Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
16.12.2018

Η αληθινή ιστορία πίσω από το “The Favourite”

Η πολυσυζητημένη και ήδη πολυβραβευμένη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου “The Favourite” αφηγείται με κωμική διάθεση μια αληθινή ιστορία.

Όντως η Άννα της Μεγάλης Βρετανίας διοικούσε την Αυλή της μέσω ενός πολύ ιδιόρρυθμου ερωτικού τριγώνου; Είναι ένα μυστήριο στην ιστορία της βρετανικής μοναρχίας, που δεν έχει απαντηθεί ποτέ με βεβαιότητα και αφορά κυρίως στη σχέση της μάλλον ξεχασμένης από την ιστορία βασίλισσας Άνναςμε την ευνοούμενή της, δολοπλόκο Δούκισσα του Μάρλμπορο, Σάρα Τσώρτσιλ. Στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, που από τους παραγωγούς έχει περιγραφεί ως ένα παραμύθι βασιλικής ίντριγκας, πάθους, ζήλιας και προδοσίας, υιοθετείται η θεωρία της ερωτικής φύσης της σχέσης των γυναικών. Η Ολίβια Κόλμαν υποδύεται την παχύσαρκη και φιλάσθενη βασίλισσα, η Ρέιτσελ Βάις τη χειριστική δούκισσα και η Έμμα Στόουν την Άμπιγκεϊλ Μάσαμ, υπηρέτρια και μετέπειτα ευνοούμενη της Άννας.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της βασιλείας της Άννας, που διάρκεσε από το 1702 έως τον θάνατό της το 1714, ήταν μάλλον αυτό το παιχνίδι εξουσίας μεταξύ της Μεγαλειοτάτης και των δυο γυναικών που ουσιαστικά ασκούσαν πολιτική. Η Άννα δεν υπήρξε ιδανική μονάρχης: ήταν ντροπαλή και τρομερά φιλάσθενη. Υπέφερε από αρθρίτιδα, πορφυρία, είχε προβλήματα όρασης και ήταν παχύσαρκη (όταν πέθανε, το σώμα της ήταν τόσο πρησμένο που το φέρετρό της ήταν σχεδόν τετράγωνο και χρειάστηκαν δεκατέσσερα άτομα για να το μεταφέρουν).

Η Άννα με τον γιο της Ουίλιαμ, δούκα του Γκλόστερ. Σχολή Γκόντφρεϊ Νέλερ, περ. 1694. [Wikimedia Commons]

Από τον γάμο της με τον Γεώργιο της Δανίας είχε δεκαεφτά εγκυμοσύνες, αλλά τραγικά, κανέναν διάδοχο. Είχε πολλές αποβολές και από τα παιδιά που γεννήθηκαν κανένα δεν έζησε πολύ – το μεγαλύτερο πέθανε σε ηλικία 11 ετών. Ένας ιστορικός την περιγράφει ως καλή γυναίκα αλλά όχι και πολύ έξυπνη, και η εκπαίδευσή της ήταν εξαιρετικά ανεπαρκής. Οι σύμβουλοί της τής έγραφαν όχι μόνο ομιλίες, αλλά και φράσεις που θα μπορούσε να πει σε κάποιον επίσημο επισκέπτη. Σύμφωνα με τη βιογράφο της, Αν Σόμερσετ, η βασίλισσα τα έχανε τελείως όταν έπρεπε να αυτοσχεδιάσει σε μια αυθόρμητη συζήτηση και πολλές φορές απλώς κουνούσε τα χείλη σαν να μιλάει, χωρίς να λέει στην πραγματικότητα τίποτα.

Η Σάρα Τσώρτσιλ ήταν το ακριβώς αντίθετο της βασίλισσας. Στα 13 της χρόνια είχε γίνει κυρία επί των τιμών της συζύγου του Ιακώβου του Β’Ιάκωβος Β' της Αγγλίας και γνώρισε την Άννα στη βασιλική αυλή. Η Άννα μπορεί να ήταν πριγκίπισσα, αλλά ήταν επίσης και ένα 8χρονο κορίτσι, που γοητεύτηκε από τη μεγαλύτερη, όμορφη Σάρα που επιπλέον ήταν έξυπνη και πολύ εντυπωσιακή. Η δυναμική της σχέσης τους δημιουργήθηκε τότε και δεν άλλαξε σχεδόν ποτέ. Η Σάρα δεν άργησε να θεωρείται μια από τις πιο ωραίες παρουσίες της Αυλής και στα 17 της παντρεύτηκε τον αριστοκρατικής καταγωγής μεν, καταχρεωμένο δε Τζον Τσόρτσιλ, «κλέβοντάς» τον από μια πλούσια μνηστή (απόγονοί τους ήταν ο Ουίνστον Τσώρτσιλ αλλά και η Λαίδη Νταϊάνα).

