιο με κάποια από τα θύματα.

Alexandra Raisman, Madison Kocian, Lauren Hernandez, Gabrielle Douglas και Simone Biles ποζάρουν με τα χρυσά τους μετάλια μετά τον τελικό του σύνθετου ομαδικου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. (EPA/TATYANA ZENKOVICH)

Το 2012 η McKayla Maroney κατέκτησε ένα χρυσό και ένα ασημένιο μετάλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, λίγες ώρες μετά είδε το πρόσωπό της γίνεται meme και να φιγουράρει παντού. Η 16χρονη τότε, πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής δεν ήταν ενθουσιασμένη με την δεύτερη θέση που κατέκτησε στον τελικό του άλματος, που ήταν ένα από τα πιο δυνατά της όργανα. Σε συνέντευξη που έδωσε φέτος, η Maroney αποκάλυψε πως είχε σπάσει το πόδι της κατά την διάρκεια μιας προπόνησης, αλλά ο Larry Nassar, ομοσπονδιακός γιατρός της ομάδας των ΗΠΑ είπε ψέμματα στον προπονητή τους. 

Ο Nassar ήταν γιατρός της ομοσπονδίας γυμναστικής των ΗΠΑ επί 18 χρόνια, ώσπου το 2015 άρχισαν να γίνονται εναντίον του καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση. Τον Φεβρουάριο του 2017 οι γυμνάστριες  Jeanette Antolin, Jessica Howard και Jamie Dantzscher αποκάλυψαν σε τηλεοπτική τους συνέντευξη πως τις είχε κακοποιήσει σεξουαλικά. Κάπως έτσι, άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου και δεκάδες αθλήτριες της ενόργανης άρχισαν να αποκαλύπτουν πως είχαν πέσει και εκείνες θύματα του ανθρώπου που υποτίθεται πως έπρεπε να τις προστατεύει και να τις θεραπεύει. Η χρυσή και ασημένια Ολυμπιονίκης, McKayla Maroney, χρησιμοποιώντας το #MeToo, έγραψε στον λογαριασμό της στο twitter πως ο Nassar την κακοποιούσε σεξουαλικά από το 2008 που ήταν μόλις 13 ετών, μέχρι και όταν αποσύρθηκε από τον αθλητισμό το 2016.

Το διάσημο meme της Ολυμπιονίκη των ΗΠΑ, έχει τίτλο "McKayla Maroney is not impressed".

Το κορίτσι που είδε το πρόσωπό της να γίνεται meme, δεν ήταν τελικά απλά μια κακομαθημένη γυμνάστρια, αλλά μια κοπέλα που βασανιζόταν. Η Maroney έκανε μήνυση στον Nassar, στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, την Ολυμπιακή Ομοσπονδία των ΗΠΑ και την Αμερικανική Ομοσπονδία Ενόργανης Γυμναστικής. Στη μήνυσή της, η Ολυμπιονίκης κατηγορούσε την Ομοσπονδία πως προσπάθησε να συγκαλύψει το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης, προσφέροντας της 1,25 εκατομμύρια δολάρια αν υπέγραφε ιδιωτικό συμφωνητικό πως δεν θα έκανε αποκάλυπτε τα όσα της είχαν συμβεί. Ο δικηγόρος της αποκάλεσε τον Nassar «παιδόφιλο γιατρό».

H χρυσή Ολυμπιονίκης και αρχηγός της ομάδας των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και του Ρίο, Aly Raisman, ήταν μόλις 15 χρονών όταν έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον ίδιο γιατρό. Η ίδια έκανε την αποκάλυψη σε τηλεοπτική εκπομπή. «Έχω δώσει εκατοντάδες συνεντεύξεις, αλλά αυτή είναι η πιο σημαντική», είχε δήλωσει τότε. «Όλα αυτά συνέβαιναν ενώ εκπροσωπούσα την χώρα. Γιατί ασχολούμαστε με το γεγονός ότι τα κορίτσια δεν μίλησαν νωρίτερα, αλλά όχι με την κουλτούρα βιασμού στον αθλητισμό;», είχε συμπληρώσει. «Θέλω να είμαι μέρος της αλλαγής, ώστε καμία κοπέλα να μην χρειαστεί να περάσει όσα πέρασα εγώ». Φήμες για την συμπεριφορά του Nassar είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, αλλά μέχρι το 2015 δεν είχε γίνει καμία κίνηση για να καθαιρεθεί από την θέση του. Πάνω από 265 νεαρά κορίτσια υπήρξαν θύματα του Larry Nassar, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την θέση και την ισχύ του τις κακοποιούσε σεξουαλικά. 

