Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
30.01.2021

Έτσι μπορείτε να “Φάτε τους Πλούσιους”

Πως οι μετοχές μιας αλυσίδας καταστημάτων video gaming έγιναν ο δούρειος ίππος της Wall Street.

Φωτογραφία: Γεράσιμος Δομένικος / FOSPHOTOS

Η GameStop είναι μια μεγάλη αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων video gaming, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε παρακμή εξαιτίας της ανόδου του online περιεχομένου και της σταδιακής κατάργησης του DVD. Όλοι πια κατεβάζουν τα παιχνίδια από το ίντερνετ χωρίς να χρειάζεται να αγοράσουν τους δίσκους από τα μαγαζιά, όπως συνέβη με τις streaming υπηρεσίες που οδήγησε στο κλείσιμο των video club. Η πανδημία το 2020 την έφερε σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, εμφανίζοντας ζημιές 280 εκατομμυρίων δολαρίων και  αναγκάζοντάς την σε κλείσιμο πολλών καταστημάτων της. Η μετοχή της βρέθηκε στο στόχαστρο επιθετικών κεφαλαίων τα οποία σόρταραν στην πτώση της. Από τον Απρίλιο του 2020 ο γνωστός και από την ταινία The Big Short Δόκτωρ Μάικλ Μπέρι, είχε στοιχηματίσει μέσω των επενδυτικών κεφαλαίων του στην πτώση της μετοχής της. Οι μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες της Wall Street ακολούθησαν, βρίσκοντας ένα εύκολο θύμα και τρόπο να βγάλουν κέρδη.

Κατάστημα GameStop στην Μασαχουσέτη, ΗΠΑ. EPA/CJ GUNTHER

Αυτό που ακολούθησε όμως δεν θα μπορούσε να το προβλέψει κανείς: Από τις 28 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και 28 Ιανουαρίου 2021, η μετοχή της GameStop ανέβηκε 1555% προκαλώντας ένα σεισμό στην Wall Street τρομάζοντας τους παραδοσιακούς επενδυτές.

Τι ακριβώς συνέβη: Την ώρα που το κατεστημένο της Wall Street σορτάριζε πάνω στην πτώση της μετοχής της GameStop, χιλιάδες online μικροεπενδυτές παίρνοντας πληροφορίες μέσω social media και κυρίως μέσω του wallstreetbets, ένα πολυπληθές χρηματιστηριακό φόρουμ στο reddit, στόχευαν το σορτάρισμα τους. Με μαζικές αγορές μετοχών εκτόξευσαν την τιμή της, με αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιων κεφαλαίων για τους μεγαλοεπενδυτές που είχαν σορτάρει στην πτώση της. Ο Μάικλ Μπέρι χαρακτήρισε την όλη κατάσταση ως αφύσικη, παρανοϊκή και επικίνδυνη, έχοντας ήδη αποσύρει τις τοποθετήσεις του απέναντι στη μετοχή της GameStop.     

Η δημοφιλής χρηματιστηριακή online πλατφόρμα Robinhood αναγκάστηκε να σταματήσει την αγοραπωλησία της μετοχής αφού η ζήτηση υπήρξε πρωτόγνωρη. Την ίδια ώρα στη Βρετανία οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να αποθαρρύνουν τους μικροεπενδυτές, συστήνοντας αυτοσυγκράτηση και τονίζοντας πως ο κίνδυνος να χάσει κάποιος τα χρήματά του είναι πολύ μεγάλος.

Το ράλλι της μετοχής έγινε viral στο κοινωνικά δίκτυα με τον Ellon Musk να τουιτάρει το wallstreetbets, και η ιστορία να αποκτά διαστάσεις κοινωνικοπολιτικής σύγκρουσης τύπου Occupy Wall Street της οικονομικής κρίσης του 2008. O Chamath Palihapitiya δισεκατομμυριούχος επενδυτής της Silicon Valley με επικριτική στάση απέναντι στην Wall street, αγόρασε μετοχές της GameStop αναφέροντας σε συνέντευξη του στο CNBC πως αυτό που συμβαίνει είναι μια γνήσια αντίδραση εναντίον του οικονομικού κατεστημένου της Wall Street. «Πολλοί από τους μικροεπενδυτές πήγαιναν ακόμα σχολείο στην οικονομική κατάρρευση του 2008, οι γονείς τους έχασαν τα σπίτια τους και τις δουλειές τους χωρίς να έχουν καμία στήριξη από πουθενά την ώρα που οι υπεύθυνοι της κρίσης, οι μεγαλοεπενδυτές της Wall Street, αυτοί που πήραν τα ρίσκα σωζόντουσαν με χρήματα του δημοσίου».

Πολλοί βλέπουν ομοιότητες με την εισβολή στο Καπιτώλιο σε αυτή την ιστορία. Ένα ανομοιόμορφο θυμωμένο πλήθος, το οποίο τρέφεται από τους αλγόριθμους των social media και στρέφεται εναντίων των θεσμών. Καθημερινοί άνθρωποι που μπήκαν στο online traiding μέσα από τον εγκλεισμό της πανδημίας, φιλόδοξοι χρηματιστές, θυμωμένος κόσμος εξαιτίας της οικονομικής ανισότητας και ένα νέο είδος ακτιβιστών χρηματιστών της αμερικανικής tech κοινότητας, όπως ο Chamath Palihapitiya, ο οποίος δήλωσε πως θα δωρίσει τα κέρδη του από την τοποθέτηση στη μετοχή της GameStop στο Barstool Sports' small business relief fund.

Όπως λέει και ο 27χρονος καλιφορνέζος πάστορας Justin Speak ο οποίος έβγαλε 1700 δολάρια αγοράζοντας μετοχές της GameStop: «Υπάρχει μια κάθαρση στο να βγάλεις λίγα χρήματα από τη χασούρα τους». Η γυναίκα του πρόσθεσε: Φάτε τους πλούσιους. Πηγή: New York Times.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΗ
NEWS
Save