Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
25.11.2021

Η μεγάλη σκιά πάνω απ΄την πανηγυρική αθώωση των μελών του Ρουβίκωνα

Για ποιον λόγο η αστυνομία χρησιμοποιεί εμπόρους ναρκωτικών για να κατηγορήσει αναρχικούς και άλλα ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν, ούτε σήμερα.

Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

Σήμερα, λίγο πριν το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε η δίκη των μελών του Ρουβίκωνα Γ. Καλαϊτζίδη και Ν. Ματαράγκα, για την υπόθεση της δολοφονίας του Αιγύπτιου εμπόρου ναρκωτικών, γνωστού ως «Χαμπίμπι», στα Εξάρχεια. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, αποφάσισε ομόφωνα την αθώωση τους ενώ απαλλακτική ήταν και η εισαγγελική πρόταση.

Το ερώτημα που προκύπτει απ’ αυτήν την σκανδαλώδη υπόθεση, που έφτασε διάτρητη από πλευράς στοιχείων στη δικαστική αίθουσα, είναι ποιοι της άνοιξαν τον δρόμο, εξοντώνοντας ψυχικά ανθρώπους, εξουθενώνοντας τους παράλληλα οικονομικά, μόνο και μόνο επειδή είναι αναρχικοί – ιδιότητα που εμπίπτει στα πολιτικά φρονήματα, τα οποία ως γνωστόν δε διώκονται ή αυτό τουλάχιστον λέει το καταστατικό πλαίσιο του ελληνικού κράτους. Το τελευταίο μεγάλο διάστημα όλο και πιο συχνά άνθρωποι του αναρχικού χώρου "εγκλωβίζονται" σε υποθέσεις-σκευωρίας οι οποίες στην καλή περίπτωση τους ταλαιπωρούν χρόνια, περιορίζοντας ατομικά τους δικαιώματα κι ελευθερίες, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που άνθρωποι οδηγήθηκαν στις φυλακές, για να τους πουν μετά από χρόνια ένα "συγγνώμη λάθος".

Χαρακτηριστικά στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης τόνισαν ότι αφενός δεν υπήρξε σε καμία φάση της διαδικασίας τεκμηρίωση που να προκύπτει από τα πραγματικά περιστατικά και έκαναν λόγο για ένα ξεκάθαρο πολιτικό σχέδιο στο οποίο εντάσσεται η εξύφανση μιας δικογραφίας που έπρεπε να είχε μείνει στο αρχείο, αλλά ανασύρθηκε όταν φύσηξε ούριος πολιτικός άνεμος. Επισήμαναν επίσης την κατάπτυστη συνεργασία κρατικών υπαλλήλων, κρατουμένων που βρίσκονταν σε ομηρία, με το κύκλωμα του εμπορίου ναρκωτικών, οι οποίοι έδρασαν υπό την προστασία των πολιτικών παραγόντων που μερίμνησαν ώστε να φτάσει αυτή η υπόθεση στο ακροατήριο.

Οι δικηγόροι της υπόθεσης, Άννυ Παπαρούσου και Κώστας Παπαδάκης, μίλησαν στην Popaganda.

Άννυ Παπαρούσου

«Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η σημερινή απόφαση απ’ τα δεδομένα που υπήρχαν σε αυτήν τη δίκη. Φτάσαμε στο σημείο να μας απασχολούν, όχι οι αποδείξεις αλλά το ποια πολιτική στόχευση υπήρχε, πίσω απ’ αυτήν τη δίωξη. Δεν υπήρξε κανένα πεδίο ελέγχου της υπόθεσης μέχρι να φτάσουμε εδώ. Πώς είναι δυνατόν, μ’ ένα τόσο ανάξιο υλικό, ο δικαστικός μηχανισμός να μην έθεσε το παραμικρό ανάχωμα, ώστε να μην παραπεμφθούν οι άνθρωποι αυτοί; Η διάσταση μεταξύ του Ορκωτού Δικαστηρίου που αθώωσε σήμερα τους Καλαϊτζίδη και Ματαράγκα, με το δικαστικό συμβούλιο που παρέπεμψε την υπόθεση, είναι τεράστια και πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Πρόκειται για δύο δικαστικούς σχηματισμούς, με εκ δια μέτρου αντίθετες απόψεις. Σήμερα, μπορεί να χαιρόμαστε με την απόφαση που έχουμε, όμως ο μηχανισμός αυτός εξακολουθεί να υπάρχει».

Κώστας Παπαδάκης

«Δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς η αθώωση του Ρουβίκωνα, ήταν μια υπόθεση που προδιέθετε για την πανηγυρική αυτή εξέλιξη. Το μεγάλο ερώτημα είναι για ποιον λόγο η αστυνομία χρησιμοποιεί εμπόρους ναρκωτικών για να κατηγορήσει αναρχικούς. Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη, σε μια περίοδο αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού και για μια μεγάλη ήττα της αστυνομικής σκευωρίας. Η απόφαση αυτή ήταν αναγκαία για τον κόσμο που αντιστέκεται, δύναμη για να συνεχίσει να το κάνει».

Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή από μέλη του «Ρουβίκωνα» που βρίσκονταν στην αίθουσα. Λίγο νωρίτερα ο Νίκος Ματαράγκας είχε τονίσει στη δήλωσή του ότι η δίωξη ήταν εξαρχής πολιτική και δεν απαντήθηκε το ερώτημα γιατί έγινε. «Περιμέναμε τέσσερα χρόνια για κάτι που ήταν προφανές από την αρχή», δήλωσε στο δικαστήριο.

«Άσε τα σκυλιά να γαυγίζουν, τα άλογα θα περάσουν» είπε ο Γιώργος Καλαϊτζίδης. «Τιμή και δόξα στον Ρουβίκωνα για τη μάχη που δώσαμε ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών και την οποία θα συνεχίσουμε να δίνουμε» πρόσθεσε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Homayoun είναι ένα ακόμα θύμα των τακτικών ποινικοποίησης της μετανάστευσης στην Ευρώπη
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ο Λούκα Γκουαντανίνο για το πώς Οι Αντίπαλοι ήταν το πιο εύκολο “ναι” της καριέρας του
ΣΙΝΕΜΑ
Γνωρίζεις τα πάντα για τον Sivert Høyem;
ΜΟΥΣΙΚΗ
26.04.2024
Popaganda 10 Years Celebration: Πώς το dj set της βραδιάς, οι Purple Night, έγιναν το πιο πετυχημένο πάρτι της πόλης
ΕΞΟΔΟΣ
25.04.2024
Δυσπιστία, αποχή, εκτόξευση της ακροδεξιάς: Η επομένη των Ευρωεκλογών προβλέπεται δυσοίωνη
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ
Η Billie Eilish όταν μιλάει για την αυτο-ικανοποίηση και τις σεξουαλικές προτιμήσεις της, τα λέει χύμα
TIMELINE
Τρεις σχεδιάστριες δημιούργησαν το Contrust στην Κυψέλη
ΠΟΛΗ
Popaganda 10 Years Celebration: Το πρόγραμμα και οι ομιλητές στα roundtables
ΠΟΛΗ
23.04.2024
NEWS
Save