Lauren Hernandez, Alexandra Raisman, Simone Biles, Gabrielle Douglas και Madison Kocian, ετοιμάζονται να αγωνιστούν στο σύνθετο ομαδικό της ενόργανης γυμναστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. (EPA/HOW HWEE YOUNG)

Τον Σεπτέμβριο του 2021 η Simone Biles, κάτοχος 7 Ολυμπιακών μεταλίων, η Aly Raisman, κάτοχος 6 Ολυμπιακών μεταλιών, η McKayla Maroney, κάτοχος 2 Ολυμπιακών μεταλίων και η Maggie Nichols, κάτοχος 2 μεταλίων σε παγκόσμια πρωταθλήματα, κατέθεσαν μπροστά στη δικαστική επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ, καταγγέλοντας τον λανθασμένο χειρισμό της έρευνας από το FBI«Κατηγορώ τον Larry Nassar και κατηγορώ, επίσης, ένα ολόκληρο σύστημα που του επέτρεψε να διαπράξει την κακοποίηση», δήλωσε η Biles που θεωρείται η κορυφαία γυμνάστρια όλων των εποχών. Εκτός από την αποτυχία του FBI στην υπόθεση, είπε ότι το σωματείο της εθνικής ομάδας και η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών «γνώριζαν ότι με κακοποίησε ο επίσημος γιατρός της ομάδας τους πολύ πριν ενημερωθώ εγώ ότι γνώριζαν. Αξίζουμε απαντήσεις. Πραγματικά, φαίνεται ότι το FBI έκλεισε τα μάτια. Φτάνει. Αρκετά.» 

«Όχι μόνο το FBI δεν ανέφερε την κακοποίησή μου, αλλά όταν τεκμηρίωσαν την έκθεσή μου 17 μήνες αργότερα, διατύπωσαν εντελώς ψευδείς ισχυρισμούς γι΄ αυτά που είπα», είπε η McKayla Maroney, με τον θυμό να είναι έκδηλος στη φωνή της. Η Αμερικανίδα γυμνάστρια δήλωσε πώς το 2015 μιλούσε επί τρεις ώρες στο τηλέφωνο με πράκτορες του FBI, αποκαλύπτοντας τους λεπτομέρειες της ιστορίας της που ούτε η μητέρα της ήξερε, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Ωστόσο, ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης αποκάλυψε μόλις τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους σε έκθεση του τα όσα είπε η πρωταθλήτρια στο FBI.

Simone Biles, McKayla Maroney, Aly Raisman και Maggie Nichols ετοιμάζονται να καταθέσουν μπροστά στην δικαστική επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ. (EPA/SAUL LOEB / POOL)

Ο Larry Nassar καταδικάστηκε σε 60 χρόνια φυλάκιση το 2017 και σε 40 έως 175 χρόνια το 2018 για σεξουαλικές επιθέσεις σε περισσότερους από 250 γυμνάστριες, κυρίως ανήλικες, τις οποίες διέπραττε επί δύο δεκαετίες στην ομοσπονδία γυμναστικής ή στο κρατικό πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, όπου εργαζόταν. Μετά την αποκάλυψη η ομοσπονδία των ΗΠΑ υιοθέτησε μια νέα «πολιτική ασφαλούς αθλητισμού», η οποία απαιτεί «υποχρεωτική αναφορά» υποψιών σεξουαλικής κακοποίησης.

Στην χώρα μας την πρώτη αποκάλυψη για σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο του αθλητισμού έκανε η Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας, Σοφία Μπεκατώρου, δίνοντας έτσι βήμα σε δεκάδες άλλες γυναίκες να βγουν μπροστά και να μιλήσουν για τα όσα έχουν υποστεί στα χέρια ιθυνόντων του αθλητισμού, αλλά και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους. Χάρη στο θάρρος και την δύναμη της Σοφίας Μπεκατώρου, το κίνημα #MeToo έφτασε επιτέλους και στην Ελλάδα. 

Simone Biles, McKayla Maroney, Aly Raisman και Maggie Nichols καταθέτουν στην δικαστική επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ, κοτηγορώντας το FBI για λανθασμένο χειρισμό της έρευνας.  (EPA/Graeme Jennings / POOL)

«Αν, αν υπήρξαν, γιατί δεν είμαι σίγουρος, δεν έχω δει κάτι, μεμονωμένα περιστατικά, λυπάμαι πολύ. Όμως, δεν έχω δει αθλητή που να βρίσκεται στα “φώτα” και έχει υλοποιήσει τους στόχους του να έχει τέτοιο παράπονο. Ότι κι αν σημαίνει αυτό», δήλωσε ο χρυσός Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας, αμφισβητώντας εμμέσως πλην σαφώς τις καταγγελίες για σεξουαλική βία στον χώρο του αθλητισμού και αφήνοντας να εννοηθεί πως όσοι κάνουν τέτοιες καταγγελίες, το κάνουν για να προβληθούν. Οι δηλώσεις αυτές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν το λιγότερο απογοητευτικές, ειδικά από έναν αθλητή της ενόργανης, ο οποίος δύο μήνες πριν αγωνιζόταν στο ίδιο στάδιο με την Simon Biles, μια από τις επιζώσες των επιθέσεων του Larry Nassar, η οποία καμιά ανάγκη δεν έχει από προβολή.

Για την ιστορία οι Aly Raisman, McKayla Maroney, Gabby Douglas και Simone Biles, τέσσερα μόνο από τα εκατοντάδες θύματα του ομοσπονδιακού γιατρού της ενόργανης των ΗΠΑ, έχουν κατακτήσει συνολικά 18 Ολυμπιακά μετάλια και έχουν γράψει ήδη ιστορία, εμπνέοντας χιλιάδες μικρά κορίτσια να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Δεν χρειάζονται να κερδίσουν τα φώτα της δημοσιότητας με οτιδήποτε άλλο εκτός των επιδόσεών τους. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
NEWS
Save