Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
19.09.2024

Unit8200: Ποιοι είναι οι νεαροί «επίλεκτοι» που σκόρπισαν τρόμο στον Λίβανο;

Το διπλό αιματηρό σφυροκόπημα σε ολόκληρη τη χώρα, με την έκρηξη βομβητών μαχητών της Χεζμπολάχ, έχει κάνει τους πολίτες να ανησυχούν για τη χρήση καθημερινών ηλεκτρονικών συσκευών. Ποιος ο ρόλος της ισραηλινής Unit 8200 στις επιθέσεις;

Cover: still από το ντοκιμαντές Unit 8200 (2017) Φωτογραφίες: EPA

Δύο 24ωρα ήταν αρκετά για να βυθιστεί ο Λίβανος στο χάος, ύστερα από μπαράζ επιθέσεων πρωτοφανούς μορφής. Την Τρίτη, χιλιάδες βομβητές που βρισκόταν στην κατοχή μελών της Χεζμπολάχ εξερράγησαν στη νότια Βηρυτό και σε άλλα μέρη της χώρας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων παιδιά, και τραυματίζοντας περισσότερους από 3000. Την επομένη, ενώ η χώρα θρηνούσε τους νεκρούς της, τα walkie-talkies άρχισαν να εκρήγνυνται ξανά, με μια νέα, ανελέητη επιχείρηση να αφήνει πίσω της τουλάχιστον 25 νεκρούς και 600 τραυματίες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Μπορεί στόχος του σφυροκοπήματος να ήταν οι μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά ως συνήθως, τις συγκρούσεις τελικά τις πληρώνει ο λαός.

Ο Λίβανος, η Χεζμπολάχ και οι «συμπάσχοντες» όπως το Ιράν, κατηγορούν το Ισραήλ. Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκρήξεις, οι οποίες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήταν μέρος μιας κοινής επιχείρησης μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ.

Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν διασυνοριακές επιθέσεις σχεδόν καθημερινά  από τον περασμένο Οκτώβριο, με τη Χεζμπολάχ να λέει ότι μάχεται για την υποστήριξη της Χαμάς και θα παύσει το πυρ εάν συμφωνηθεί εκεχειρία στη Γάζα. Εντωμεταξύ, το Ισραήλ έχει εντείνει τις συζητήσεις για την επέκταση του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ.

Μετά τις επιθέσεις, στο προσκήνιο έχει βρεθεί η ισραηλινή Μονάδα 8200, μια επίλεκτη ομάδα εξαιρετικά ειδικευμένων στρατιωτών, που φέρεται να συμμετείχε στη φάση σχεδιασμού της επίθεσης στον Λίβανο (η οποία βρισκόταν πάνω από έναν χρόνο στα σκαριά), διαδραματίζοντας κομβικό ρόλο στην ενσωμάτωση εκρηκτικών σε 5.000 βομβητές που είχε παραγγείλει η Χεζμπολάχ, όπως αποκάλυψε το Reuters.

Οι δύο επιθέσεις, που σημειώθηκαν τόσο κοντά, έχουν κάνει πολλούς στον Λίβανο να ανησυχούν για τη χρήση καθημερινών ηλεκτρονικών συσκευών και την κατάσταση ασφαλείας της χώρας. 

Νεοσύλλεκτοι έφηβοι, καλώς ήρθατε στην Unit8200

Η Unit8200 παρομοιάζεται συχνά με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) ή την GCHQ (Government Communications Headquarters) της Βρετανίας. Θεωρείται η μεγαλύτερη στρατιωτική μονάδα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), και έχει τις ρίζες της σε πρώιμες μονάδες αποκωδικοποίησης και πληροφοριών που σχηματίστηκαν κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Αρχικά, η Unit8200 ονομαζόταν Unit515 και αργότερα Unit848.

Μετά τον πόλεμο του Yom Kippur το 1973 και την αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών, οι ισορροπίες διαταράχτηκαν. Η κατάσταση οδήγησε σε αναθεώρηση της μονάδας, η οποία απέκτησε το σημερινό της όνομα, Unit8200. Πλέον, αποτελεί μία από τις πιο μυστικές και εξελιγμένες μονάδες των IDF, γνωστή για τη διεξαγωγή υψηλού προφίλ επιχειρήσεων εξόρυξης δεδομένων, συλλογής πληροφοριών και κυβερνοπολέμου. Έχει υπάρξει μπροστάρισσα σε διάφορες επιχειρήσεις - από την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών μέχρι την εξαπόλυση κυβερνοεπιθέσεων, ενώ συνεργάζεται στενά με την αμερικανική NSA και διαθέτει 5.000 στρατιώτες σε ενεργό υπηρεσία.

Για να ενταχθεί κανείς στη Unit2800, πρέπει αρχικά να διανύει τη μετεφηβεία, να βρίσκεται δηλαδή στις αρχές των 20s του. Ορισμένα από τα νεαρά αυτά άτομα, προέρχονται από εξαιρετικά ανταγωνιστικά προγράμματα, και πολλοί έχουν ήδη σταδιοδρομήσει στον αναπτυσσόμενο τομέα υψηλής τεχνολογίας και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του Ισραήλ. Στην ομάδα παραμένουν μόνο τα λαμπρότερα μέλη, εκείνα που μπορούν δηλαδή να σκεφτούν "out of the box".