Μία άνιση φιλία

Παρά τις διαφορές των δυο γυναικών, η φιλία τους κράτησε, αψηφώντας ακόμα και την ιεραρχία μεταξύ τους. Είχαν μάλιστα υιοθετήσει μεταξύ τους ψευδώνυμα, αναφερόμενες η μία στην άλλη ως κυρία Μόρλεϊ και κυρία Φρίμαν, καταργώντας ουσιαστικά την ανισότητα που τους επέβαλε η κοινωνική τους θέση. Η Σάρα ήταν έξυπνη και φιλόδοξη, αλλά δεν κολάκευε ποτέ τη φίλη της, συχνά δε, κατά τη διάρκεια της φιλίας τους μάλιστα, της έκανε παρατηρήσεις και της ασκούσε αυστηρή κριτική. Όπως για παράδειγμα, όταν πέθανε ο σύζυγος της βασίλισσας, η Σάρα σχολίασε «αν και η αγάπη της Άννας για τον πρίγκιπα έμοιαζε εκπληκτικά μεγάλη, το στομάχι της ήταν μεγαλύτερο, αφού την ίδια μέρα έφαγε τρία τεράστια γεύματα». Ή όταν σε μια διαφωνία που είχαν επειδή η βασίλισσα δεν ήθελε να φορέσει τα κοσμήματα που της είχε διαλέξει η Σάρα, εκείνη της είπε να σκάσει δημόσια.

Η φιλοδοξία της Σάρας όμως ίσως ήταν μεγαλύτερη από την ειλικρίνειά της. Παρά το γεγονός ότι έβρισκε την Άννα υπερβολικά βαρετή και είχε μάλιστα πει ότι προτιμούσε να την κλείσουν σε ένα μπουντρούμι από το να συζητά μαζί της, η Σάρα παραδέχτηκε πως «καλλιέργησε τη φιλία τους με μεγάλη φροντίδα και διοχέτευε όλο της το πνεύμα, την ενέργεια και σχεδόν όλον της το χρόνο στο να απασχολεί, να ψυχαγωγεί και να υπηρετεί την πριγκίπισσα». Οι προσπάθειές της άρχισαν να αποδίδουν όταν η Άννα, πριγκίπισσα ακόμα, την διόρισε προσωπική της ακόλουθο (Lady of the BedchamberLady of the Bedchamber για την ακρίβεια). Η Σάρα ήταν όντως πολύ πιστή στην γαλαζοαίματη φίλη της και τη βοήθησε μάλιστα να πάρει επιπλέον επίδομα από το Στέμμα. Η Άννα την αντάμειψε με αύξηση και την πολύ ασυνήθιστη δυνατότητα να περνά χρόνο στο σπίτι με τον άνδρα και τα παιδιά της, μακριά από το παλάτι. Εξαρτημένη όμως καθώς ήταν από τη φίλη της, απαιτούσε να της γράφει κάθε μέρα απουσίας της, αλλά και να τη φιλοξενεί συχνά στο σπίτι της. Όταν κάποτε η αδελφή της Άννας, Μαίρη, έδιωξε τη Σάρα από τη βασιλική Αυλή λόγω «ασύμμετρου πάθους» μεταξύ των δύο φιλενάδων, η Άννα μετακόμισε στο σπίτι της Σάρας και οι σχέσεις των δύο αδελφών δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ.

Το 1702, η Άννα στέφθηκε βασίλισσα και η Σάρα επωφελήθηκε αμέσως. Διορίστηκε στα ανώτατα επίσημα πόστα προσωπικού ακολούθου της βασίλισσας αλλά και υπεύθυνη του privy purse, ήτοι του προσωπικού εισοδήματος της Μεγαλειοτάτης, ενώ οΤζον Τσώρτσιλ πήρε τον τίτλο του Δούκα του Μάρλμπορο, έγινε αρχιστράτηγος και χρίστηκε ιππότης του Τάγματος της Περικνημίδαςς. Όλα φυσικά προσυμφωνημένα από την αρχή με τη Σάρα. Το 1704, μετά το θρίαμβο του Τζον Τσώρτσιλ στη Μάχη του Μπλένχαϊμ κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ισπανικής διαδοχής, η Άννα τον αντάμειψε με το Ανάκτορο Μπλένχαϊμ.

Διάβασε όλο το άρθρο στο inside story (https://bit.ly/2BoKTJ1). 


Το inside story είναι το πρώτο συνδρομητικό–ενημερωτικό site χωρίς διαφημίσεις στην Ελλάδα. Ανεξάρτητο αποκαλυπτικό με οικονομική αυτοτέλεια και διαφάνεια. 

Ειδικά για τους αναγνώστες της Popaganda: Γνώρισε το inside story για ένα μήνα δωρεάν, βάζοντας τον κωδικό κουπονιού popaganda στην http://bit.ly/2hKhNL9

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
NEWS
Save