Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
18.05.2021

Γιατί επισκέφθηκε τώρα ο Δένδιας την Παλαιστίνη;

Δύο πολιτικοί και ένας διεθνολόγος σχολιάζουν στην Αναστασία Βαϊτσοπούλου το ρόλο που αναλαμβάνει η Ελλάδα στη μείζονα κρίση της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για κίνηση ουσίας, που θα έχει καρπούς, ή για ανώδυνη διπλωματία;

Μια αιματοχυσία δίχως τέλος. Τρόμος στους δρόμους της πολύπαθης Γάζας και της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ. Καταστροφές. Μπαράζ επιδρομών του ισραηλινού στρατού εδώ και μέρες από το βορρά μέχρι το νότο της Παλαιστίνης. Μπροστά σε αυτήν την ανεξέλεγκτη κατάσταση, το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας κοιτάει μουδιασμένο και εκφράζει την ανησυχία του, χωρίς όμως στην πράξη να κάνει τίποτα.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ έδωσαν πράσινο φως στην πώληση «έξυπνων» οπλικών συστημάτων στο Ισραήλ, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων, για την οποία είχε ενημερωθεί το Κονγκρέσο στις 5 Μαΐου, λίγες μόλις ημέρες πριν οι Ισραηλινές δυνάμεις ξεκινήσουν τους βομβαρδισμούς, σκοτώνοντας σχεδόν 200 Παλαιστίνιους, τραυματίζοντας περισσότερους από 1.200 και εκτοπίζοντας δεκάδες χιλιάδες. Ως «εγκληματική εμπλοκή» χαρακτήρισε την απόφαση αυτή της κυβέρνησης Biden, ο Yousef Munayyer, ένας Παλαιστίνιος-Αμερικανός συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής. 

Χτες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνάντησε στην Αθήνα τον Παλαιστίνιο πρέσβη Μαρουάν Τουμπάσι, ο οποίος έχει δηλώσει «βαθιά απογοητευμένος» με τη φιλο-ισραηλινή στάση της Ελλάδας. Ενώ σήμερα, ο Νίκος Δένδιας, μετά την προ ημερών ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ, η οποία δέχτηκε πολλή κριτική για το ότι παρουσιάζει αποπροσανατολιστικά την πλευρά του Ισραήλ ως την αμυνόμενη πλευρά, ενώ μπορεί να δει κανείς όλες τις επιθέσεις εδώ, θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών στη Ραμάλα, το διοικητικό κέντρο του Κράτους της Παλαιστίνης, έχοντας συναντήσει στο μεταξύ και τον Ισραηλινό ομόλογο του. 

Μετά τη διαχρονικά φιλοπαλαιστινιακή στάση που είχε η χώρα μας, η πολυεπίπεδη συνεργασία με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια «ντροπιάζει τον ελληνικό λαό, το κίνημα ειρήνης, το ανθρωπιστικό κίνημα και ιδιαίτερα, το αντιμπεριαλιστικό κίνημα», όπως δηλώνει ο Κώστας Ήσυχος, πρώην υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει απλά μια στάση ίσων αποστάσεων, αλλά θα έλεγα, μια στάση φίλα προσκείμενη προς το Ισραήλ».

«Οι τελευταίες ημέρες υπήρξαν δραματικές και φρικτές για ολόκληρη την ανθρωπότητα, αλλά ιδιαίτερα για τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι βιώνουν έναν ανελέητο πόλεμο, δυσανάλογο σε όπλα σε τεχνογνωσία και σε αγριότητα. Το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να αποδεχθεί την πρόταση να ταξιδέψει στη Ραμάλα», συμπληρώνει. «Νομίζω ότι η επίσκεψη Δένδια προσπαθεί να ισορροπήσει με έναν άτεχνο και “άσχημο” τρόπο. Μια επίσκεψη στη Ραμάλα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο του Παλαιστινιακού λαού, αλλά ούτε να εφαρμοστεί πρακτικά σε πολιτικό και διεθνές επίπεδο το αυτονόητο: να σταματήσει άμεσα η σφαγή»

Ο πολιτικός επιστήμων και διεθνολόγος Θόδωρος Τσίκας σχολιάζει για την επικείμενη επίσκεψη: «Είναι καλό η χώρα να έχει θέση στα προβλήματα της περιοχής. Η Ελλάδα είναι χώρα της ανατολικής Μεσογείου και πρέπει να την ενδιαφέρει η Μέση Ανατολή. Βέβαια, η Ελλάδα δεν μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο για την κατάπαυση του πυρός στο Παλαιστινιακό. Υπάρχουν μεγαλύτερες δυνάμεις, όπως η Αμερική, οι οποίες θα μπορούσαν να παρέμβουν απευθείας. Ωστόσο, θα πρέπει η χώρα μας να υποστηρίζει το διεθνές δίκαιο και να τοποθετείται υπό αυτήν την σκοπιά».