Το «ψάρεμα» των εφήβων που εντάσσονται στη μονάδα, ξεκινά κατά τη διάρκεια του γυμνασίου με τη μορφή κρατικών και ιδιωτικών προγραμμάτων για νέα ταλέντα. Η επιλογή απαιτεί ψυχομετρικά τεστ, αυστηρές συνεντεύξεις και αυστηρή εκπαίδευση, η οποία περιλαμβάνει τα πάντα - από το κομμάτι της επικοινωνίας μέχρι μαθήματα ηλεκτρολογίας και την καλλιέργεια δεξιοτήτων στην αραβική γλώσσα. Εκτός από την τεχνική επάρκεια, δίνεται έμφαση στη γρήγορη μάθηση και την κριτική σκέψη.

Ένα ασθενοφόρο φτάνει στο AUBMC μετά το περιστατικό με τις ασύρματες συσκευές των μελών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό του Λιβάνου, στις 17 Σεπτεμβρίου 2024 [Wael Hamzeh/EPA-EFE]

Μόλις στρατολογηθούν, οι νεαροί στρατιώτες εκπαιδεύονται για να χειρίζονται σύνθετα καθήκοντα, όπως hacking, κρυπτογράφηση και παρακολούθηση. Εκπαιδεύονται με στόχο να υποκλέπτουν όλες τις μορφές επικοινωνίας και να εντοπίζουν απειλές. Η μύηση είναι τόσο ισχυρή, που όσοι περνούν από τη μονάδα υπερηφανεύονται για την τεχνική εξειδίκευση και την καινοτομία τους, με πρώην μέλη να λένε ότι η κουλτούρα της μονάδας μοιάζει με εκείνη μιας νεοσύστατης επιχείρησης, με μικρές ομάδες που εργάζονται για την επίλυση προβλημάτων με ασυνήθιστο βαθμό ελευθερίας, «ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να ενισχύει τη δημιουργικότητα».

Άλλωστε, η μονάδα θεωρείται από πολλούς ως θερμοκοιτίδα για μελλοντικές πολύ επιτυχημένες νεοσύστατες επιχειρήσεις κυβερνοασφάλειας, επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων τεχνολογίας και εμπειρογνώμονες κυβερνοασφάλειας. Πράγματι, πολλοί απόφοιτοι της Unit8200 έχουν διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στη φρενήρη ανάπτυξη της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας στο Ισραήλ, ενώ αρκετοί έχουν γίνει εκατομμυριούχοι και έχουν ιδρύσει εταιρείες όπως η Orca Security και η Glilot Capital Partners.

Η δράση της Μονάδας

Η Μονάδα 8200 έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιχειρήσεις κατασκοπείας και κυβερνοεπίθεσης. Συμμετείχε στη cyber επίθεση με τον ιό Stuxnet το 2005-2010, ο οποίος αχρήστευσε τους ιρανικούς πυρηνικούς φυγοκεντρητές. Το 2007, ήταν μέρος της επιχείρησης Orchard, γνωστή και ως Operation Out of the Box, όταν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν ένα μυστηριώδες συγκρότημα στη συριακή έρημο, το οποίο σύμφωνα με ορισμένες αναφορές ήταν πυρηνική εγκατάσταση. Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε τότε ότι το περιστατικό δεν συνέβη ποτέ και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι άκουσαν «αναφορές από δεύτερο χέρι», αντιφατικές μεταξύ τους.

Η μονάδα διαδραμάτισε επίσης ρόλο στην επιχείρηση Full Disclosure το 2017, όπου οι IDF κατέλαβαν ένα ιρανικό πλοίο που μετέφερε όπλα. Πηγές αναφέρουν ότι το φορτίο κατευθυνόταν προς μαχητές στη Γάζα ή το όρος Σινά. Την ίδια χρονιά, η ομάδα συμμετείχε σε κυβερνοεπίθεση στην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου Ogero, και το 2018 βοήθησε στην αποτροπή επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους σε ένα πολιτικό αεροσκάφος που ταξίδευε από την Αυστραλία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως αναφέρει το Reuters.

Η μονάδα έχει ακόμα χρησιμοποιήσει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να κατασκοπεύσει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, και προσπάθησε επί χρόνια να υποκλέψει τις επικοινωνίες μεταξύ των ηγετών της Χαμάς. Η αδυναμία όμως αποτροπής των επιθέσεων της Χαμάς, έχει θεωρηθεί ως μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ.

Όπως και άλλες υπηρεσίες, η Μονάδα 8200 δέχθηκε πυρά επειδή δεν πρόλαβε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, με αποτέλεσμα την πρόσφατη παραίτηση του διοικητή της. «Ο διοικητής της μονάδας 8200, Yossi Sariel, ενημέρωσε τους διοικητές και τους υφισταμένους του για την πρόθεσή του να αφήσει τη θέση του», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα. «Ο αξιωματικός θα ολοκληρώσει τον ρόλο του στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.

Ωστόσο, τον Ιούνιο, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ, Kan, αποκάλυψε την ύπαρξη ενός ενημερωτικού δελτίου που συντάχθηκε από το Unit8200 τον Σεπτέμβριο του 2023 και προειδοποιούσε τους στρατιωτικούς αξιωματούχους για τις προετοιμασίες της Χαμάς για την επίθεση. Το Kan δήλωσε ότι το έγγραφο - το οποίο εξετάστηκε και από τους New York Times - περιλάμβανε λεπτομέρειες για την εκπαίδευση επίλεκτων μαχητών της Χαμάς για την ομηρία και σχέδια για επιδρομές σε στρατιωτικές θέσεις και ισραηλινές κοινότητες στο νότιο Ισραήλ. Παρ' όλα αυτά, ισραηλινοί αξιωματούχοι το απέρριψαν ως υπερβολικά φιλόδοξο και αγνόησαν τις προειδοποιήσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΗ
NEWS
Save