Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
23.05.2025

Η "Όαση της Ειρήνης" σε κίνδυνο: Απειλείται το μοναδικό χωριό συνύπαρξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων

Το Νεβέ Σαλόμ/Ουάχατ αλ-Σαλάμ βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και οι κάτοικοι απευθύνουν έκκληση για διεθνή υποστήριξη.

Photos: ©wasns.org

Neve Salom ΝΕΒΕ ΣΑΛΟΜ

Το Νεβέ Σαλόμ/Ουάχατ αλ-Σαλάμ (Neve Shalom/Wahat al-Salam), που σημαίνει «Όαση της Ειρήνης» στα εβραϊκά και τα αραβικά, είναι ένα μοναδικό χωριό στο Ισραήλ όπου Ισραηλινοί Εβραίοι και Παλαιστίνιοι Άραβες ζουν μαζί, προωθώντας την ειρηνική συνύπαρξη και την αμοιβαία κατανόηση. Ιδρύθηκε το 1970 από τον πατέρα Μπρούνο Χουσάρ, έναν Εβραίο καθολικό ιερέα, με στόχο τη δημιουργία ενός κοινού χώρου διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Το χωριό βρίσκεται ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ, σε μια περιοχή που κάποτε θεωρούνταν «ουδέτερη ζώνη», αλλά στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει επιθέσεις από εξτρεμιστές, όπως εμπρησμούς και βανδαλισμούς. 

Σήμερα, το χωριό φιλοξενεί περίπου 300 κατοίκους, μοιρασμένους ισότιμα μεταξύ Εβραίων και Παλαιστινίων, και λειτουργεί σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Δίγλωσσο Δημοτικό Σχολείο και το Σχολείο για την Ειρήνη, που έχουν εκπαιδεύσει πάνω από 35.000 άτομα από το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Δυστυχώς, σύμφωνα με τον Guardian βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες λόγω προτεινόμενου νομοσχεδίου που επιβάλλει φόρο 80% στις ξένες δωρεές. Οι κάτοικοι απευθύνουν έκκληση για διεθνή υποστήριξη, καθώς κινδυνεύουν να διακοπούν κρίσιμα εκπαιδευτικά και ειρηνευτικά προγράμματα.

Neve Salom ΝΕΒΕ ΣΑΛΟΜ

Παρά τις δυσκολίες, οι κάτοικοι του Νεβέ Σαλόμ/Ουάχατ αλ-Σαλάμ συνεχίζουν να προωθούν το μήνυμα της ειρήνης και της συνεργασίας. Η καθημερινή ζωή χαρακτηρίζεται από κοινές δραστηριότητες και δημοκρατικές διαδικασίες. Οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσω επιτροπών με ίση εκπροσώπηση Εβραίων και Παλαιστινίων, ενώ οι κάτοικοι συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση της κοινότητας. Η πνευματική ζωή του χωριού εκφράζεται μέσω του «Οίκου της Σιωπής», ενός χώρου προσευχής και διαλογισμού ανοιχτού σε όλες τις θρησκείες.

Οι κάτοικοι καλούν τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει και να στηρίξει την προσπάθειά τους για έναν πιο ειρηνικό και δίκαιο κόσμο. Η Σαμάχ Σαλαϊμέ, Παλαιστίνια συνδιευθύντρια των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του χωριού, δήλωσε ότι η πλειονότητα της χρηματοδότησης προέρχεται από το εξωτερικό, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ότι δεν υπάρχει ουσιαστική τοπική υποστήριξη.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Wahat al-Salam Neve Shalom (@was_ns)

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Wahat al-Salam Neve Shalom (@was_ns)

Κατά την επίσκεψή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Σαλαϊμέ και ο συνδιευθυντής Νιρ Σαρόν απηύθυναν έκκληση για διεθνή υποστήριξη, τονίζοντας ότι εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί, πολλά από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του χωριού θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους. Η επίσκεψή τους συνέπεσε με την 77η επέτειο της Νάκμπα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ειρηνικής συνύπαρξης σε μια περίοδο εντάσεων.

Η πιθανή έγκριση του νομοσχεδίου που εξετάζεται στην Κνεσέτ προβλέπει την επιβολή φόρου 80% σε δωρεές από ξένες κυβερνήσεις προς μη κυβερνητικές οργανώσεις, απειλώντας τη βιωσιμότητα των εκπαιδευτικών και ειρηνευτικών προγραμμάτων του χωριού, ενώ θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τη λειτουργία του χωριού αλλά και το ίδιο το όραμα της ειρηνικής συνύπαρξης που αυτό εκπροσωπεί.

Για περισσότερες πληροφορίες και τρόπους υποστήριξης, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του χωριού: nswas.org

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΗ
NEWS
Save