Θεωρεί ότι η κίνηση αυτή της κυβέρνησης είναι «περισσότερο σαν μια εκδήλωση συμβολισμού ανάμειξης στα προβλήματα. Πρέπει να εξισορροπήσει τη θέση της. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει πολύ προχωρημένες σχέσεις με το Ισραήλ. Αυτό δεν είναι λάθος, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχει μονομερή άποψη στα προβλήματα της περιοχής. Η Παλαιστίνη είναι κι αυτή μια πλευρά που έχει ρόλο στο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής και είναι καλό η Ελλάδα να έχει και με αυτούς επαφές».

Από την άλλη πλευρά, ο Μιχάλης Κριθαρίδης, Εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, δηλώνει: «Ο κ. Δένδιας, μετά το πρόσφατο εγκληματικό ατόπημα του Υπουργείου Εξωτερικών συνάντησε σήμερα τον Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα. Πέραν της ανακοίνωσης της συνάντησης, δεν είδαμε να ανακοινώνεται και το τι ακριβώς συζητήθηκε σε αυτήν. Και τι να μας πει άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών του κ. Μητσοτάκη που όπως και ο προκάτοχός του ο κ. Τσίπρας αποτελούν στενούς συμμάχους του μακελάρη του Παλαιστινιακού λαού, του φίλου τους “Μπίμπι” Νετανιάχου». 

Στη συνέχεια, προτείνει «να σταματήσουν οι ελληνικές μνημονιακές κυβερνήσεις να υποθάλπουν τα εγκλήματα του καθεστώτος Νετανιάχου σε βάρος των Παλαιστινίων, που δημιουργεί ένα απαρτχάιντ με την ανοχή και τη συνενοχή της Δύσης και να αναγνωρίσει επιτέλους η χώρα μας το κράτος της Παλαιστίνης, όπως έχει ζητήσει καιρό τώρα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, με ερώτησή του στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, αλλά και όπως έλεγε προεκλογικά το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ πριν την συνθηκολόγησή του σε όλα τα πεδία». 

Αυτό που έχει σημασία, κατά τον Κώστα Ήσυχο, είναι «να μην μείνουμε μόνο σε τυπικές επισκέψεις, αλλά ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση και γενικά, ο ελληνικός λαός, με απλόχερο τρόπο να εκφράσουν την αμέριστη αλληλεγγύη τους και με πρακτικά μέτρα. Όχι μόνο υποστηρίζοντας το δίκαιο αίτημα του παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη πατρίδα στα σύνορα του ‘67 και το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους. Αλλά κυρίως, στον ανθρωπιστικό τομέα, να υπάρξει και η δυνατότητα τα πάρα πολλά παιδιά που είναι τραυματισμένα στη Γάζα, να μπορέσουν να θεραπευτούν και να τα κάνουν δεκτά σε ελληνικά νοσοκομεία».

Η ελληνική πλευρά, όπως δηλώνει, «θα μπορούσε να ήταν ουσιαστικά ένα μάθημα ανθρωπιάς και ζωής για την Ευρώπη και ολόκληρο τον πλανήτη. Ελπίζω η ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες αλληλεγγύης και να απαλλαχθεί ο παλαιστινιακός λαός από αυτήν την βαρβαρότητα, ζητώντας από την διεθνή κοινότητα να σταματήσει άμεσα και τώρα αυτή η ανελέητη γενοκτονική λογική από την πλευρά των ισραηλινών δυνάμεων».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς οι X-Men γίνονται ξανά ο Μεσσίας της Marvel

Πώς οι X-Men γίνονται ξανά ο Μεσσίας της Marvel
Η μεγάλη γιορτή των cosplayers στο AnimeJapan 2024
ΣΚΑΝΕΡ
31.03.2024
Η Ζωή Μυλωνά πιστεύει πως η Αθήνα είναι ακόμα μια προσιτή και όμορφη πόλη
ΘΕΑΤΡΟ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Οι εκατόν είκοσι ημέρες των Σοδόμων»: Το έργο του Μαρκησίου ντε Σαντ ξεπερνάει τα πλέον ανατριχιαστικά οράματα της Κόλασης
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
Σύγχρονη διαβίωση και επαγγελματικός χώρος μαζί, σε ένα διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους
DESIGN
30.03.2024
Ο Thomas Brag ήρθε στην Ελλάδα για να ανακαλύψει αν είναι η πιο καταθλιπτική χώρα στην Ευρώπη
ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Πήγαμε στην παγκόσμια πρεμιέρα του Scoop, της νέας ταινίας του Netflix με πρωταγωνίστρια την Τζίλιαν Άντερσον
ΣΙΝΕΜΑ
Περί αρρενωπότητας και… άλλων δαιμονίων
ΘΕΑΤΡΟ
29.03.2024
NEWS
Save